risale i nur

capt it all
hakkında açılan tüm davalardan beraat etmesi ile siyaset yapmadığı, sadece insanların imanını kurtarmak için telif edildiği anlaşılmış eserlerdir.
xerxes
said nursi’nin abartılı vesikalara yer verdiği eseridir risale i nur. nasıl mı? bu kitaptan bir alıntı yapmak istiyorum.

"hem ankara’da, divan-ı riyasetinde pek çok mebuslar varken, mustafa kemal, şiddetli bir hiddetle divan-ı riyasetine girip, bana bağırarak: "seni buraya çağırdık ki, bize yüksek fikir beyan edesin. sen geldin, namaza dair şeyler yazıp içimize ihtilaf (ayrılık, aykırılık) verdin" dedi. ben de onun hiddetine karşı dedim ki: "namaz kılmayan haindir; hainin hükmü merbuttur (reddolunmuş, kovulmuştur) dedim. dehşetli bir put kırdım."

emirdağ layihası


şimdi bu yazıyı dikkatle okuyun. çok büyük bir ihtimalle atatürk’ün ölümünden sonra yazılmıştır bu yazı. said nursinin, atatürk’ün karşısında bu sözleri sarfedebilme ihtimalini düşünmek için herhalde aptal olmak gerekir. çünkü said nursi’de atatürk’e bu sözleri sarfedecek yürek yoktur. zaten böyle bir diyalog olsaydı hemen gereken yapılır, said nursi oracıkta enselenirdi. üstelik kendisi büyük bir küstahlık yaparak atatürk’ü puta benzetmektedir.

işte said nursi atatürk düşmanı bir şahıstır. yazdığı saçmalıklarıyla büyük bir mürid güruhunu arkasına almıştır. bu cümleler said nursi tarafından müritlerine cesaret vermek amacıyla yazılmıştır. yoksa hiçbir tarihsel geçerliliği yoktur.

bizce öyle...
xerxes
bediüzzaman said nursi’nin yazdığı risalelerin bütününe verilen isim. ben onun risale i nur külliyatından "nur talebelerinin hizmet rehberi" isimli kitabını okumuştum. aldığım izlenim şudur.

said nursi risalelerini eski ve ağır bir dille yazmıştır. yani okuyabilmek için evvelâ sözlüğe ihtiyaç vardır. bu kitapta, said nursi belli bir başlık altına yazdığı düşüncelerini yazmıştır. örneğin, iman, dünyevi hayat, ahiret hayatı, insana özgü kusurlu davranışlar ve benzeri konular hakkında kendi düşüncelerini belirtmektedir.

bu kitapta benim hiç hoşuma gitmeyen bir şey var. o da said nursi’nin risale i nur’u sürekli olarak övmesi, kuran’ı kerim’i anlamak için risalelerini okumak gerektiğini, kendisine soru sorulduğunda yanıt vermekten kaçınıp (ya da vermeyip), soru soranları risale i nur’a havale ettiğini belirtmektedir. sanki kuran ı kerim’i anlaşılması zor bir kitap olduğunu göstermiştir kendisi (tövbe haşa). ve onu en iyi anlamak için de yazdığı risaleleri okumak gerektiğini söylemiştir (öyle söylüyor gerçekten). kitaptan alıntı yapmak istemiyorum, merak edenler kitapçıdan alıp okuyabilirler, mutlaka siz de farkedeceksiniz. ama şunu da söyleyelim, kitapta said nursi’nin çok güçlü ve vurgulu ifadelerine de rast geldiğimi de belirtmelyim.

din adamı olduğunu iddia eden bir kişi evvelâ yazdığı eseri övmemelidir. said nursi risalelerinde kibirden, kendini beğenmişlikten, enâniyetten (bencillik) uzak durulmasını söylemiştir, ama sürekli olarak risale i nur’u olarak övmesi, tek rehber olarak göstermesi, tarafımızdan hoş görülmemiştir.

risale i nur’u okumak lazım. okumadan ciddi bir eleştiri yapmak hakikaten zor...

murat kaner
bir kitap okumayla beyniniz yikaniyorsa,vah vah dedigim olaydir. bunyede denemek icin ilk once das capital sonra risale i nur bilahere mein kampf oneriyorum. tertemiz,mis kokulu ama biraz tasinin orekesini gormus bir beyinle cikarsiniz,siz en iyisi beyniniz yikanmasin diye kitapta okumayiniz.(bu arada lutfen aceleye gerek yok. "ay,igrenc olmus" demek icin bol bol vakit var,onur duyuyorum,sagolun.)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol