islamda kadın anlayışı

ankakusu
islamiyetin o gunun sartlarina gore cok ama cok feminist!!! bir yaklasimda oldugu asikardir. cahiliye doneminde diri diri gomulen kiz cocuklari, onlarca hatta 100lerce esi olan zengin arap erkeleri olan bir donemden cikip pat diye herseyi degistirmek mumkun olmamaktadir.

simdi bir takim yanlis anlamari bertaraf etmek istiyorum. oncelikle miras konusuna deginmek istiyorum.
mirasta kadina dusen payin bir, erkege dusen payin iki olmasinin sebebi kadinin mal varligini esi, cocuklari veya akrabalari ile paylasmama durumu soz konusu oldugundan kaynaklanmaktadir. buna karsin erkek tum malvarligini karisi ve cocuklari ile paylasmalidir kadinlar icin boyle bir zaruriyet yoktur.
cok eslilige gelince... cahiliye doneminde onlarca ve hatta yuzlerce karisi olan bir toplumun bir anda tek eslilige donmesi biraz mantiksizdir. nitekim es sayisini azaltma kademe kademe gerceklestirilmistir. sonunda dorte indirilmistir. dort esin olmasi icin belirli sartlar gerekmektedir. sadece ve sadece sehvet icin 4 hanimla evlilik vacip degildir.
ve ayrica kuran i kerimde bir ayette erkegin iki esi oldugunda birini mutlu ederken digerini mutlu edemeyecgi belirtilmis ve baska bir ayettede eslerin mutlu edilmesi, hos tutulmasi gerektigi belirtilmistir ki buda duz mantikla tek eslilige delalet etmektedir.
kapanma konusuna gelince kuranda soyle bir ayet gecmektedir: nûr 24/31 : inanan kadinlara da söyle : bakislarini; kontrol altina alsinlar, irzlarini; korusunlar. süslerini (zinetlerini) açikta kalanlar disinda göstermesinler. örtülerini (himar) gögüs yirtmaçlarinin üstüne kapatsinlar...
burada sacin kapanmasi gerektigi hic belirtilmemis ayrica sac kadinin susu veya cezbedici bir seyi degildir ve bu bakimdan basi ortme zaruri degildir. ama insanlarimiz sunnete veya hadislerede itaat etmek istiyorlar ise o baska. ha yok eger kadinlar heryerini acsin diyorsaniz size allah akil fikir versin diyorum.

ayrica o donemin sartlarini, durumunu bilmeyip islamin kadina bakis acisini elestirenleri, bok atanlara ne diyecegimi bilemiyorum.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol