namık kemal

0 /
darth sidious
asil adi mehmet kemal olan, namik ismini esref pasa’dan alan turk edebiyatindaki ilk edebi romanin yazari buyuk usta . en bilinen eserlerinden biri vatan yahut silistre’dir. ayni zamanda bu eser oynanan ilk turk tiyatro eseridir ve buyuk ustanin kibris’a surulme sebebidir.
seyyah
vatan sairi olarak bilinen,insanlarin vatan sevgisini tekrar ortaya cikarmada yardimci olan fakat padisah tarafindan sevilmeyen bir yazarimizdir.
seyhmerat
osmanli’nin son zamanlarda memleketin kotu durumundan kurtulmasi icin bir kac genc tarafindan kurulan ittifak-i hamiyet adindaki orgutun en onemli sahislarindan biridir..dusuncelerini acikca ortaya koyabilen bir insandir.imparatorlukta yasayan halka daha fazla liberallik saglanmasi gerektigini dusunmus ve imparatorlugu kurtulusu icin,islamcilik ve osmanlicilik dusuncesini benimsemistir.daha sonra kurduklari orgut "genc osmanlilar" olarak anilmistir...
kizilisikli
(1840-1888) tekirdag’da dogdu.aldigi ozel derslerle yetisti.cesitli devlet memurluklarinda bulundu.padisah abdulaziz’e muhalefetinden dolayi birkac kez surgun edidi.gazetecilik yapti.siir,roman,oyun,elestiri,tarih gibi turlerde cok sayida yapit verdi.sakiz adasinda surgundeyken oldu.
(bkz: bordo siyah)
igor
ankara da kumrularda yer alan,zamaninda ilkokulu ve ortaokulu olan simdilerde ilkogretim olarak egitim veren bir okuldur.
ayln
vatan sevgisinden maksat,toprağa değil,onun üstünde yaşayanlara duyulan sevgidir sözünün sahibidir.
mitili
tekirdağ’da halkın ziyaretine açık temsili bir evi ve adı verilmiş bir anadolu lisesi ile üniversite bulunan edebiyat insanı.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol