güney amerika da sol partilerin iktidara gelmesi

seyhmerat
hugo chavez ile 1998 yilinda baslamis durumdur, diger ulke halklari da bakmislardir ki venezuella chavez’le beraber yukselise gecmis ve imf politikalarini yirtip atip kendi bagimsiz politikalarini izleyerekten bunu yapmistir.

imf’nin destekledigi ngo’lar ve ordu chavez’i darbe ile dusurmeye calismistir ve 48 saat suren bir darbe sonucunda darbeyi yapan askerleri dunya bankasi hemen tanimistir bunun uzerine halk tekrardan chavez’i istedigi belirterek ayaklanmistir ve 48 saat sonunda chavez tekrardan iktidara daha guclu sekilde gelmistir ve soyledigi sey ise su olmustur: "demokrasi isteyen batinin kurumlarindan dunya bankasi ve imf ile program yapmiyorum diye biz secilmis hukumetleri tanimiyorlar ama darbe yapan askerleri hemen taniyorlar!" demistir. bu konusma gercekten birilerinin maskesini dusuren bir konusmadir, bu akim butun guney amerika’yi sardi ve bir cok guney amerika ulkesi sol partileri iktidara getirdi.

cagimizin neo-emperyalist akimina karsi neo-antiemperyalist akim guney amerika’dan gelmeye basladi zamanla butun dunyayi etkisi altina almaya baslayacaktir.
xerxes
turkiye’de ise nedense sola egilim yoktur, muhafazakarliga dogru bir egilim vardir. ama sunu belirtmek lazim gelir. amerika’ya yonelik anti-emperyalist hareketler gittikce artmaktadir ve bu bana gore onemli bir gelismedir...
xerxes
son yillarda benim nazar-i dikkatimi celbeden hadise. yillardir amerika’nin arka bahcesi olarak bilinen guney amerika ve buradaki ulkeler ozellikle son 5-10 yildir gercek anlamda bir siyasi kimlik degisimi icine girmislerdir. bu degisim sonucunda ozellikle a.b.d’ye karsi anti-emperyalist politikalarin uretildigi bir platform olusmustur guney amerika’da.

misal: 2 gun evvel kanalturk haber bulteninde izledigim habere gore sili’de bir sol parti secimleri kanarak iktidara gelmistir.

misal: yillardir uyguladigi imf ekonomi programiyla zorluk yasayan brezilya, imf ile olan anlasmasini feshedince ekonomik acidan bir kalkinma gidisatina girmistir.

misal: gectigimiz yillarda cok buyuk bir sosyal patlama yasayan arjantin, sol iktidarin gelmesiyle cikisa gecmistir.

tabii meseleye bir de su noktadan bakmak lazim gelir. her ne kadar guney amerika’da sol partiler iktidara gelse de, devrin artik para devri oldugu unutulmamalidir.

artik toplum yararindan cok bireyselcilik on plandadir ve her insan kendi cikarinin pesinde kosmaktadir.

ama yine de guney amerika’da sol partilerin iktidara gelmesi, yillardir yoksul ve gelismekte olan ulkeleri somuren, dunyanin kanini emen amerikan emperyalizmine karsi iyi bir direnis ve orgutlenme olabilir.

bence oyle...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol