ilhan selçuk,
83 yaşında, hayatının neredeyse tamamını darbeciliğe adamış ve bundan dolayı da kendisini fazlasıyla aydınlanmış sayan yazar...demokrasi, hukuk ve özgürlükle asla yanyana gelemeyecek olan cunta oyunlarının başoyuncusu, darbe heveslisi ve halk-düşmanı olan bu yazar, bir de hiç sıkılmadan "aydınlanma"dan söz edebiliyor...en son ergenekon operasyonunda göz altına alındıktan sonra serbest bırakıldığında dilini yutmuş hale gelen, tahrikçilerin piri, türkiyede demokrasinin başdüşmanlarından, hukuk yoksunu, cunta karanlıklarının prensi ve bundan dolayı da aydınlanma ideolojisinin de en büyük muhalifi bir yazardır kendisi...onlar bu halka hep öteki olarak bakan, laik-elit bürokrasinin kaymak tabakaları ve fikir babalarıdır..ama ne olurssa olsun, dünya ve türkiye dönüşüyor ve daha iyiye, demokrasiye, refaha doğru ilerliyor...meclisinde "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazan bir ülkede, yaşadığı müddetçe bu egemenliği halktan alıp cuntalara devretme rüyasıyla yaşamış birisine sahip çıkmak, utanç vericidir, herkese önemle duyurulur..
20.yy ın ortasında başlayan ve artarak yükselen iktisadi temelli dünya hareketi.
fransız filozof. 20.yyda geliştirdiği özgün yaklaşımı ile çığır açmış aydın. deconstruction (yapıbozum) teriminin izinde felsefi sistemini kuran derrida batı felsefesinin temel ikiliklerini (özne-nesne, günah-sevap, söz-yazı..vs) yapı sökümüne uğratma peşindedir. etkilidir, önemlidir. türkiyede son 5 yıldır yaygın olarak tanındı ve okunuyor.
1932-1935 yılları arası yayımlanmış dergi. kurucuları yakup kadri, şevket süreyya, burhan asaf, vedat n. tör ve hüsrev tökindir. kemalizme doktrin kazandırma çabasındadır. 1934 son ayında m.kemalin emriyle kapatılmıştır.
mustafa kemalin 1923-1931 arası uyguladığı pratikerin, teorideki adı...ilk kez 1928 yılında gazeteci falif rıfkı tarafından hakimiyet-i milliyedeki köşesinde kullanılmış, daha sonra artan biçimde dönemin aydınlarının kaleminde imkan bulmuştur...türkiyenin bugün içinde bulunduğu topyekün tıkanıklığın birincil teorik nedenidir...acilen incelenmeli ve aşılmalıdır.
bilgi üniversitesi karşılaştırmalı edebiyat bölüm başkanı. burhan asaf belgenin oğlu. türkiyenin yetiştirdiği iyi kafalardan birisidir kendisi...sık sık görüşürüz...bende büyük bir saygı uyandırır her zaman...
son dönem osmanlı ve erken dönem cumhuriyet tarihinin en büyük aydınalarından birisidir. asıl farkı, bir estet olarak eşyayı,insanı ve medeniyeti algılamadaki ısrarıdır.bu estet bakışı bütün eserlerine ve herşeyden önce bizatihih kişisel hayatına yansımıştır.önce uzun süre sağcıların ama 1980 sonrası solcuların da sahiplenmeye başladığı eşsiz şair.
batının doğu algılayışlarıdır. köken olarak çok eskilere gitmekle beraber, akademik/entelektüel bir disiplin olarak 19.yy fransasında sağlamlaştırılmıştır..ancak asıl tartışma 1978 senesinde edward saidin abdde "oryantalizm" adlı eserini yayımlamasından sonra olmuştur..said bu eserinde batının nasıl da hayali ve kurgusal bir coğrafya olarak "doğu" denen bir yer icat ettiğini ve kenisini nasıl da ondan daha üstün gördüğünü çarpıcı biçimde analiz etmiştir...batı eleştirisine giriş için, çalınacak ilk kapıdır.
köken itibariyle latince "moda" sözcüğüne dayanır ve yeni, akıcı,dikkat çekici, çağdaş gibi anlamlara sahiptir. bir "izm" olarak 19.yy da tamamlanmış ve tanımlanabilir bir sistemtik bütünlük elde etmiştir. akıl, ilerleme, rasyonalite, humanizm, evrenssellik ve birey-hukuk şeklinde sıralabilecek temel postülalara sahiptir. dünya tarihinin son 300 senesinin opus magnumudur.
alman romantik edebiyatının zirvesi, germen prensi! temel eserleri genç wertherin acıları, loitte weimmarda, faust ve dogu-batı divanıdır. aydınlanmanın soğuk rasyonalizmine alternatif, yeni ve insani duyumsamaları öne çıkaran, varlığa unutulmuş olan hakikatinin kaynağını yeniden hatırlatan büyük deha!
prof.dr. emekli öğretim üyesi. türkiyenni özellikle son 10 yılına damgasını vurmuş "tuhaf" akademisyen! herkes kötüler ama herkes de onu okumadan ya da dediklerşne kulak kabartmadan edemez. sabatayizm ve ibranilik ile başlayan köken hareketinin öncü ismi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?