confessions

hsynsyh

- Yazar -

  1. toplam entry 39
  2. takipçi 1
  3. puan 6727

victor hugo

hsynsyh
romantizimin en önemli temsilcisidir.hatta romantik akimin kurucusuda sayıla bilir.cromwel adli oyununda önsözünde romantizmin ilkelerini ortaya koyar.
roman:sefiller,notre dame’in kamburu,izlanda hani
tiyatro:henani,cromwell
şiir: sonbahar yapraklari,temaşa

saldıray abi

hsynsyh
saldiran abi demek yaşi 40-50 yas arasi yollarda bıle gordugu bayanlara hemen evlenme teklıfı eden tipsiz kafasinda takkesi ve kıpkırmızı yuzu olan ona buna salca olan kısı saldırray abi

yaran fıkralar

hsynsyh
uluslararasi ölçekte bir kadin arastirmasi yapan sosyolog, dünyanin çesitli ülkelerinde kadinlara bir soru sormus.
kocanizi baska bir kadinla yakalarsaniz ne yaparsiniz???
soruya ülkelere göre verilen yanitlar ise söyle olmus:
isveçli : neyimi begenmedigini sorarim.
rus : evi terk ederim.
fransiz : sesimi çikarmam, sevgilime gider beni teselli etmesini isterim.
italyan : kadini vururum.
ispanyol: kocami vururum.
yunanli : her ikisini de vururum.
türk : benim kocam yapmaz!

tramvay

hsynsyh
tarihte tramvay

istanbul şehrinde toplu taşımacılık 30 ağustos 1869 tarihindeki "dersaadet’de tramvay ve tesisleri" inşasına dair sözleşme ile başlamıştır. ilk atlı tramvay işletmeciliğine 1871 tarihinde 4 hatta başlanmıştır. aynı tarihte tünelin yapım çalışmaları başlamış, 12 ocak 1875 tarihinde tünel işletmeye alınmıştır. 2 şubat 1914 günü elektrikli tramvay işletmesi’ne geçilmiş, 8 haziran 1928 cuma sabahından itibaren anadolu yakasında tramvay işletmesine başlanmıştır. muhtelif yabancı şirketler tarafından işletilen tramvay, tünel, otobüs ve elektrik işletmeleri 1939 yılında devletleştirilmiş ve aynı yıl 16 haziran’da çıkarılan 3645 sayılı kanunla iett işletmeleri genel müdürlüğü adı altında bugünkü hüviyetine kavuşmuştur.

30.08.1869: dersaadet tramvay şirketinin (i.t.ş.) kuruluşu
30.09.1869: tophane-ortaköy tramvay hattının açılışı
1871: atlı tramvay’ın hizmete girişi
17.01.1875: tünel’in işletmeye açılışı
02.02.1914: ilk elektrikli tramvay’ın hizmete girişi
08.06.1929: üsküdar-kadıköy ve havalisi halk tramvayları t.a.ş.’nin kuruluşu
01.01.1939: tünel’in millileştirilmesi
12.06.1939: 3645 sayılı yasa ile i.e.t.t’nin kuruluşu
27.07.1961: ilk troleybüs hattının hizmete girişi
12.08.1961: istanbul yakasında tramvay seferlerinin kaldırılışı
14.11.1966: anadolu yakasında tramvay seferlerinin kaldırılışı
1968: i.e.t.t.’nin 1 adet troleybüs’ü tümüyle imal etmesi
16.07.1984: istanbul’da troleybüs taşımacılığının kaldırılması
29.12.1990: nostaljik tramvay seferlerinin başlaması

bulaşıklardan kule yapmak

hsynsyh
beceriksiz ev hanimlarinin . özgürlük peşinde kosanlarin . ayyaş ve berdüşlarin . ögrencilerin mutfaklarindaki tabakların tencerelerın ust uste konulusu ve bu mutfak dolabına kadar devam edişi. ondan sonra yenı bır kulenın olusumuna bayacaklardır.

haydarpaşa garı

hsynsyh
osmanlının son eserlerinden biridir. inşa tarihi belli değildir, ancak denize bakan cephede bulunan çini panoda 1334 (1915) tarihi geçmektedir. buradan yola çıkılarak yapının yapıyı 1917/18 yıllarında yapılmış olduğu tahmin edilebilir.

üç salondan oluşan yatay dikdörtgen bir plana sahiptir. ortadaki salon yan salonlardan daha yüksek ve iki kat genişliğinde tutulmuştur. deniz tarafına üç sivri kemerle açılır. bunlardan iki yandakiler kapı, ordataki ise kitleden hafif dışarı taşan bir gözetleme bölümüdür. orta salonun önünde, yine kitleden dışarı taşan ve iki yanında birer kapı bulunan sekizgen formlu bir gişe bölümü yer alır. yolcu inişlerine ayrılan yan salonlar orta salondan payelerle ayrılmıştır. bunların kara ve deniz taraflarında birer kapısı bulunur.

yapının dış cephesi çininin yanısıra, taş işçiliği ile de bezenmiştir. ayrıca ön cephede bir vitray çalışması vardır. yapı, kütahyalı mehmet emin usta’nın zengin çini süsleme programına sahiptir. kapı lentolarının üstü, pencere üzerindeki kemerler, kemer aynaları ve alınlıkları, pencere kemer alınlıklarının yan ve üçgen boşlukları çinilerle kaplanmıştır.

ulusoy

hsynsyh
son zamanlarda hava yolculuklarınada baslayan ulasım sektorunde buyuk bir aile sirketidir.kadadenizin çncü ailelerinden olan ulusoy fiyatlari biraz kazıktır yanliz son derece mukenmel rahat konfor bir aradadır.

kömür

hsynsyh
kömürün milattan önce çinlilerce bulunup kullanıldığı söylenir. daha sonra marco polo, çin’i ziyaretinde kömürden, gördüğü en enteresan şey olarak bahsetmektedir. kömür işletmeciliğine ait ilk dokümanlar, 12. yüzyıla aittir. kömürün yoğun olarak kullanımı ise 18. yüzyılın 2. yarısında başlamıştır.
türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde, yeni bulunan yataklarla sayısı artan, çok değişik özellikte linyit rezervi bulunmaktadır.
etibank; kütahya-emet yakınında değirmisaz yatağında 16 şubat 1938 tarihinde, tavşanlı yakınlarındaki tunçbilek yatağında 18 mayıs 1939 tarihinde, manisa-soma yatağında 23 eylül 1939 tarihinde linyit üretmeye başlamıştır.
birinci dünya savaşında karadeniz’den kömür sevk edilememesi dolayısıyla başlayan kömür sıkıntısı üzerine, ocaklarda asker çalıştırılarak, soma yataklarından ve istanbul yakınlarındaki ağaçlı-çiftalan ocağından linyit üretimi yapılmıştır. milli mücadele sırasında da zonguldak kömür havzası ve yunan işgalindeki soma yataklarından faydalanamadığımız için afyon’un güneyindeki sultan dağlarında bulunduğu bilinen linyit yatakları ve demir yollarına yakın diğer bazı yataklardan linyit üretilmiştir.
cumhuriyetin kurulmasından sonra 1927 yılında amasya-çeltek ve somadan başlayarak birer ikişer yıl arayla, tavşanlı, değirmisaz, yerköy gerenez’de bölgesel ihtiyaçlar için ilkel araçlarla özel sektör tarafından linyit üretimi yapılmıştır.
asıl arama faaliyetlerine 1935 yılında mta’nın kurulması ile başlanmıştır. 1967 yılında ülkemizin en büyük kömür yatağı olan elbistan havzasının ortaya çıkması, düşük kaliteli kömürlerin termik santrallerde kullanılmasının gündeme gelmesi ile kömür arama çalışmaları aniden hızlanmıştır.
kurumun örgütsel yapısı kuruluş tarihi olan 1957 yılından 1969 yılına kadar, ülkenin enerji alanında yeni kaynaklara yönelik enerji politikaları doğrultusunda sürekli genişleme göstermiştir.
1975— 1990 döneminde yapılan arama çalışmaları sonucunda ülkenin linyit rezervi 9,356 milyar tona çıkmış ve 2002 yılına kadar termik santral, ısınma ve sanayi sektörünün talebini karşılayabilmek için 1096 milyar tonu tüketilmiştir.
2002 yılı başı itibariyle kalan 8,3 milyar ton linyit rezervinin % 30’u tki, % 46’sı teaş, % 249 özel sektör ruhsatlarında bulunmaktadır.
1978 yılında madenlerin devletleştirilmesi ile kömür sektöründe havza madenciliğine geçilmiş ve buna bağlı linyit ve santral projeleri hazırlanmıştır. orbaneli, keles, tunçbilek ömerler, seyitömer, lşıklar, eynez, darkale, tınaz. çayırhan, elbistan ve benzer projeler olup, hem termik santral ve hem de ısınma ve sanayi amaçlı olarak yapılmışlardır. 1990’lı yılların en önemli olayları ise, kamu sektörü yatırımları azalmış ve tevsii projeleri ile kangal 3 ve çayırhan 3, 4 projeleri yapılmıştır. bunlar hariç hiçbir yeni linyit ve santral projesi işletmeye alınamamıştır. 2004 yılında ise yine kamu kaynaklı çan ve elbistan b santralları devreye girecektir.
dünya linyit rezervinin % 2’si türkiye’de bulunmakta olup, dünya linyit üretiminin ise %8’ i türkiye’de yapılmaktadır, dünya fosil kaynaklardan petrolün 42 yıllık, doğalgazın 65 yıllık, kömürün 230 yıllık bir ömre sahip olduğu ve kömürün öneminin devam edeceği anlaşılmaktadır.
bugün dünyada petrol için verilen mücadelenin 21. yüzyılın ortalarında kömür için verilmesi kaçınılmaz görülmektedir. bu nedenle ülkemizde, yeni kömür kaynaklarımızın da değerlendirilerek ileriye dönük enerji politikalarımızın kendi güvenilir kaynaklarımıza yönelik yapılması zorunludur.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol