bir fonksiyonun değişiminin incelenmesidir."f(x) fonksiyonu (a,b) aralığında..." gibi tanımları bi kenara bırakıp,asıl merak edilen,yani matematiğin hayatımıza etkilerinden bahsedersek daha çok sevilir,sayılır...sadece türev değil,matematiğin her konusu...
bunu da bulan integralin kaşifi isaac newton’dur.ama integral bulundu diye türev de alternatif olarak çıktı diye bişey yoktur.tam tersi durumda söz konusu değildir.uyuştukları,bulunduktan sonra anlaşılmıştır.
peki nedir türev?türev bütün ihtimallerin değerlendirilmesidir.yukarıda da söylediğim gibi,değişimi incelenir fonksiyonun.bi hocam fonksiyonlar için hayattaki herşeyi örnek olarak gösterebilirsiniz demişti.örneğin bi ağaç...fonksiyon olarak düşünün;ağacın zaman içinde özelliklerinin değişimini türevle bulabilirsiniz.ağacın ömrünü kağıda bi parabol şeklinde yansıtabilirsek -ki bu mümkün- hangi yılda ne yapacağını,tam o yerdeki teğetinin eğimini hesaplayarak bulabiliriz.türev ne veriyorsa,teğet ve dolayısıyla eğim sayesinde veriyordur.
bu gün teknolojide atılan büyük adımlar,hep türev sayesinde atılmıştır.yani hayata etkisi yok falan değil...birebir etki eder.ilgilenmeyenler öyle düşünür sadece.
peki ya türev söylendiği gibi zor mudur?eminim herkes farklı düşünür ama bana göre zor yapan sadece bölümün türevi,trigonometrik fonksiyonların türevi gibi hem çok düşündüren hem de çok uzun işlem isteyen sorulardır.kabul etmeliyizki,millet olarak zahmetli işleri pek sevmiyoruz...zor dememizin sebebi de budur heralde.herşey kendi gelsin isteriz.armut piş ağzıma düş hesabı...işte bu yüzden türeve çok zor diyenlerin sayısı,kolay diyenlere göre çok fazla.ama haksızda sayılmazlar.başta ne işe yaradığı anlatılmıyorki çünkü.türkçedeki yorum sorularını yapamayan adam matematiği yapıyorsa sadece tesadüftür bence.önce anlamak sonra uygulamaya dökmek lazım.sevdirmek lazım yani.yani eğitim şart.
türev
öss mat-1’inde veya mat-2’sinde çözülemeyen bir 2. dereceden denklem sorusunda hızır gibi yetişir.denklemin türevini alırsınız ve çıkan kökü denkleme yazarsınız.sorun halledilir.bence integralle birlikte matematikten ayrı düşünülmesi gereken değişik bir düşünce/felsefe.falan.
2005 altın portakal ödülünü alan bir türk filmi.
yönetmen: ulaş inaç
başrol: beste bereket, güçlü yalçıner, gülçin şantırcıoğlu
senaryo: ulaş inaç
müzik: toygar ali işıklı
görüntü yönetmeni: elif usman
yönetmen: ulaş inaç
başrol: beste bereket, güçlü yalçıner, gülçin şantırcıoğlu
senaryo: ulaş inaç
müzik: toygar ali işıklı
görüntü yönetmeni: elif usman
(bkz: integral)
lisede okurken hayatımda ilk kez bu konu için heyecanlanmıştım.çünkü birşeyler vardı bu konuda.hani hep derler ya "aman canım ne işimize yarayacak gerçek hayatta?" diye.matematik zaten sanaldır.ancak türev bence matematik değildir.çünkü türev matematiği açıklar.siz bir fonksiyonun azalıp-arttığı yerleri deneye deneye belki saatler içinde bulursunuz ama türev de 1-2 dk. yı geçmez.işte türev zaten sanal olan birşeyi örneğin fonksiyonu bize gerçek diye yutturmaya çalışır.bence türev-integral bir yaşam biçimidir.sanal olana gerçek gibi yaklaşır ve olmayan birşeyi ispatıyla açıklar.siz de şaşırıp kalırsınız ben olmayan birşeyi nasıl açtım/parçaladım diye.neyse sevmeyen sevmez.zaten matematik ya çok sevilir ya da hiç sevilmez.
bahçeşehir fen ve teknoloji lisesi öğrencilerinin çoğunun daha hazırlıktan integral vb. ile birlikte gördükleri konu.baya meşhur olmuştu sınıfta
kırkikinci antalya altın portakal film festivalinde en iyi film odulunu almis ulas inac filmi. konusu sıradan olmasina ragmen, saglam bir kurguya sahip ve dogma tarzinda/dogma tarzina yakin ilk turk filmi olmasi dolayisiyle saygı duyulacak bir filmdir. yalanlarin ayakta tuttugu, bir metin yazari olarak calisan nazim, hayatı baba destegi alarak yasayan sevgilisi sureyya ve onun univesiteden arkadasi olan burcu arkadas ucgeninde yasanan bir hikayeyi konu etmektedir.
matematikte en sevdiğim konunun tersi.
ne olduğunu anladığımda herşey çok geçti ve seneye tekrar anlayacağım ne olduğunu!
her yerde karşına çıkan matematiksel işlem.
gercek hayattaki bir cok olayla derinden baglantisi oldugu savunulan hadise. yapabilseydim ben de savurdum.
integralin tersi.
hayatımıza ilk olarak lise son sınıfta giren üniversite de matematik derslerine yine devam eden bazı günler kabus görmemize bazı günler ise rüyada integral sorusunu çözüp cevabını rüyada bulmamıza neden olan bir matematik konusudur. bir sabit e veya bir kaç değişkene bağlı bilinmezleri çözmek için kullanılır. aslında o kadar da kabus edilecek kadar zor değildir.
lise son sınıfta tanısılan ve faydasını hic bir zaman goremeyecegimiz matematik konularından biri.
adi hep integralle anilan matematik konusu.
sadece limitteki 0\0 belirsizliklerinden kurtulmamiza yaramaktan baska bir yarar goremedigim matematik hedesi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?