islamda kadın anlayışı

0 /
ozgur gece
islam; 4 kadına 1 erkek, mirasta kadına 1 erkeğe 2 pay, mahkemelerde 1 erkeğin şahitlliğine 2 kadının şahitliğini, uygun gören yani kadına çok önem veren onu kutsal kılan bir dindir!
ronniefrown
erkeklerin bir kadınla doymamasını (bkz: doymak) kabul edip kadının bir erkekle doyması gerektiğini benimsemiş olduğunu sandığım anlayışmış.

ben her zaman göğüs uçları yeni tomurcuklanmış hurilerle ( bakara suresi, diyanet işleri meali ) cennet te karşılaşan kadınların ruh halini düşünmüşümdür.
independent
peygamber muhammed’in 9 yaşındaki ayşe ile evlendiğini öğrendiğim zaman kadına pardon kızlara çok değer verdiğini kavradığım anlayış.
(buhari hadisleri)
ankakusu
islamiyetin o gunun sartlarina gore cok ama cok feminist!!! bir yaklasimda oldugu asikardir. cahiliye doneminde diri diri gomulen kiz cocuklari, onlarca hatta 100lerce esi olan zengin arap erkeleri olan bir donemden cikip pat diye herseyi degistirmek mumkun olmamaktadir.

simdi bir takim yanlis anlamari bertaraf etmek istiyorum. oncelikle miras konusuna deginmek istiyorum.
mirasta kadina dusen payin bir, erkege dusen payin iki olmasinin sebebi kadinin mal varligini esi, cocuklari veya akrabalari ile paylasmama durumu soz konusu oldugundan kaynaklanmaktadir. buna karsin erkek tum malvarligini karisi ve cocuklari ile paylasmalidir kadinlar icin boyle bir zaruriyet yoktur.
cok eslilige gelince... cahiliye doneminde onlarca ve hatta yuzlerce karisi olan bir toplumun bir anda tek eslilige donmesi biraz mantiksizdir. nitekim es sayisini azaltma kademe kademe gerceklestirilmistir. sonunda dorte indirilmistir. dort esin olmasi icin belirli sartlar gerekmektedir. sadece ve sadece sehvet icin 4 hanimla evlilik vacip degildir.
ve ayrica kuran i kerimde bir ayette erkegin iki esi oldugunda birini mutlu ederken digerini mutlu edemeyecgi belirtilmis ve baska bir ayettede eslerin mutlu edilmesi, hos tutulmasi gerektigi belirtilmistir ki buda duz mantikla tek eslilige delalet etmektedir.
kapanma konusuna gelince kuranda soyle bir ayet gecmektedir: nûr 24/31 : inanan kadinlara da söyle : bakislarini; kontrol altina alsinlar, irzlarini; korusunlar. süslerini (zinetlerini) açikta kalanlar disinda göstermesinler. örtülerini (himar) gögüs yirtmaçlarinin üstüne kapatsinlar...
burada sacin kapanmasi gerektigi hic belirtilmemis ayrica sac kadinin susu veya cezbedici bir seyi degildir ve bu bakimdan basi ortme zaruri degildir. ama insanlarimiz sunnete veya hadislerede itaat etmek istiyorlar ise o baska. ha yok eger kadinlar heryerini acsin diyorsaniz size allah akil fikir versin diyorum.

ayrica o donemin sartlarini, durumunu bilmeyip islamin kadina bakis acisini elestirenleri, bok atanlara ne diyecegimi bilemiyorum.
ankakusu
peygamber efendimizin 9 yasinda bir kiz cocugu ile evlendigi dogrudur. fakat bu evlilik sehvetten dolayi yapilmamistir. ayrica peygamber efendimiz sehvetine duskun biri olsa idi o donem icin cok gec sayilabilecek bir yasta 25 yasinda evlenmez cok daha erken evlenirdi.
evet 9 yasinda iken ayse ile evlendigi dogrudur fakat onunla ilk iliskisi ayse ergenlik cagina girdikten sonra olmustur. sizde takdir edersiniz ki kizlar ergenlik cagina daha erken girmektedir ve sicak ulkelerde bu dahada erken olmaktadir.
busu
patriyarkal sıstem ıcınde tamamen yanlıs yorumlanıp,erkeklerın yaptıgı bır cok seyı mesrulastırmak icin kullanılır.
31subat
ömrü hayatında "siyer" kitabı okumamış; elindeki ateist tezlerin aksine yönelik tek bir kitaba bakmamış bireylerin ısıtıp ısıtıp önümüze sundukları temcit pilavı.
bu işler öyle turan dursun’un "din bu" kitabını okuyarak öğrenilmiyor beyler. biraz tarih okuyun, arap yarımadasının o günkü koşullarını öğrenin; peygamberin evliliklerinin neden ve nasıl yapıldığını araştırın; sonra bana gelin deyin ki; "senin peygamberin hatalı". o zaman oturup konuşayım sizinle, izah etmeye çalışayım ama şimdi olmaz beyler zira bunlar sizin kelimeleriniz değil abilerinizin kelimeleri.
ha tabi yukarıda kullandığım "siyer" kelimesinin bile anlamını bilmeyecek bireylere bunu yazmanın bir anlamı var mıdır bilemiyorum.
zofa
’’şayet ben bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim.’’ der peygamber efendimiz.

(bkz: amin)

http://www.tevhid.net/kutubi/
ankakusu
bu hususta lutfen hadislerin sahihligine dikkat ederek entry girelim. hatta sahih olsa dahi kuran i kerimden ornekler vermek daha bir guzel olur.
ankakusu
musevilik ve hristiyanlik’a oranla cok daha feminist bir yaklasim.

incil ve tevrat ayetlerini okuyun sonra bir de kuran i kerimi okuyun.

okuyun, okuyun, arastirmaktan korkmayin. bir kuran okumakla insan zaten musluman olmaz. ha ya musluman olursam diye dusunuyorsaniz onu bilemem.

hadislerle bok atmamanizi tavsiye ediyor ve hala bu konuda israr ediyorum.
ankakusu
oncelikle bunu okumakta fayda var:(bkz: #261383)

efendim islam dini oyle bir dindir ki peygameber putlastirlimasin diye resmedilmesini yasaklamis dindir.
putperestlige ona, buna tapinmayi, allahtan baska, men etmis dindir.
nasil olurda bu dinin peygamberi boyle bir soz soyler. bu tur seyleri bertaraf etmek icin gonderilenler nasil boyle bir soz soyler?

bu hadisin bazi kisilerin kadinlara baski kurmak amaciyla uydurdugu hadislerden biri oldugu aciktir.

bu husularda (bkz: uydurulan din ve kuran daki din) kitabi cok guzel bir kaynaktir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol