tanrı

0 /
ata the wise
bilinen en yaygın yanılgılardan bir tanesi yaratıcıların tanrı adını aldığıdır. sadece yaratıcılara tanrı denmez. örneğin buda hiçbir şey yaratmamıştır, isa da bilakis öyle. kendisine tapınılan her şeye tanrı denir.

gelgelelim sözlük; cahil yobazlarlan gına geldi artık. allah tanrı değildir diyeni mi ararsın, allah yaratıcının 99 isminden biri diyeni mi ararsın? pes diyorum sözlük ve hazırladığım lafları sıralıyorum:
-allah bir tanrıdır! müslümanlar ona tapar.
-allah kelimesi eski arapçadaki el ilah kelimesinin deforme olmuş halidir. dikkat edilirse kuranda allah şeklinde değil, ellah şeklinde okunur. zamanla ortadaki i harfi düşmüştür.
-allah, islamiyetteki yaratıcının 99 isminden biri değildir. cahiliye devri olarak nitelenen devirde arapların taptığı yüzlerce tanrıdan birinin ismidir. üç de kızı vardır: lat, uzza ve menat.
-islamiyetin yaratanının 99 ismi değil, 99 sıfatı vardır. el rahim(koruyucu) gibi sıfatlar isim değildir. yani aslında araplar da yaratıcılarına tanrı demektedir.
independence
tanri ile allah kelimelerini bir tutmak cok buyuk bir hatadir oncelikle..tanri kelimesi inani$larin hemen hepsinde vardir..fakat dogru kullanilmamaktadir..allah in 99 ismi icerisinde tanri kelimesi bulunmamaktadir..ote yandan hindistan da inege tapanlar da taptiklari inege "o bizim tanrimizdir" demektedirler..ate$€ tapanlar ate$e, puta tapanlar da tapindiklari putlara tanri demektedirler..insanligin varolu$undan bu yana gelmi$ gecmi$ tum inani$larda tanri kelimesi bir $ekilde yer etmi$ olmasina ragmen, tanri kesinlikle allah demek degildir..tanri sadece ki$ilerin tapinma ihtiyaclarindan oturu kendi yaratmi$ olduklari objeler ve dogal olaylardir..kimisi inege tapar ve inege tanri derken, kimileri ate$e, $im$ege, putlara vs.. taparlar ve onlara tanri ismini verirler..islamiyet te tanri kelimesinin yeri olmamakla beraber, pek cok yerde allah denilecegi yerde tanri denilmektedir..
urungu
"şüphesiz ki yeri ve göğü yaratandır"."tanrı" sözcüğüne gelirsek.geçmişte arap emperyalizmi altında kalan ve hala daha kalmakta olan türkçe bir kelimedir.yobaz kesim tarafından kabul görmemektedir.bize yıllardan beri okutulan ve "türkçe" olan kitaplarımızda islamiyet öncesi devirlerde tapınılan ya da saygı gösterilerek birşeyler umulan nesne,varlıklara da adını vermiştir ve bu durum tanrı sözcüğünü kabul etmeyenler tarafından daima bu sözcüğü özellikle kullananların yüzüne vurulmaktadır.allah sözcüğü kur’an da geçmektedir fakat kur’an sadece arapların değil tüm dünyaya gelen ilahi bir kitaptır.bu nedenledir ki tanrı sözcüğü zanımca kullanılmasında sakınca olmayan bir sözcüktür.
ayrıca; (bkz: bir başlığı saptırmak)
rashit
yaratma işini yapanlara verilen genel ad. dişi versiyonu tanrıçadır. felsefede ve siyasette tanrı kelimesinin kullanılmasının temel sebebi tüm yaratıcıları kapsayan bir kelime olmasıdır. askerde yemek duasında "tanrımıza hamdolsun" gibi bir repliğn kullanılmasının sebebi türkiye’nin laik bir ükle olmasıdır. bu ülkede yaşayan türk olan ama müslüman olmayan birçok vatandaşımız vardır bu sebeple bütün yaratıcıları kapsayan "tanrı" kavramını kullanmak çok mantıklıdır.allah islamın tanrısının 99 isminden biridir.
camurhan
insanlik evriminin basindan beri var olan kavram. magara adami sirasinda mamut, ates, simsek iken antik zamanda daglarda oturan insanlar, göklerin sahibiydi. ortacagda bagnaz otorister bir yaratan iken simdiki cagimizda nietzsche’nin demis oldugu üzere ölmüstür. belki gelecekte varsa bir boyuttaki bir enerji kaynagi olacaktir. tanri insanin icindeki korku, bilemedigini bilememe duygusu oldukca, zamani gelecegi belirleyememesi mevcut oldugu sürece var olacaktir. isterseniz adina ates, isterseniz zeus, isterseniz jesus, isterseniz allah deyin.
bitterend
özel isim değildir.tek bir tanrı yoktur çünkü; pan da, venüs de, krişna da tanrıdır. her din için inanılan tanrı tek veya belli bi grup olsa da, tanrı genel bir isimdir, kendilerinin tek tek özel isimleri vardır.
pipisik
şekli belliyken, sayıları ve yapabilecekleri/gücü konusunda hiçbir emare olmayan hatta sınırsız dahi olabilen tapınma enstrümanlarına tanrı deniyor. tanrılara karşılık bazı dinlerdeyse şekli belli olmayan tek bir şeye tapılıyor ve adına da allah deniyor. tanrı genel olarak gözle görülüp elle dokunulan bir cisim. buna mukabil allah’sa görülmeyen, duyulmayan, dokunulmayacak derecede uzakta olan bir şey.

tanrı şimdi yapıyor, ertelemiyor; allah sabaha bırakıyor:

amazonlar’ın göbeğindeki "ilkel" bir yerli kabilesi için, hayatlarında ilk kez gördükleri kibrit kutusundan çıkan ve bir yerlere sürtüldüğünde kıvılcımlar eşliğinde yanıp orada yaşayan tüm insanların dünyasını ânında yok edebilecek güce sahip kibrit çöpünden tanrı bir tarafta; "modern" olarak nitelendirilmiş insanlara, işledikleri günahlar karşılığında nerede olduğu bilinmeyen cehennemde yanacaklarını söyleyen, yaptıkları iyiliklerden ötürü de gene belirsiz bir adreste var olan cennet isimli ülkede binbir güzellikle karşılaştıracak allah diğer tarafta.
alchoburn
maddenin yoktan varolamadığı noktada onu yaratmış olması gereken...

bazen kızdığımız,isyan ettiğimiz; günü gelip şükrettiğimiz herşeyden ulu yüce yaratıcı...

insanların zaman zaman dilek kuyusu gibi davranmasının yanlış olduğunu düşündüğüm ...bilinmeli ki o herşeyi görür ve işitir;yarattığına kadirdir;onun neye ihtiyacı olduğunu bilir.
cocabora
inanlar cogunlukta oldugu halde inanmayanlar da vardir.cogu zaman yanimizda oldugunu biliriz,ama bazen unuturuz bile onu.ihtiyacimiz oldugunda hatirlariz.bazense isyan ederiz ona:
-oss sinavinda nerdeydin?
-o kizin yaninda neden beni yanliz biraktin?
-benim sucum ne?
-neden ben?
hatta ileriye kacar uzun sure kuseriz bile ona.ama o hicbir sey demez,bilir cunku geri gelecegimizi...herseye ragmen inanirsak da inanmazsak da neler olcagini biliyoruz.pek fazla kurcalamaya gelmez bu olaylar.
emir
insanların taptıkları ve inandıkları şeye/şeylere verdikleri isim. puta tapanlar için tanrı put, güneşe tapanlar için tanrı güneştir.
allaha tapanlar için ise tanrı allahtır ama allaha tanrı demek pek uygun bulunmaz.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol