orhan gencebay

0 /
imgoindeeperunderground
tartismasiz arabesk krali insan. ustelik kendini yirtan paralayan insanlara mahsus degil, bir cok raki sofrasinin konugu, son derece kaliteli, sazi elektro gitar seklinde calabilen, inanilmaz yetenekli insan. seviyorum.
sadri alyyk
4 agustos 1944 yilinda samsun’da dogdu. muzige 6 yasinda klasik

bati muzikci emin tarakci hoca’dan keman ve mandolin dersleri alarak basladi. 7 yasinda turk muzigi’ni ve baglamayi kucakladi. 10 yasinda beste calismalarina basladi. 13 yasinda babasinin tesvikiyle turk sanat muzigi ve tamburla tanisti.

samsun’daki ve istanbul’daki halk evleri, muzik cemiyetleri ve muzik derneklerinde calisti, kurucularindan oldu. istanbul belediye konservatuari’na girdi ve icra heyetinde bulundu.

16 yasindan itibaren caz ve rock muzigi ile ilgilendi. bati nefesli sazlarindan olusan orkestralarda tenor saz calarak gorev yapti.

20 ve 22 yaslarinda ankara ve istanbul radyo evi trt sinavlarina girdi, ust duzeyde basariyla kazandi. 1967 yilinda istanbul radyo evi’nde bir sure calisti ve ayrildi.

1000’e yakin bestesi olan orhan gencebay, 400’e yakin bestesini kendi sesiyle seslendirdi.

90’a yakin filmde muzik direktorlugu yapti. 36 sinema filminde basrol oynadi, televizyon icin diziler ve show programlari yapti...

orhan gencebay’a gore turk muzigi’nin daha zengin bir hale gelmesi icin muzigimizin tum gecmisi ve cesitleriyle yeniden ele alinip analiz edilmesi gerekiyordu. turk muzigi’nin buna ihtiyaci vardi ve bu analizi aslinda muzik enstituleri yapmali, buradan cikan sonuclar akademik ogretiler olmaliydi.

orhan gencebay, bu dusunce ile muzikte kendine gore arastirmalar ve serbest calismalar yapti. bu yaptigi calismalara baskalari “arabesk” ismini verdiyse de orhan gencebay, bu degerlendirmeyi yanlis diyerek kabul etmedi.

orhan gencebay’a 1999 yilinda devlet sanatcisi unvani verildi. 1968 yilinda kendi sesiyle yorumladigi ilk 45’lik plaktan bugune kadar yasal olarak yaklasik 60 milyon plak ve kaset tiraji olan orhan gencebay’in yasal olmayan korsan yapimlarla beraber 150 milyon tiraji oldugu tahmin ediliyor.

orhan gencebay’in dokuz universite tarafindan verilen uluslararasi montu doktorasi var. orhan gencebay’in bestelerinin her biri kaset ve plak satis rekorlari kirarken, ayni zamanda basrolunu oynadigi sinema filmleri de hasilat rekorlari kirmistir.

gencebay besteleri akdeniz ulkelerinde, orta dogu’da, orta asya’da, avrupa’da turklerin bulundugu her yerde dinlenmis ve adaptasyonlari yapilmistir. gencebay hakkinda 20’ye yakin kitap yazilmis, ansiklopedilerde yer verilmis ve bir cok universitede gencebay’la ilgili tezler hazirlanmis ve arastirmalar yapilmistir.

su an turkiye’de internet uzerine en fazla web sayfasi bulunan ve en cok ziyaret edilen sanatcilarin basinda gelmektedir.

http://www.orhangencebay.com.tr
darklord
nota bilen tek arabesk sanatcisi olarak dusundugum ke$ke ama ke$ke arabeski secmeseydi bu gun nerelerde gorurduk kimbilir diye du$undugum, onyargisal olarak degil yapitlari (arabesk muzik) itibari ile zerre hazzetmedigim arabesk sanatcisi.
ezikligi, dibe vurmu$lugu, aciyi, caresizligi anlatan bir muzigin devi varsa bir kac devden bir tanesi.
sinirsahibi
kullandigi nota teknigiyle virtioz olabilecek, ancak devir itibariyle kendini gelistirmenin zor oldugu gerceginden yola cikilirsa neden arabesk te takilip kalmis oldugu anlasilacak olan muzisyen. elindeki baglamayla harikalar yaratan su anki teknigiyle bile istedigi konservatuarda ders verebilecek, o baglamanin yerinde bir elektro gitar olsa bugun efes pilsen blues festivali’nde gorup gogsumuzu kabartacak, saygin insan. efendi adam. adam gibi adam.
palovera
bir gun icki dolu vucudum musalla tasina konursa
sen bilirsin meyhaneci onu nasil sevdigimi
namazim kilinir da merhumu nasil bilirsiniz diye sorulursa
tek sucu aska inanmakti,iyi biliriz dersin
degil mi?

ithilquessir
sectigi muzik turu nedeniyle sevmedigim sevemeyecegim, yine de hem efendiligi hemde zengin islenmis muzigi ile saygimi kazanmis "sanatci".
mancali don
ayşem şarkısının yaratıcısı.

ilkbahar yaz derken hazanım soldu
murada ermeden niyazım doldu
kalp gözüm ellere bakar kör oldu
senden başkasını görmüyor ayşem.

heyyyt ulennn...
sakiniseverim
her şarkısının içinde muntazaman (bkz: dunya) kelimesinin geçtiği şarkıcı ayrıca parmakları çok kalın oldugu için bağlama çalarken zorlanır ama inanılmaz bir azimle bunu da harika bir biçimde yapar...
sakiniseverim
her şarkısının içinde muntazaman (bkz: dunya) kelimesinin geçtiği şarkıcı ayrıca parmakları çok kalın oldugu için bağlama çalarken zorlanır ama inanılmaz bir azimle bunu da harika bir biçimde yapar...
ankakusu
arabesk dunyasinda sanatci olabilmis nadir insanlardan. kim ne derse desin en buyuk en onemli sanatcilarimizdandir kendisi.
babamin yuzunden ve evet bende dinlerim arada, neredeyse butun sarkilarini ezbere bildigim sanatci.
ankakusu
simdiye kadar yaptiklarini adam gibi yapmis olan adam gibi bir sanatci. kendisi popularitesini magazin programlarina falan borclu degildir. kaseti cikacagi zaman ask, skandal veya olay yaratanlardanda hic degildir.
turkiyede muzik dunyasinda baba unvanini alabilecek biri varsa o kisi orhan gencebay’dan baskasi degildir ayrica.
12 nisan 2006 tarihinde, yani bugun. siyaset meydanina konuk olacak olan sanatci.

0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol