confessions

sadri alyyk

- Yazar -

  1. toplam entry 19
  2. takipçi 1
  3. puan 45581

hatasız kul olmaz

sadri alyyk
sozleri soyledir..bu orhan gencebay klasiginin.

hatasiz kul olmaz hatamla sev beni
dermansiz dert olmaz dermana sal beni
kaybettim kendimi ne olur bul beni
yoruldum halim yok sen gel de al beni

feryada gucum yok feryatsiz duy beni
sevenlerin askina ne olur sev beni
sev beni

bu feryat bu hasret oldurur ask beni
uzaktan olsa da raziyim sev beni
raziyim sev beni

umitsiz yasanmaz sevmemek elde mi
can demek sen demek gel de gor bende mi
sozumde sitem var kalpte mi dilde mi
tez elden haber ver o gonlun elde mi

feryada gucum yok feryatsiz duy beni
kaybettim kendimi ne olur bul beni
sev beni

orhan gencebay

sadri alyyk
4 agustos 1944 yilinda samsun’da dogdu. muzige 6 yasinda klasik

bati muzikci emin tarakci hoca’dan keman ve mandolin dersleri alarak basladi. 7 yasinda turk muzigi’ni ve baglamayi kucakladi. 10 yasinda beste calismalarina basladi. 13 yasinda babasinin tesvikiyle turk sanat muzigi ve tamburla tanisti.

samsun’daki ve istanbul’daki halk evleri, muzik cemiyetleri ve muzik derneklerinde calisti, kurucularindan oldu. istanbul belediye konservatuari’na girdi ve icra heyetinde bulundu.

16 yasindan itibaren caz ve rock muzigi ile ilgilendi. bati nefesli sazlarindan olusan orkestralarda tenor saz calarak gorev yapti.

20 ve 22 yaslarinda ankara ve istanbul radyo evi trt sinavlarina girdi, ust duzeyde basariyla kazandi. 1967 yilinda istanbul radyo evi’nde bir sure calisti ve ayrildi.

1000’e yakin bestesi olan orhan gencebay, 400’e yakin bestesini kendi sesiyle seslendirdi.

90’a yakin filmde muzik direktorlugu yapti. 36 sinema filminde basrol oynadi, televizyon icin diziler ve show programlari yapti...

orhan gencebay’a gore turk muzigi’nin daha zengin bir hale gelmesi icin muzigimizin tum gecmisi ve cesitleriyle yeniden ele alinip analiz edilmesi gerekiyordu. turk muzigi’nin buna ihtiyaci vardi ve bu analizi aslinda muzik enstituleri yapmali, buradan cikan sonuclar akademik ogretiler olmaliydi.

orhan gencebay, bu dusunce ile muzikte kendine gore arastirmalar ve serbest calismalar yapti. bu yaptigi calismalara baskalari “arabesk” ismini verdiyse de orhan gencebay, bu degerlendirmeyi yanlis diyerek kabul etmedi.

orhan gencebay’a 1999 yilinda devlet sanatcisi unvani verildi. 1968 yilinda kendi sesiyle yorumladigi ilk 45’lik plaktan bugune kadar yasal olarak yaklasik 60 milyon plak ve kaset tiraji olan orhan gencebay’in yasal olmayan korsan yapimlarla beraber 150 milyon tiraji oldugu tahmin ediliyor.

orhan gencebay’in dokuz universite tarafindan verilen uluslararasi montu doktorasi var. orhan gencebay’in bestelerinin her biri kaset ve plak satis rekorlari kirarken, ayni zamanda basrolunu oynadigi sinema filmleri de hasilat rekorlari kirmistir.

gencebay besteleri akdeniz ulkelerinde, orta dogu’da, orta asya’da, avrupa’da turklerin bulundugu her yerde dinlenmis ve adaptasyonlari yapilmistir. gencebay hakkinda 20’ye yakin kitap yazilmis, ansiklopedilerde yer verilmis ve bir cok universitede gencebay’la ilgili tezler hazirlanmis ve arastirmalar yapilmistir.

su an turkiye’de internet uzerine en fazla web sayfasi bulunan ve en cok ziyaret edilen sanatcilarin basinda gelmektedir.

http://www.orhangencebay.com.tr

yumurta

sadri alyyk
’yumurtani yagdami istersin yoksa deplasmanda’ mi esprisine konu olan disi yari sert bir kabuktan ici sari ve beyaz bir nesnenen olusan bazilari yenen, ayni zamanda bazi hayvanlarin uremesine yarayan nesne.

sadri alışık

sadri alyyk
sadri alisik 5 mart 1925 yilinda istanbul’da dogdu. asil adi sadrettin olmasina ragmen, annesi saffet hanim ve babasi rafet kaptan onu hep sadri diye cagirirlardi. babasi kaptan oldugundan haftada biriki kez eve gelebiliyordu. bu yuzden ailenin sorumlulugu ve idaresi anne saffet hanim’da idi. sadri alisik sekiz yasindayken kiz kardesi nevin dunyaya geldi.

sadri alisik’in icindeki oyunculuk aski kucuk yaslarda kendini gostermeye baslamisti.. arkadaslari bilye oynayip, ucurtma ucururken, o piyesler hazirlayip mahalle arkadaslarina oyunlarini sunardi.. alti-yedi yaslarindayken bir sunnet gecesinde nasid ozcan tiyatrosu’nu izledi. o gunden sonra tiyatroya olan tutkusu basladi. pasabahce 39. ilkokulunda ucuncu siniftayken ’’istikal piyesi’’ adli oyunda "adali halil" rolunu aldi ki bu basroldu.

ilkokulu bittikten sonra ailenin istegi ile cagaloglu’na tasindilar. orta okul ikinci sinifta tiyatro aski tekrar basladi. ancak okulda tiyatro yoktu.

liseye istanbul erkek lisesin’de basladi. lisenin yanisira cagaloglu halk evi’nde tiyatroya gidiyordu. liseyi birakip devam mecburiyeti olmadigindan guzel sanatlar akademisi resim bolumu’ne kayit oldu.

yavas yavas, sahne, resim, tiyatro derken sinemaya adim atti ve ilk filmi gunahsizlar’i 1945 yilinda cevirdi. sohret basamaklarini hizla ilerleyen sadri alisik 1959 yilinda cevirdigi yalnizlar rihtimi adli filmde otuz sekiz yillik hayat arkadasi colpan ilhan ile tanisti. evlendikten bir kac sene sonra oglu kerem dunyaya geldi. sinema yasantisinin yani sira, sahne showlarinda da cok basarili oldu. ickiyi cok seven sadri alisik, en iyi dostu ayhan isik’in olumunden sonra kendini iyice ickiye verdi. karaciger yetmezliginden amerika’ya giden sadri alisik amerika’da yasayan turk doktoru munci kalayoglu tarafindan ameliyat edildi ve sagligina kavustu. sanat yasamini televizyonda devam ettirdi.

sadri alisik genellikle, degisen toplumsal degerler icinde guzellige tutkun, umutlu, yasama sevinciyle dolu, durustlugu ve dogrulugu ozleyen insan tipini oynadi.

sinemanin yanisira siir ve resimle de ugrasan alisik, bes yuzun uzerinde filmde rol aldi. en son rolu ise yengec sepeti adli dizide baba roluydu.

sadri alisik 18 mart 1995 yilinda vefat etti.

temel fıkraları

sadri alyyk
temel bir gun hamama gider herkezin uzerinde pestemal vardir ama temelin

uzerinde bir gazete kagidi sarilidir .... temel e sorarlar

- temel hayirdir niye pestemal degilde gazete kagidi

temel cevap verir:

-oglum medya herseyi buyutuyor..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol