confessions

walide sultan

- Yazar -

  1. toplam entry 998
  2. takipçi 1
  3. puan 58524

walide sultan

walide sultan
#241093
#243308
#263071
yukardaki entrylerde soz konusu ki$i benim zorunlu editorum olmasi goreviyle onurlandirdigim, gozumun nuru ba$imin taci kizimdir. ilk goz agrimdir. degil kanadaya onun icin marsa bile gitmeyi goze alacak kadar varligimin sebebi saydigim oz evladimdir. gorecegi tahsil icin bu ulkeye gelmi$tir. ondan ayri kalmaya dayanamayan annesi babasi ve tum ailesi, onun bu topraklarda tahsilini surdurmeye ba$ladiginin ikinci ayinda ma-aile cikip gelmi$ler, buraya yerle$mi$ler ve bir daha da geri donmemi$lerdir, tatillerin veya i$le ilgili olaylarin di$inda tabii. onun huzurunu ve ozgurlugunu bozmak sayilsa da biraz, ilk $oku atlattiktan sonra bundan dolayi duydugu memnuniyeti $u ana kadar bize surekli hissettirmi$tir sagolsun. olanaklarimiz olcusunde iyi yeti$tirmeye calistik. tipki butun anne babalar gibi. bu hafta sali gunu, kulagi kupeli saclari kuyruklu rektorun elinden diplomasini alirken, dereceyle bitirenlerden biri oldugu icin kendisine bir kac kelime soyleme hakki taninmi$tir.
sadece ailesinin yaninda ya$adigi icin cok $ansli oldugunu soylemi$, turkce olarak da ulkemi ve ailemi cok seviyorum cumlesiyle bitirmi$tir. gozya$lari icinde onu izleyen aile fertleri ve torene davetli olarak gelen turk camiasindan ki$iler tarafindan ayakta alki$lanmi$tir.
tanri butun anne babalara evlatlarinin boyle mutluluklari ya$atsin in$allah. zaten anne babanin hayattan ba$ka beklentisi kalmiyor. sadece onlarin mutlu oldugunu gormek ve bilmek yetiyor.
dunyaya gec geli$imizin en buyuk sonuclarindan ve engellerinden biri olan bilgisayar dunyasi bu nickin sahibini epeyi zorlamaktadir. genclerin bu konulara yatkinligi ve insanin elinin altinda bu degerlerden olmasi, bu kari$ik sistemle ugra$ip ogrenmeye cali$mayi gereksiz hale getirmektedir.
bendenizin bu sozluge ba$larda okuyucu olarak gelmemi saglayan varlik sebebim olarak tanimladigim kizimdir. lakin kompiturle olan zayif ili$kimi bildigi icin benim bilgic olarak buraya girmemi istememi$tir. ben de okudukca benimsemi$ benim de bu sozluge katkim olsun istemi$ onca i$in gucun arasindan uye olmu$umdur. sagolsunlar yonetim tarafindan onaylanip kabul edilmi$tir. lakin bu olay aylik dergiye yazi yazmak gibi degildir. interaktif olmasi sebebiyle sureklilik gerektirmektedir. olabildigimiz kadar bu olayin icindeyken, istemeden bu konulardaki cahilligimizden teknik hatalar yapmi$izdir. biraz kurallarin icinde biraz di$inda derken, editorumuzu bulabilirsek onun katkilariyla, o olmadigi zamanlarda da, mesaiden geri kalmayi daha ayip sayarak devam etmi$izdir.
asla ve asla editorumu saklamami$ her zaman kendisinin emeklerini yeri geldikce ifade etmi$imdir. "sozlukte benim editorum var" olayi diger bilgiclerle bu olayi samimi bir payla$imdan ote bir $ey degildir. ve hic inkar etmiyorum, varligina $ukurler olsun ki o vardir.
$imdi bana bu kadar emegi gecen bu cocuk, yine benim iznimi alarak yukarda gorulen entry satirlarini yazmi$ bunlari tiklamami istemi$tir. bu cocugun hakkidir diye du$unmu$, peki oyle olsun demi$izdir. bun da ne suc vardir. nick benim nickimdir, altina editorumun benim hakkimda yazdigi yaziyi tiklayamaz miyim. o kadar emegi geciyor cocugun laf soyleyen gunaha girer vallahi. oyle boyle degil yakla$ik 6 aydir surekli her gun vemi$iz bu mesaiyi. misafir gelmi$, misafirlige gidilmi$. bazen ayni gun amerikaya gidip, donup ayni gun entry girip hic uyumadan i$e bile gitmi$izligimiz olmu$tur.
hic hakki yokken benim nickimin altini babasinin tarlasi gibi kullanalar var da ben kendi oz evladimin, editorumun benim icin yazdiklarini niye tiklamayacakmi$im. biri bana anlatsin.

hatali ba$lik acmak gibi kural ihlalleri, kasitli yapilmadigi, bunlari duzenleyecek dogruyu sunacak gerekli butonlarin olmadigi zamanlarda veya bazi sistemlerde arama i$levi cali$madigindan, istemeden yaptigimiz hareketlerdir. uyari alinca duzeltmi$izdir. ayrica bakiyoruz; diger sozluklerde ki, burada yabanci versiyonlarini da takip ediyorum. hatali ba$lik acildigi zaman(imla hatasi haric) asla ba$ligi acan ki$inin ba$ligi silinmiyor o ba$lik daha once acilmi$ orjinal ba$liga yonlendiriliyor. uzerine yildiz i$saretlenerek asil ba$liga ula$iniz ibaresi koyuluyor. veya bu ba$lik yeni bir enty giri$i gibi diger ba$ligin altina alinarak versiyon bir du$unce gibi kullaniliyor.
ikinci bir husus forum olayidir. forumdan kasit nedir?bunu yazan bir yazar sozlukte hayde hayde yazar, o yazabilen yazardir. ayrica;
biz yazi hayatimiza sozluk yazari olarak ba$lamadik. mutevazilige gerek yok. sayisiz cocuk oykuleri (ki bunlarin son bir kac yil icerisinde ingilizce olanlari da eklenmi$tir), yazabilmi$ bir yazar ve nihayet "the long distance voyager" isimli romanini bitirmek mutluluguna ula$mi$ ki$idir. elbette kolay degildir kitap formatindan, sozluk formatina birdenbire ali$mak. son iki haftadir nihayet editorun yildizli pekiyilerine kavu$abilmi$izdir. cunku daha cok kirmizi yazi kullanabiliyoruz artik.
walide sultan nickiyle bu satirlari tiklayan insan, her bir bilgice sonsuz sevgisini saygisini gostermeye gayret etmi$tir.
sozluge girdiginden bu yana diger bilgiclerin kendisine yaptigi olumlu katkilari hic bir zaman inkar etmemi$, gerekli yollardan daima sukranlarini sunmu$ ki$idir. hepsi budur yani.

sapitmak

walide sultan
durup dururken anlamsiz davrani$lar sergileyerek, dogru yoldan ayrilan ki$ilerin icinde bulunduklari durumu belirten, "sapmak" fiilinden turetilmi$, sapkin ki$iyi spesifik hale getiren bir ba$ka fiildir.
tdk.daki aciklamasi $oyledir; ruhsal bir duzensizlik icine du$mek-teklifsiz konu$mada aklini bozmak.

floydian

walide sultan
sozlugun korunmasi formatinin altinda teknik mazeretlere siginip gercek kinini konusturan bilgictir. sozlugun korunmasini istiyorsa gercekten buysa, arzusu ve emeli o halde adam gibi yazan adamlari kollamaktir ona dusen. yoksa boyle bir saatte uc entry girisi bekler durur sozluk.

aşk to us

walide sultan
ilginctir, bir gazetede degil ama yabanci bir lokal derginin aylik dergisinde nacizane yazilar yazan bu satirlarin bilgici, gecenlerde boyle bir mektup almi$tir. bu mektubu ve hazirladigi yaniti ilk defa, sizlerle payla$mak onuruna eri$mek istemektedir. ba$liga oz bir ornek olmasi acisindan buraya ta$imakta bir sakinca gorulmemi$tir. ayrica mektup sahibi ki$i bendenizin burada bilgic oldugunu bilmemektedir tesadufen kendisi bu sozlugun okuyucusu durumunda oldugunu da belirtmistir. mektup aynen a$agidaki gibidir, yanit henuz dergiye gonderilmemi$tir. fakat okuyucu oldugunu belirten bu ki$i saniyorum, dergiden evvel yanitimizi burada okuyacaktir.
sevgili walide sultan(bu nickle degil, okuyucu direk ismimize hitabetmistir, dergide gercek ismimiz kullanilmaktadir) ben uzun suredir x dergisindeki yazilarinizi okumaktayim. ve bana bu gurbet ellerde yazilariniz aydinlik olmaktadir. ben size bir $ey dani$mak istiyorum. ben yilin alti ayni turkiyede alti ayinida burada ablamin yaninda ya$ayarak geciriyorum. buradayken ablamin evindeki bilgisayardan internetteki ek$i sozluk ve bilgi sozlukleri takip ediyorum. turkiye’de oldugum zaman ailem tutucu insanlar oldugundan eve bilgisayar almiyorlar. ben de tanidik kokorecci bir amca var onun dukkanindan interneti kullaniyorum. sagolsun cok iyi bir amca. ozellikle bilgi sozlugu cok daha anla$ilir ve halk dilinde oldugu icin daha cok seviyorum. ailem beni mutlaka bir doktorla evlendirmek istiyor. fakat benim etrafimda boyle bir ki$i yok. bu sozluklerde doktor ya da doktor adayi ki$iler oldugunu farkediyorum. acaba diyorum ben de bu sozluklerden birine uye olsam, sonra orada doktor ya da adaylarindan birine elli, yuz yuz elli bilemiyorum artik, allah ne verdiyse methiye duzsem. hatta onun dikkatini cekmeyi ba$arabilirsem eger, onun mevcut du$manlarina ben de sava$ acarim onunla birlik olurum, o ne derse onu yaparim. yazim pek fena degildir, chat sitelerine guvenmiyorum, ordaki ki$iler once doktorum diyor sonra pornografi uzmani cikabiliyor. acaba siz ne dersiniz? uye olsam mi? yoksa bu durumda evde kalicam. yanitinizi acele olarak verebilir misiniz?

yanit;
sevgili x(nicktir lakin aciklamiyorum)itiraf ediyorum ki ilk kez boyle bir mektup aliyorum. hani kirk yil du$unsem bu aklima gelmezdi. boyle bir konuda bana dani$mak istemeniz gercekten cok enteresan. yine de gururlandigimi itiraf etmeliyim. neyse, bildigim kadariyla bugunlerde ek$i sozlukde uye alimi yapilmiyor. $u anda okudugunuz bu sozlukte ise muracaatlar devam ediyor. eger kendinizde bilgic olacak yetiler goruyorsaniz "uye olayim" butonunu kullanarak bu olayi ba$latabilirsiniz. eger sizi uygun bulurlarsa siz de burada yazabilirsiniz herhalde. belki bunu bilmiyordunuz, sadece dergiden beni taniyordunuz ama ben burada da, bu nickle epeydir mesai veriyorum.
neyse, diger hususta size tehlikeli bir du$unum icinde oldugunuzu soylemek zorundayim. ozellikle turkiyedeyken cok sevdiginizi belirttiginiz kokorecci amca mekani, bunu yapmak icin uygun bir yer degil. sizin boyle bir arayi$ icinde oldugunuzu farkeden kokorecci amca sizi tanri korusun kendi emellerine alet edebilir, lutfen dikkatli olunuz. bunu yapmak yerine neden universite sinavlarina girip siz de doktor olma yolunu secmiyorsunuz, veya hem$ire bile olabilirsiniz. boylece belki aileniz bu ismarlama damat durumlarindan vazgecer, siz de daha rahat bir secim yapmak firsati bulursunuz.
ayrica benim kendi aklim kendime yetmiyor bana dani$mak sizin icin iyi oldu mu, yeterli geldi mi? bilmiyorum. mektuptaki yaziniz fena degil, bir an once kendi ki$isel bilgisayariniza kavu$up sozluge uye olup olamayacaginizi degerlendirin isterseniz. ve lutfen yazdiginiz amac icin bunu yapmayiniz. kendi ki$iliginize guvenin kimse icin egilmeyin derim ben size ho$cakaliniz.

bekaret kuşağı

walide sultan
gelenek goreneklere gore gelin olan kizin gelinliginin bel kismina baglanan kirmizi saten ya da ba$ka cins kuma$lardan yapilan ku$aktir.
adetlere gore gelinin erkek karde$i abisi bunlarda yoksa yakinlarindan birisi, gelin ana-baba evinden henuz cikmadan bu ku$agi gelinin beline baglar.
buradaki anlam "kizimiz, bakiredir biz buna inaniyor ve onu size boyle teslim ediyoruz" $eklindedir.

edit: du$ununce bu ba$lik,anadolu da hala uygulanan bu tarz gelenekleri, yuzunu batiya cevirmeye cali$an, bugunun turkiye’sinde kiyamete kadar surdurmenin anlamsizligini i$aretlemektedir. "bu kiz bakiredir. i$te bu da ku$agi" tarzi gelenekler devam ettikce namusu bu tarz algilayan zihniyetler asla degi$meyecektir. ve hala ne acidir ki, 21. yuzyilda, bu yuzden sonen ocaklar vardir.

soz çiçeği

walide sultan
bir cicek ce$idi degildir. damat olacak ki$inin kizin ailesinin evine, ilk getirecegi cicek olmasi ozelligini ta$ir. soz toreni yapilacagi zaman, damadin bu konudaki zevkinin, ya da zevksizliginin kizin ailesi tarafindan anla$ilmasi konusunda yardimci olacak, herhangi bir cicektir.

soz yuzugu

walide sultan
ciftlerin birbirlerine verdikleri sozu simgeselle$tirmek amaciyla parmaklarinda ta$idiklari
bu yuzuk ce$idi, baglayici ilk simge olmasi acisindan cok onemlidir. bundan sonra geli$ecek her evrede takilan yuzuk bu ilk yuzugun anlamini peki$tirecek olsa da, soz yuzugu ilk yuzuk olma sifatiyla, parmaklarda uzun sure kalmasa da kalplerdeki yerini koruyacaktir.

cimlere basmak yasak

walide sultan
vakti zamanin bir yerinde ulkemizde bir tatil koyunde rastlami$tim. kapidan girdiginiz anda uyarici levhalar;
cimlere basiniz lutfen.
cicekleri kopariniz lutfen.
yere tukurunuz lutfen.
copleri yere atiniz lutfen.
yuksek sesle konusunuz lutfen.
gibi butun yapilmamasi gereken hedeleri adeta nazik bir dille yapiniz, lutfen yapiniz, yoksa size kuseriz gibilerinden yazmi$lardi.
normalde once, "oh ne rahat yere geldik" havasi uyandirsa da insanda. sonra bunu niye boyle yazmi$lar ki?
yapin da, ne kadar okuz oldugunuzu gorelim diye boyle yazmi$tir bunlar(!) $eklinde, yapmadan once insani gereksiz yere de olsa, du$unmeye zorlama amaci ta$idiklari $ip diye anla$iliyordu.
edinilen bilgiye gore; yabanci bir grup olan bu zincirin, otel yonetimindeki yabanci insanlardan olu$an kadrosu, bizi boyle cozmu$ler ve rahat etmi$ler.
yasaklara alerjisi olan bunyeye, yasak degil dedigin zaman $a$iriyor ve hatta kendini, yasak degilse niye yapayim? modunun icinde hissettiriyormu$.

domuzlu çizgi filme trt sansürü

walide sultan
domuz hayvaninin etinin yenmesi ve her turlu bu etten yapilacak urunun yenmesi dinimiz acisindan yasaklanmi$tir. dine inaniyorsak icaplarina da uymak gerektir. buraya kadar kabul.
lakin, tanriya ve onun birligine inaniyorsak, bunu seyretmemek veya seyrettirmemek tanriya kar$i gelmek boyutundadir. cunku diger hayvanlar gibi, bu hayvan da tanrinin rizasiyla, neslini surdurmektedir.ozellikle domuz yavrularinin sevimliligi butun dunya devi $irketler tarafindan en gozde reklam unsurlari olarak kullanilmaktadir. zararsiz bir hayvandir, cocuklarin bu hayvani seyretmeleri hic sakincali degildir. bazilari neden korkuyorlar ve bu hayvani niye lanetliyorlar? tanri bile lanetlememi$.
hatta bunu seyredecek ya$ta bir cocugum olsa bunu seyretmesini te$vik eder, kurtlar vadisinden uzak tutardim.

bob ross

walide sultan
rahmetli "bob ross" usta, guzel sanatlar akademisyenleri tarafindan ressam olarak bile kabul edilmezdi. onu "$ip$akci ressam " kimligi altinda, doku, detail konularinda ve her tur resim teknigiyle ilgili konuda cok yetersiz bulurlardi. hatta programlarinin ogrenciler tarafindan seyredilmesini dahi istemezlerdi.
oysa o hala,degerli ve benzersiz bir ekoldur.
resim a$kiyla yanmayan, bu ukdeyi icinde ta$imayan ki$iler bile onun programlarini seyredip boyle bir ukdenin pe$inde ko$mu$lardir.
sorarim hangi ressamin, insanliga bu tarz bir faidesi olmu$tur?

mücadele

walide sultan
turkce bir kelimedir, herhangi bir dilden apartilmami$tir, sadece bu yuzden bile cok degerlidir.
kelime anlami; herhangi bir amac icin verilen cabalarin butunudur.
mucadele, sava$ ya da sava$im, mealinde de kullanilan bir kelimedir ayni zamanda.
ya$adigimiz dunyada; birileri digerlerinin mucadelesini anlamsiz bulabilmektedir. i$te bu digerlerinin verdigi ugra$ da, yine mucadeledir.
onemli olan mucadeleye inanmaktir ve insan hayati mucadelelerle doludur.
mucadele edilerek kazanilmi$ olan; hakli ve ozellikle toplumun birlikteligiyle elde edilen degerler ise her zaman kutsaldir.
(bkz: milli mucadele)

kanada

walide sultan
ya$amayan bilmez. bu ulkede korkunc bir sabir olayi vardir. buraya gelmeden once burada ya$amak icin sabir testi yaptirmasi gerekirmi$, insanin demek ki.
burada da bekleme kuyruklari vardir. bankada, postanede, hastanede her yerde. ve hayata bu topraklar uzerinde ba$lanmami$sa veya cok genc ya$larda buraya gelinememi$se, kuyruktaki insanlarin yuzlerindeki mutlu ifadeye bakip "bunlar niye siritiyorlar" kuyrukta bekleyen, hem de mutlu gorunen insan mi olur? dersiniz.
mesela; bakkala gidersiniz, bir adet bir $ey alacaksiniz diyelim. icerde sizden ba$ka sadece bir mu$teri vardir alacaginizi alip siraya gecersiniz. aman tanrim, o mu$teri icin, sizin arkada beklediginiz onemli degildir, sira yani hak ondadir ya, o bunu sonuna kadar kullanacaktir. bakkalla bir muhabbete giri$ir, artik saglik durumlarindan ba$lar, di$ardaki hava durumuna kadar butun informeysinlar elde edildikten sonra ancak sira size gelir. hatta siz bu durum surerken-hadi be teyzecim kes artik, amma uzattin, bak ak$am oldu. gibi cumleleri ancak; icinizden kurma hakkina sahipsiniz. bunlari zikretmeniz durumunda, bakkalin cevirecegi bir telefon numarasi be$ dakika icinde olay mahalline ayni anda polis, ambulans ve itfaiye birimlerinin gelmesine sebep olur. cunku orada lafla taciz edilen bir vatanda$ vardir. olayin nasil sonuclanacagi bilinmemektedir. ama onlemlerin alinmasi gerekmektedir. bundan dolayi sabir denilen $eye dort elle sarilip ondan vazgecmemeye cali$irsiniz.
lakin igreti durur. her an arap kadrinin donu gibi du$me tehlikesi vardir uzerinizden. adeta huzur otesi bir sakinligin icinde zaman durdurulmu$ gibidir. tela$ yok, $ikayet yok, ak$am eve gelince actiginiz tv. de yanip sonen flash ve az sonra diye tekrarlanip alt yazisi gecen, haberler yok.
- hay anasini...gene ne oldu acep? dolar mi firlayacak? memlekette darbe mi olacak? iktidar mi du$ecek?
yoktur ki boyle tasalari bu insanlarin.. dolayisiyla telasin ve tasanin olmadigi yerde sabir kendiliginden vardir.
fakat bizim bunyeler, turk insani olarak boyle ali$madigindan, bize gore zor bir ya$am $eklidir kanada diyarindaki hayat.
bize surekli aktivasyon gereklidir. hep bir $eyleri merak etmeliyizdir. ogrenemesek de onemli degildir. sanki bizim, ille "diken uzerinde oturmak gibi" mazoist zevklerimiz(!) vardir. e, madem burdasin, ya$ana $u huzuru sen de. daha ne istiyorsun? dersin kendine. ama olmaz i$te
bu huzuru ya$amak icin bu saatten sonra ancak, beyin nakli gereklidir.

kimin arabasındaysan onun türküsünu dinlersin

walide sultan
$ofore saygidir bu cumlenin izahi. o sofor ki yolda kendini motive etmek icin bir turku soyluyor veya turku cd.si dinliyorsa. kimse "ben bunu begenmedim, aman degi$tir allasen" diyemez. belki deyilir de bu reaksiyon, $oforun motivasyonunu bozar. madem canini emanet etmi$sin, birak ne istiyorsa onu dinlesindir. sonucunda; yoldur bu omur degildir ki, nasil olsa, araba durunca turku de bitecek. sabir gerekiyorsa sabredilir. hatta turkuden cok ho$lanildigi bile belli edilirse, yolda guvenlik engeliyle kar$ila$madan daha emniyetle seyredilir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol