güney amerika da sol partilerin iktidara gelmesi

xerxes
son yillarda benim nazar-i dikkatimi celbeden hadise. yillardir amerika’nin arka bahcesi olarak bilinen guney amerika ve buradaki ulkeler ozellikle son 5-10 yildir gercek anlamda bir siyasi kimlik degisimi icine girmislerdir. bu degisim sonucunda ozellikle a.b.d’ye karsi anti-emperyalist politikalarin uretildigi bir platform olusmustur guney amerika’da.

misal: 2 gun evvel kanalturk haber bulteninde izledigim habere gore sili’de bir sol parti secimleri kanarak iktidara gelmistir.

misal: yillardir uyguladigi imf ekonomi programiyla zorluk yasayan brezilya, imf ile olan anlasmasini feshedince ekonomik acidan bir kalkinma gidisatina girmistir.

misal: gectigimiz yillarda cok buyuk bir sosyal patlama yasayan arjantin, sol iktidarin gelmesiyle cikisa gecmistir.

tabii meseleye bir de su noktadan bakmak lazim gelir. her ne kadar guney amerika’da sol partiler iktidara gelse de, devrin artik para devri oldugu unutulmamalidir.

artik toplum yararindan cok bireyselcilik on plandadir ve her insan kendi cikarinin pesinde kosmaktadir.

ama yine de guney amerika’da sol partilerin iktidara gelmesi, yillardir yoksul ve gelismekte olan ulkeleri somuren, dunyanin kanini emen amerikan emperyalizmine karsi iyi bir direnis ve orgutlenme olabilir.

bence oyle...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol