polise tokat atan milletvekili

independence
hepiniz biliyorsunuzdur, sebahat tuncel’den bahsediyorum.

dun sozde nevruz kutlamalari sirasinda yine ellerinde ta$, polise saldiran insanlarla doldu dogu illeri. bu insanlarin icerisinde elinde ta$ ile bengi yıldız da vardi, polise tokat atan sebahat tuncel de vardi.

yapilan onca uyariya aldirmaksizin, kanunlara aykiri bir $ekilde yapilmaya cali$ilan yuruyu$u durdurmak icin gruba mudahale eden polisin kar$isina cikip amirlerini tokatladi sebahat tuncer.

polisin mudahalesi sertti, yerliydi, yersizdi, a$iri guc kullanildi ya da kullanilmadi, bunlari tarti$miyorum. bunlar olmu$ olabilir, afferin polise diyecek degilim elbette. polisin iyi bir egitime alinip toplumsal olaylarda minimum guc kullanarak olaylari nasil bastirabilecegi ogretilmeli kendilerine.

bugun bu ba$likta tarti$tigim konu bir milletvekilinin dokunulmazligina guvenerek yasalari korumaya cali$an bir polisi tokatlamasi. polis ba$komiseri neye ugradigini $a$irdi kaldi oracikta. bir kadindan tokat yedigine mi yansin, astlarinin altinda yine bir kadindan tokat yedigine mi yansin yoksa tokata kar$i hicbir $ey yapamayi$ina mi yansin, delirdi kaldi orada, mimiklerinden de belliydi zaten.

bir kadindan tokat yemek hangi erkegin agrina gitmez, bir soyleyin bana? sirf bu yuzden i$lenen cinayetlerin haddi hesabi yok bu ulkede. hele bir de bir kadindan tokat yedikten sonra kar$iliginda susmak zorunda kalmaya ne demeli? o dakika o kalabalikta bir yankesici birisinin birak cuzdanini, taragini bile calip kacmaya cali$sa, o ba$komser allah biliyor ya ceker vururdu yankesiciyi, yuz ifadesinden anladigim kadari ile o hale gelmi$ti adamin psikolojisi.

her $eyden once milletvekili siyaseti mecliste yapacak, sokaklarda degil(secim zamanlari haric). yine bir milletvekili ulkenin geneli ile alakali ya da milletvekili secildigi ilin geneli ile alakali faaliyetlerde bulunacak, sokak gosterilerinde ba$i cekmeyecek. yok illaki sokak gosterilerinde de ba$i cekecegim diyorsa da ba$ina gelebilecek her $eye razi olacak bu durumda, gidip polis tokatlamayacak.

umudum o dur ki bu fiilin cezasi adalet tarafindan en kisa zamanda kendisine verilsin.
independence
kimse polisin yaptiklarini gormezden gelmiyor burada.

1 mayista hastanelerin acil servislerine gaz bombasi atildiginda, hamile bir kadinin karnina tekme atildiginda, polis coplari ile universiteli gencler dayak yediginde de sesimizi yukseltmi$tik, hep yaptigimiz gibi. ba$ta da yazilmi$ zaten, "polisin yaptiklarini hakli goruyor" degiliz, tarti$ma konusu o da degil zira o konular bu sitede sayfalar dolusu tarti$ildi, tepki aldi, almaya da devam edecek. hepimiz her $eyin cok acik $ekilde farkindayiz ve hicbirisi icin gormedim duymadim soylemedim oynayacak degiliz.

bu ba$lik altinda tarti$ilan $ey polisin her zaman yaptigi $ey, yani insanlari dovmesi coplamasi degil. bu ba$lik altinda tarti$ilan $ey bir milletvekilinin dokunulmazlik guvencesine dayanarak polis tokatlamasi.

milletvekilini o hale getiren unsurlar bizi baglamaz. eger milletvekilini o hale getiren unsurlari gozonunde bulunduracaksak, o zaman polisin de a$iri guc kullanmasini anlayi$la kar$ilamamiz gerekir, zira onlara da ta$ atiliyor, monotof kokteyl atiliyor, geri donulemez bir psikoloji ve stress icerisine sokuluyor. eger polisin bu davrani$larina hak verebilecek durumdaysak eyvallah, o zaman milletvekiline de hak verebiliriz.

ha yok ama, polis tu kaka milletvekili cici ise, burada bir sorun var demektir. polis de insan milletvekili de. milletvekilini alki$layacaksaniz polise tokat atti diye, polisi de alki$layacaksiniz o zaman sert mudahale etti diye. polisi kiniyorsaniz milletvekilini de kinayacaksiniz.
isyankarmuhabir
utanarak görüyorum ki o millet vekili yalnız ve güzel ükemin milletinin vekilidir, ama bu sıfata hiç haketmemektedir. yaptığı hareket ve içinde bulunduğu ruh hali itibari ile ancak kerkuk, musul veya zaho kamplarından birinde bir militan olabilir. yaptığı hareket tamamen popülist bir harekettir ve oy avcılığından başka birşey değildir. öncelike şunu belirtmek isterim genel olarak polisleri sevmememe ve 1 mayıs gibi bir çok gösteriye katılmış olmama rağmen bu durum karşısında içim burkuldu(bu açıklamaya neden gerek duydum onuda bilmiyorum). çünkü o tokat devlet görevi nedeniyle orada bulunan bir devlet memuruna atılmıştır. her normal vatandaş için orada bulunan polis düşman devlet memuru değildir. benim devletimin memurudur. cemaatin adamı olabilir, özel hayatında kötü bir adam olabilir ama orada bulunma nedeni devletimin ona vermiş olduğu görev nedeniyledir.

dünyanın hiç bir demokrasisinde böyle bir olay yaşanmaz, yaşansa bile bizde olduğu gibi geçiştirilmez. demokrasi beşiği sayılan ingilterede ira ya destek verdiği gerekçesiyle politik parti sinn fein kapatılmıştır. ira ya destek olduğu nedeniyle millet vekilleri ceşitli cezalara çarptırılmışlardır. yok o öyle değil diyenler ispanyollar, batasuna ve bask bölgesi için internette baksınlar birde. daha önce yaşanan olayları saymakla bir yere varamayız(gerçi varılacak bir yer istiyorlar mı o da meçhul)o noktadan bu şekilde hareketle ancak gelişmeyen ve gelişemeyecek toplumlara özgü intikam duygusuna varılabilir. bu da devlet ve vatandaş arasında kan davası gibi saçma bir duruma sebebiyet verir. her kandavasında olduğu gibi bu kandavasında da sonuç acı ve gözyaşından başka birşey olmayacaktır.

devletin verdiği yetkileri kötüye kullanan memurlar yok mudur tabii ki vardır. yıllar içerisinde kendini devletten ve kanunlardan üstün gören devlet memurları olmuştur ve cezasız da kalmış olabilirler ancak bu insanların sayısı iki elin parmaklarını geçmez ve bu zihniyetteki insanlarda tıpkı o millet vekili gibi tarih karşısında yok olup gitmeye mahkumdurlar.
tasarimharikasi
polis faşizminin boyutlarına girmemize gerek yok sanırım. ama sebahat tuncele de "eline sağlık" diyecek kadar şuursuz değilim. bunun iki nedeni var. bir;

yıllardır "kürt halkı" "sistem partisi" diye yırtınıp yine o sistemin yarattığı boşluktan faydalanıp vekil olmadınız mı? oldunuz. hah, şimdi dön bi bak. o tokat; cebinde taşıdığın taş atatürkün milletine emanet ettiği meclisin titrine yakıştı mı?

bana polis edebiyatı yapmayın. polisin ne olduğunu; gaddarlığını, zorbalığını yıllardır yazıyorum ben. bıktım artık yazmaktan. ama sen? sen hani sağduyu timsali kadın? ne oldu "yüce kürt" anlayışınıza. türk dememek için binbir takla atarken şimdi bir kaç tane gerizekalıya "işte kürtlerin alayı böyle" deme kozunu verdin "eller"inle... oldu mu sebahat? ahh sebahat abla çalıyor fonda müslüm babadan.


her neyse. demem o ki; ben faşizme, zorbalığa karşıyım. bu arada polisin uyguladığı şiddetten fırsatçılık yapıp "ölen kürt çocukları" şeklinde ırkçı esame listeleri hazırlayanların da bi muayeneye ihtiyacı var. ulan bu ülke hepimizin dangalak! kürde yapılınca feryat figan koparıp nemalanıcaksın onların acısından hem, hem de odtülü itülü öğrenciler dövülünce "azdı bu öğrenci eylemleri vay gomöğnistler" diye yavşaklık yapıcaksın. tekrar "her neyse", başlığın amacından sapmasını istemiyorum. polis faşist madem, sebahat partisinin adına yakıştığı gibi mat etsin onları. odtülü öğrenciler gibi uzun eşşek oynatmasını beklemiyoruz kitlesine ama en azından kadınların zekasının yüksek olduğunu bilirdim ben, şehir efsanesi değilse hala.
independence
sebahat tuncel’in bu son derece saygisizca ve terbiyesizce eylemine kar$i olan ceza belli olmu$.

cezasi 25 bin lira.

yani bir milletvekilinin devletin polisini tokatlamasi icin cebinde 25 bin lira olmsi yeterli. memleketimin adaleti bu kadarla sinirli i$te.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22912918.asp

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol