william shakespeare

0 /
queen
elizabet doneminde yasamis unlu ingiliz yazar.

bazen yildizlari supurursun farkinda olmadan
gunes kucagindadir, bilemezsin
bir cocuk gozlerine bakar, arkan donuktur
cigerinde kuruludur orkestra, duyamazsin
koca bir sevdadir yasamakta oldugun, anlayamazsin
ucar gider kossanda tutamazsin

sinik
oyunlari ve soneleriyle unlenen, belki de dunyanin en cok taninan yazari. gunumuz ingilizcesine pek cok (1000’in uzerinde) kelime kazandirmasi onu en tepeye cikaran ozelliklerden sadece biri.
memet
elizabeth döneminin ve tüm ingiliz edebiyatının en ünlü oyun yazarı. yazdığı 30 civarı oyundan popülerliğini hala koruyanlar daha çok trajedyalarıdır. komedyalarının artık daha az hatırlanır olmalarının sebebi mizah anlayışının o günden bugüne bir hayli değişmesidir.
eserleri sinemaya en çok aktarılmış yazarlardan biridir.
hayatı hakkında elde pek bilgi yoktur, hatta öyle birinin yaşamadığını, eserlerin başka bir yazarın elinden çıkmış olduğunu savunanların sayısı da azımsanamayacak ölçüdedir. (bu kişilerden bazıları bu eserlerin stradford okulu öğrencileri tarafından kaleme alındığını, oyunlardaki tarzların tek bir kişinin kaleminden çıkamayacak kadar çeşitli olduğunu savunur, bazıları christopher marlowe’un 1593’te ölmediği, shakespeare ismini alarak bu oyunları kaleme aldığını savunur, bazıları shakespeare adıyla tanınan kişinin aslında ben johnson olduğunu savunur, ve bu liste uzar gider).
bu iddiaların temelinde daha çok shakespeare diye tanınan ve kısıtlı bir biyografisi elimize ulaşan kişinin bu eserlerin hepsini kaleme alacak bir birikime sahip olacaği eğitimi almamiş olması ve diğer yazarlar gibi toplum hayatında öne çıkan bir kişi olmaması yatar.
eşcinsel veya biseksüel olduğu rivayetlerinin sebebi sonelerinde sürekli olarak yer alan biri erkek diğeri kadın iki kişidir; nasıl aşık olduğunu bilmediği ve her zaman ne kadar çirkin olduğunu söyleyip buna rağmen ona büyük bir aşk duyduğunu belirttiği esmer kadın (dark lady) ve güzelliğine hayranlığını dile getirip sürekli "neden kadın değil de erkeksin" dediği beyaz tenli erkek. ancak bunu değerlendirirken rönesans döneminde erkeklerin birbirleriyle bu kadar samimi olmalarının gayet doğal karşılandığını da hesaba katmak lazım.
belkibirgunbiryerde
eserleri ile tanzimat döneminden itibaren türk romantik tiyatro yazarlarına ilham vermiş olan ingiliz tiyatro yazarıdır..türk okurları tarafından ülkemizde fazla bilinmeyen eserleri (örneğin:atinalı timon) edebiyat öğrencilerine ödev olarak verilmekte ve shakespeare okumak edebiyat hocaları tarafından bir işkenceye dönüştürülmektedir..tabii ki shakespeare’in bu olup bitenlerden haberi yoktur..
freagl dreams
"biz ruyalarin yapildigi nesnedeniz, kisacik hayatimizin sonuda bir uyku ile baglaniveriyor hayat yuruyen bir golgeden, rolunu sahnede boburlenerek okuyan sonrada ortadan kayboluveren zavalli bir aktorden baska bir sey degildir. hayat bir budalanin anlattigi; hic bir anlami olmayan gurultulu patirtili bir hikayedir."

diyerek kendisine hayran birakan, john shakespeare’ den olma mary arden’ den dogma stradford on avon dogumlu unlu ingiliz tiyatro yazaridir.

corleone
sagda solda edebiyat yapmis yazar. hey girl okuyan, adaya dusse uc secenekten birini telefon olarak degerlendirecek, duvarinda brad pitt posterleri kafasinda gokhan ozen bandanasi bulundurma ihtimalindeki kizlarimizin ezbere bildigi hitabe olan romeo ve juliet eserinin sahibi.
salavin
shakespeare gerçekten ilginç bir tarihi kişilik. henüz, yaşayıp yaşamadığı bile kesinlik kazanmış değil! shakespeare’ye ait olduğu kabul edilen oyunların, aslında başka bir ingiliz’e ait olduğu iddiaları ciddi biçimde günümüz edebiyat tarihçilerini meşgul ediyor. şahsen buradan yeni bir da vinci şifresi çıkma olasılığını yüksek görüyorum. her an tetikte olmakta fayda var! bu oyunların yazarı her kimse, belki de oyunların içinde künyesini gizlemiş olabilir! neden olmasın?

yoshiesque
lisede hayatimda cektigim en fecii eziyetlerden biriydi julius caesar ve macbeth’i ingilizce okumak. yan sayfadaki aciklamalar tek dayanagimdi. simdiyse zevk icin okuyorum. degerini zamanla anladik.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol