yeniçerilerin sürekli padişah değiştirmesi

babangelsin
benimde dikkatimi çeken olaylardır.efendim malumunuz, yeniçeriler osmanlı'nın gerileme dönemine girdiğinin farkına vardıktan sonra,kendi çıkarları ve devletin bekası için,sürekli beğenmedikleri padişahları tahttan indirdiler.böyle indire indire huzursuzluk arttı ve kanımca osmanlı'nın çöküşünün en önemli sebeplerinden biridir.
atkondisyonu
yönetim zafiyetlerinin ortaya çıkması--askerlerin fazla para göz çıkarmaz fikri ilişkisiyle birlikte boy gösteren, çöküşün önemli faktörlerinden biri.
thetitans
güçlü olmayan devrilir. bir yavuz bir fatih bir kanuni neden indirilmedi ? hükümdar askerden güçlü değilse zaten başta olmayı hak etmiyordur. ı.selimin korkusundan yeniçerisinden sadrazamına kadar tir tir titrerlerdi karşısında.
nomoresorrow
yeniçeriler hangi olaydan sonra bozulmuştur? bu konu hakkında bir bilgi vermek isterim. 2. murat oğullarının sünnet düğününde,oğullarını güldürebilenleri ( malum sünnet acılı bir olay) yeniçeri ocağına alacağını duyurur. o gün yaklaşık 1000 hokkabaz,palyaço vs. yeniçeri ocağına girmiştir. ocağın sonraki hali malumunuz.
aslenwenger
tek suçlusu yeniçeriler mi acaba. osmanlıya onca savaş kazandırmış ordu hep kazan kaldırmalarıyla anılıyor. padişahların muktedir devletin güçlü olduğu hiçbir zaman yeniçeri baş kaldırmamıştır.ne zaman ki develet düzeni bozulmaya başlamış yeniçeri de bundan nasibini almıştır. aslında baş kaldırdıkları şey bozulan devlet düzenidir. neticede bunlar çoğunluk itibariyle genç, hareketli, kuvvetli insanlar. etliye sütlüye karışmadan kışlada paşa paşa yatmalarını bekleyemezsin.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol