kanser

0 /
2026 sonya
kontrolsuz hucre bolunmesi olarak özetlenebilecek, adı latince yengec kelimesinden gelen vucuda yengec gibi kıskaçlarını geçirip hem kişinin hem de sevenlerinin canını acıtan illet ...

orion
yakaladıgı insanı bir anda zayıflatan tanınmaz hale sokan, tahammül edilmesi zor acılar yaşatan, seyirci kalmak zorunda olan insanları psikolojik bunalıma sokan hastalık.
floydian
kanser kelimesi de yengeçten gelir. çünkü doku içine yengeç bacakları gibi ilerler, kesinlikle düzgün sınırlı değildirler.
carpediem
vücutta hücreler birbirine baglıdır ve hücreler büyüme esnasında ne kadar büyüyecegini bir şekilde bilir. ancak kanser hücreleri diger hücrelerden ayrılır ve bölünmeye başlar. vücut içinde bambaşka bir doku gibi davranırlar. ve bu doku büyüme esnasında durması gereken noktada durmaz. bununla ilgili deneyler de yapılmıştır. bir normal hücre ve bir kanser hücresi bir kaba konulur. normal hücreler, kabın kenarlarına degene kadar bölünür, tek kattır. kenara dayanınca bölünme durur. kanser hücreleri ise kabın kenarına degince durmaz. bir süre sonra kabtan taşacak hale gelir.
çevre etkisi ile meydana gelebilecegi gibi, mutasyonlar sonucu da oluşabilir. dna diziliminde şifrelenmiş inaktif bir proteinin aktifleşmesi sonucu ortaya çıktıgı bilinmektedir.
belkibirgunbiryerde
tv haberlerinin sağlık köşeleri her sıkıştıklarında "falan kansere çare bulundu,kanserde umut ışığı,avrupa’dan gelen bilmem ne aygıtı sayesinde kanser tedavisinde zirveye çıkıldı" gibi haberler yaparak,bu hastalıkla cebelleşen pek çok insan ve ailenin de ümitlerini sömürdüklerinden,-bu haberlerin %99 u fos çıkar,balondur-ali kırca başta olmak üzere,hemen bütün ana haber sunucularının en çok telaffuz ettiği kelime...
nart weziriz
bir(1)’den fazla kişinin uykusuz gecelerinin sebebidir. kanser hastası bir komşunuz varsa, onun acı dolu inlemelerinden ve bunun oluşturduğu merhamet duygusundan dolayı uykusuz geceler sayınız artar. birgün sesler kesilir, komşu defnedilir, uykusuz geceler sona erer.
floydian
aslında kontrolsüz hücre büyümesi değil kontrolsüz hücre çoğalmasıdır. hücrelerin arasında yanlarında baska bir hucrenin olduğunu belirten bir takım protein yapılar vardır ve bu yapılar o hücrelerin çoğalmasını durdurur. "tumor supressor gene" denen genler çeşitli etkenlere bağlı olarak (radyasyon, sigara...) devre dışı kalırsa eğer o zaman hücre bu yan hücreyle bağlayan proteinleri tanımaz ve etrafında hiç hücre yokmuş gibi çoğalmaya başlar. olayın özeti budur.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol