gaziantep

0 /
independence
anlatilanlar abarti degil..yemekleri inanilmaz guzel..suriye sinirinda bir guneydogu ilimiz.insanlarinin konu$malari gariptir.yanli$ hatirlamiyorsam dunyanin en uzun parkina sahiptir.park neredeyse $ehrin bir ucundan ba$layip oteki ucuna kadar gitmektedir..merkezi haricinde geli$mi$ fazla yeri yoktur.havaalani oguzeli ilcesindedir.en guzel tarafi hic kalabalik degildir ve asla kuyruklarda beklemessiniz.bir diger enfes yani ise havaalaninin oguzeli 3. hudut taburuna cok yakin olmasidir.askeri jeep ile ortalama 10 dk.bu $ekilde izine ciktiginizda hemen havalimanina gidip istanbulda oturan birisi 1,5 saat sonra evinde olabilmektedir.diger turlu 16 saat civari tutmaktadir..kisacasi super rahatliktir.
jurist baran
dogu’nun paris’i diye tabir edilir.zaten bu gaziantep’in gelismesini acikca ifade eden bir cumledir.istanbul,izmir,bursa,adana ve izmit’ten sonra turkiye’nin en buyuk sanai sehridir.bolgenin saglik,ticaret ve eglence merkezidir.
zany
ayni zamanda halki piknik yapmaya cok heveslidir. tabire gore, sigara dumanina mangal yakarlar.buyuksehir eski belediye baskani celal doganin ile katkilari buyuktur. ancak chp’nin buyuk kalelerinden olan bu il, son secimde iktidara yenilmistir.
independence
paleolotik cagdan bu yana cesitli kultur ve medeniyetlere ev sahipligi yapan ve guneydogu anadolu bolgesinin en eski kultur merkezlerinden birisi olan gaziantep, mo 4000 yillarina kadar uzanan ve ilk uygarliklarin dogdugu, mezopotamya ve akdeniz arasinda, tarihi ipek yolu uzerinde konumlanmistir.
antik ulasim yollarinin, stratejik bazi konumlarin birlestigi, savunmaya ve saldiriya elverisli, antik ticaret yollarinin kesistigi bir kavsakta bulunmasi ona tarihin butun safhalarinda bir cok medeniyetin goz dikmesine sebep olmustur. bu yollar kahramanmaras’tan sakcagozu’ne giden, urfa, kalkamis, duluk, islahiye, kilis ve halep baglantili ticaret yollaridir.
kentin jeolojik durumu onemini artirmaktadir. kommagene sinirlari icerisinde kalan toros daglari’nda antik donemde kullanildigi bilinen bazi maden yataklari vardir. bu yorede demir madenlerinin isletildigi ve donem teknigi ile celik elde edildigini kitabelerde ifade edilmektedir.
gaziantep’te paleotik, neolotik, kalkeotik, tunc caglarina, hitit, med asur pers iskender selefkosler roma, bizans, abbasiler ve selcuklulara ait eserler bulunmaktadir. hitit doneminden itibaren gaziantep onemli bir dini merkez olmustur. hitit bas tanrisi tesup’un kutsal sehri olarak bilinen dolichenos (gaziantep) ayni ozelligini grek, roma doneminde de korumustur.
gaziantep, guneydogu’nun en buyuk, turkiye’nin ise 6. buyuk kentidir. guneydogu anadolu’yu batiya baglayan kara ve demiryollarinin merkezi olmasi, uluslararasi havaalani ile tam bir metropol kenttir. gaziantep’in su an 9 ilcesi 17 beldesi ve 616 koyu vardir. ilin nufusu 1.450.000 civarindadir. gaziantep’in rakimi ise 850 metredir.

ilceler:
gaziantep (merkez), araban, islahiye, karkamis, nizip, oguzeli, nurdagi, sahinbey, sehit kamil, yavuzeli.

gaziantep adinin kokeni

gaziantep ilinin yerlestigi cografi alanin, ilk uygarliklarin dogup gelistigi mezopotamya ve akdeniz arasinda bulunmasi, ayrica guneyden ve akdeniz’den gelip doguya, kuzeye ve batiya giden yollarin kavsaginda olusu ilin tarihinin cok renkli olmasini saglamis, dolayisiyla tarih oncesi caglardan beri insan topluluklarina yerlesme sahasi ve ugrak yeri olmustur. tarihi ipek yolu uzerinde bulunmasi, gaziantep’in onemini artirmis ve canliliginin surekli olmasini saglamistir.

gaziantep tarihinin devreleri paleolitik, kalkolitik, neolitik donemler, tunc cagi, hitit, med, asur, pers, iskender, selokidler, roma ve bizans, islam ve turk devirleri olarak siralanabilir. bu donemlerin izlerini gunumuzde acik bir sekilde gormek mumkundur.

gaziantep yoresinde adi bilinen ilk yerlesim merkezi, dolike ( doliche - dolikhe ) sehridir. gaziantep’in 10 km. kuzeyinde, duluk koyu yakinlarindaki bu yerlesim yerinin adi, bizans kaynaklarinda diba ( daluk ) olarak gecmektedir. duluk adinin da bu sozcukten kaynaklandigi belirtilmektedir.

sehir, cumhuriyet oncesi yillara kadar ayintap ( ayintab ) adiyla anila gelmistir. bu adin benzerine ilk kez hacli seferlerine iliskin kroniklerde rastlanmaktadir. urfali mateos ve papaz griro’nun, 1124 - 1155 yillari arasindaki seferlerde, araplarin ayintab adini verdikleri sehirden hantap ( hamptan ) diye soz ettigi anlatilmaktadir. arapca " parlak pinar " anlamina gelen ayintab, ermeni kaynaklarinda anthapt olarak gecer. gaziantepli tarihci bedruddin ayni’nin ifadesiyle antep’in eski adi "kala-i fusus"dur. kala-i fusus "yuzuk kalesi" demektir. bedruddin ayni’ye izafe edilen rivayete gore buranin kotu bir hakimi varmis. bircok uygunsuz isler yaptiktan sonra ettiklerine pisman olmus ve tovbe etmistir. adi ayni oldugundan, halk "ayni tovbe etti" demistir. bundan oturu sehrin adi "ayni tovbe" aynitap olarak kalmistir.

bir diger rivayette ise; ayintap adini, suyunun guzelliginden ve bollugundan dolayi aldigi soylenmektedir. zira, "ayin"; pinar, kaynak, suyun gozu anlamina gelmektedir. dolayisiyla "tab"; guzel pinar ve guzel kaynak manasini ifade etmektedir. yine ayrica "ayintap" adindaki, "tab" ; guc ve takat anlamina gelmektedir. sehre suyunun bollugundan dolayi da bu ismin verildigi soylenmektedir.

islam egemenligi sonrasinda ayintab adi giderek ayintap’a donusmustur. fransiz kuvvetlerine karsi sehrin, savunmasini bu ugurda verdigi 6317 sehide ragmen yilmadan, cesaretle surdurmesi ve essiz bir direnis gostermesi nedeniyle 6 subat 1921 tarihinde t.b.m.m. tarafindan "gazilik" unvanina layik goruldugunden "gaziayintab" olmustur. 1928 yilinda ise, sehrin adi gaziantep olarak degistirilmistir.

http://www.gaziantepgazeteciler.org.tr/tarih.htm
serco
süper ötesi ev yemekleriyle, tarih kokan eski evleriyle, celal dogan’yyla ve hatta genel eviyle türkiye’ye tanytylmy? güzide ?ehrimizdir.Yeti$ti?im varo$ mahallelerinde hala yykyk duran her duvarda çocuklu?umdan izler ta$ymasyyla zerda’dakinden son derece daha tatly $ivesiyle, buram buram karde$lik kokan ramazan ak?amlaryyla,sahurda yaptirilan kunculu ekmegi ile, çizgili pijamayla kurban kesen babalaryyla benim ?ehrimdir...

Ozlenen’dir Antep..

dogunun paris’i baklava’nin ana yurdu fistigin baskent’i ..

Gaziantep’in ilçeleri:

Araban
islahiye
Karkamis
Merkez
Nizip
Nurdagi
Oguzeli
$ahinbey
$ehitkamil
Yavuzeli
xerxes
gayet guzel bir sehrimiz. ozellikle geceleri sokaklarinda dolasmak tehlikesiz ve keyifli. baklavasi, menengic kahvesi, kebaplari tadilmaya deger. mozaik muzesi de gayet iyi. cevresindeki arkeolojik yerler bakimindan gezilmesi ve arastirma yapilmasi gerekli ve onemli bir ilimiz.
bitos
bakircilar casisi ile ayri bir havasi olan,modern hayvanat bahcesi ve bir acik bir kapali muzesi olan yer.acik muze hala varmi bilmiyorum ama mutlaka gorulmeli.tatli ve yemeklerini yemege doyum olmayan sehir.yore halkı milliyetci ve misafir perver.genclik icin olu olmayan bir yer.
ozerezgi
2005 yılında 2 ay kaldım dikkatimi çeken bir tek kitapçının bulunmamasıydı.. fakat üniversite şehridir. kitap satılmaz mı bu şehirde? satılıyor kıtasiyecilerde. her yayınevinin kitabını bulmak da mümkün değildir. güneydogu’nun paris i mi?!?
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol