türkiye de enteresan işleyen sistemdir. tüm dünyada bu sınıf, ülke yönetimini direkt etkilerken; bizim memlekette ise ülke yönetimi bu sınıfı etkilemektedir.
normalde burjuvalar pek değişmez. güç hep belli bir sınıfın elinde kalır ve o sınıfın istekleri doğrultusunda yönetime gelecekler, yönetim şekli v.b. hususlar belirlenir. bizde ise hemen her hükümet değişikiği sonrası güç el değiştirdiği için, her seçim kendi burjuvalarını doğurur; fakat bu acemi burjuvalar güçlerini/paralarını yönetimdekilere borçlu olduklarından dolayı, onların yaptıkları hiçbir icraata ses edemezler. zengin ve pasif bir topluluk olarak kalırlar.
burjuvazi
dünyayı evirip çeviren sınıf. degisimin diyalektigi ve devrim’e göre 358 kişi dünya zenginliklerinin %48’ine sahipmiş ta 99’da. işte burjuva budur.
zamanında verdiği vergilerle oy verme hakkına da sahip olmuş,o gün bu gündür sisteme verdikçe ondan hak talep eden,burnu havada,gıcık bir güruhtur.
kapitalist rejimde üretim araçlarına sahip olması nedeniyle egemen sınıf konumunda olan toplumsal sınıf...
feodalitenin yıkılması sonrası avrupada güç kazanarak aristokrasiyi yıkıp yerine geçen sınıf.
zengin sınıf olarak da ifade edilen, üretim araçlarını elinde bulunduran ve bu nedenle marx tarafından proleteryayı sömürdüğü iddia edilen sermaye sınıfı.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?