sigarayı bırakmak

0 /
imgoindeeperunderground
tamamen kendi kendine verilen telkin ile gerceklestirilebilecek bir hadise. seyrek iradeli ya da az kararli, cok tiryaki insanlar icin nikotin bantlari, nikotin sakizlari, hedeleri hodoleri ve hatta sigarayi birakma grup terapileri bulunabilmekte. ama bence butun is bir gun kendine "ben buna mi bagliyim? bunu mu birakamiyorum? o zaman ben hic bir boku beceremem" diyebilmekte. yillardir devam ettigim ve pek cok arkadasimda da sahit oldugum "ben seviyorum sigarayi neden birakayim yahu" ise buyuk bir yalan. vazgecilmez gordugumuz seyi sever hale gelmek durumu sadece bu. oysa ki birakmak icin, sevmek icin oldugundan cok daha fazla sebep var, herkesin sigaranin zararlarini bildigini dusunmek saniyorum abarti olmaz.

sigarayi birakmak icin birakmayi istemek lazim ki asil zor olan taraf da bu. yalniz gecelerin tek dostu, bilgisayar basinda tuketilen saatlerin eslikcisi, biranin kankasi, hararetli sohbetlerin vazgecilmezi degil mi sigara? tek basina birini beklerken tek basina olmama yolu degil mi? buna karar vermek gerekiyor. "buna ihtiyacim yok" ya da "bu olmazsa ben de yokum" arasinda bir tercih yapmak gerekiyor. aslinda tercih kendin ve sigara arasinda bir tercih yapmaya kadar gidiyor.

diger yandan, artik sigara bir alt sinif tuketim malzemesi haline geliyor ve getiriliyor. bilincli olarak yapilan bu gidisat ise ucuncu dunya ulkelerinde zor sartlar altinda gecinen ve stres altinda calisan insanlardan olusacak pazari kaybetmezken, dunyada "gelismis ulke" olarak gorulen yerlerde isteyerek birakmayanlari zorlayarak biraktirmak seklinde suruyor. kimi yerlerde sokakta yururken sigara icmenin bile yasak olmasi ise bunun bir gostergesi, kapali mekanlardan bahsetmiyorum bile.. ileriki zamanlarda evlerde sigara icmenin bile yasaklanacagini dusunmeden edemiyor insan. peki biz neden pazar olmaya devam ediyoruz? icine koyulan maddeleri hemen her yerde okuyabilmemize ragmen, butun zararlari bin defa kafamiza vurulmasina ragmen, ve ustelik her bir paket sigaranin uzerinde bu uyariyi gormemize ragmen "bana bir sey olmaz", "atin olumu arpadan olsun","zaten hepimiz olmeyecek miyiz?" tavri midir bu?

hepimiz olecegiz, asil zor olan olememek ve yasayamamak da ayni zamanda. dunyada kaldigin zamani cikamadigin merdivenler, yuruyemedigin yollar, tat alamadigin yemekler ile tamamlamak. iste bu sebeple belki de bir tercih yapmak lazim birakmak ve birakmamak arasinda.

sigarayi seviyor olabilirsiniz, ben de seviyorum. bana yillarca cok iyi bir dost oldu, hem de hic dostum kalmadigi zamanlarda bile. kimsenin uyanik olmadigi saatlerde, aglarken, gulerken, konusurken, dusunurken, calisirken, beklerken, izlerken, cok guzel bir manzaranin karsisinda ic cekerken icime cektigimdi.. bu sebeple ondan ayrilmak cok zor ve aslinda bu sebeple bu kadar uzun bir veda yazisi yaziyorum. sevdigim hic bir insanin bana bu kadar zarar vermesine musade etmedim ve bu sebeple arkasindan cok gozyasi da doksem bir suru insan biraktim geride. sigara arkasindan gozyasi dokulecek kadar sevilesi degil elbette ama biliyorum yoklugu cok zor olacak yine de butun o insanlar gibi o da mazide kalacak.
su
bu motivasyonu yakalamis kisilerin yuzune duman uflemek,sigara paketini gozune sokarcasina ortalarda dolastirmak dupeduz pislik yapmaktir bu kisi daragacina gonderilmelidir.
darth sidious
yalniz sevdicek icin dusunulebilecek eylem. ozellikle kadin sigara icmiyorsa erkek kendini kotu hissedebilir. duz bir mantikla turkiyede kadinlar sigara icmezse erkekler en azindan sigarayi azaltir.
kadinin memnuniyetini kendi sagligindan fazla dusunmek de ayri bir tartisma konusudur.
falconslx
genelde aksam son sigara da icilip yataga girdikten sonra yarin icin yapilan tek plan.. olsa da yesek tadinda hayaller kurulur(sigarayi birakinca ne olacaksa).
carpediem
karsinizda cok yakin uc adet dostunuz yeni alinmis icinden bir tane icilmis sigarayi birer birer kirar yuzlerinde buyuk bir zevk ifadesi ile. hicbir sey diyemezsiniz, canlarinizdir. bunu yapar, ardindan ilginc bir ses tonu ve pis bir siritisla "kizdin mi bize?" derler. ardindan cesitli eziyetlere devam ederler. tum bunlara mazur kalan zavalli kisi, siz, "yeter ulaaeeenn birakiyorum!!" diye isyan edip, birakirsiniz.
shibumi
"son sigaram bu baska icmicem." sozleriyle baslayan umutsuz caba.sadece gercek bi irade gosterenler birakabilir benim kanimca.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol