new york

0 /
priapus
u2 sarkisi;

in new york freedom
looks like too many choices
in new york i found a friend
to drown out the other voices
voices on a cell phone
voices from home
voices through the hard sell
voices down a stairwell
in new york
just got a place in new york

in new york summers get hot
well into the hundreds
you can’t walk around the block
without a change of clothing
hot as a hairdryer in your face
hot as a handbag and a can of mace
new york
i just got a place in new york
new york
new york

in new york you can forget
forget how to sit still
tell yourself you will stay in
but it’s down to alphaville

new york, new york, new york
new york, new york, new york

the irish have been coming here for years
feel like they own the place
they got the airport, city hall, concrete, asphalt
they even got the police
irish, italians, jews and hispanics
religious nuts, political fanatics in the stew
living happily not like me and you
that’s where i lost you
new york

new york, new york, new york
new york, new york, new york
new york

in new york i lost it all
to you and your vices
still i’m staying on to figure out
my midlife crisis
i hit an iceberg in my life
but you know i’m still afloat
you lose your balance, lose your wife
in the queue for the lifeboat
you gotta put the women and children first
but you’ve got an unquenchable thirst for new york

new york, new york
new york, new york

in the stillness of the evening
when the sun has had its day
i heard your voice whispering
come away now

new york

new, new york, new york
leyla zina
turkiye’dekilerin;

’’ahh.. simdi niyork’ta olmak vardi bea’’ dedikleri, fakat saat 17:00’den sonra bile beyoglunun arka sokaklarina 1000 basan tehlikelerin var oldugu u.s eyaleti.
kaku
aslinda hollandalilar tarafindan new amsterdam ismiyle kurulmus olan, ingilizlerce ele gecirildikten sonra adi york dukune ithafen, new york olarak degistirilen sehir.
angelus
amerika birleşik devletleri’nin nufus bakımından en büyük kentidir. aynı isimli new york eyaletinde yer alır. dünyaca önemli bir siyasi, ticaret, moda, eğlence ve finans merkezidir. birleşmiş milletler genel konseyi new york kentindeki binasında toplanır. iç nufusu 8,1 milyon olmasına karşılık yakın çevresindeki yerleşim bölgeleriyle birlikte new york metropolitan bölgesi 21 milyonluk nufusuyla dünyanın en kalabalık yerleşim bölgelerinden birini oluşturur. kent 5 bölüme ayrılmıştır: manhattan, brooklyn, queens, bronx ve staten island.
angelus
1613 yılında hollandalılar tarafından new amsterdam adı altında kuruldu. kent 1664 yılında ingilizlere geçti ve new york adını aldı. 1778 yılında kent 2 yıl süreyle yeni kurulmuş olan amerika birleşik devletleri’nin başkenti oldu. başkent washington’a taşındıktan sonra da kentin önemi büyümeye devam etti.

11 eylül 2001 tarihinde kent amerika tarihinin en büyük terör olayına tanık oldu. 11 eylül 2001 saldırısı olarak bilinen bu olay sırasında, kaçırdıkları uçaklarla new york’un en yüksek gökdelenleri olan dünya ticaret merkezi binalarına çarpan teröristler 3000’e yakın insanın ölümüne neden oldular.

angelus
finans dünyasinin kalbinin attığı wall street, new york’un manhattan bölümünde yer alan bir caddedir. new york borsası (new york stock exchange) burada yer alır. dünyaca ünlü özgürlük abidesi (statue of liberty) new york limanındaki küçük bir adada yer alır. tiyatro ve müzikaller broadway caddesinin etrafında toplanmıştır. new york’un john f. kennedy uluslararası havaalanı dünyanın en çok yolcu trafiği taşıyan havaalanlarından biridir. new york’un metropolitan museum of art gibi müzeleri dünyanın en değerli sanat kolleksiyonlarına sahiptirler. şehrin ünlü gazetesi new york times dünyanın en saygın gazetelerinden biridir. amerika’nın üç büyük televizyon kanalı olan abc, cbs ve nbc’nin merkezleri new york’ta yer alır.

angelus
bu kenti yılda yaklaşık 40 milyon turist ziyaret etmektedir.genellikle gidilen yerler empire state building, brooklyn köprüsü, broadway, metropolitan museum of art, bronx hayvanat bahçesi, madison avenue’da bulunan alış-veriş merkezleridir. ayrıca halloween parade ve tribeca film festivali turistlerin ve amerikalıların ilgisini çeken kültür olaylarıdır. central park, abd’nin en çok ziyaret edilen parkıdır. new york’un yemek kültürü çok geniştir.özellikle bagel ve new york stili pizza en ünlü yiyecekleridir. orta doğu yemeklerini bulmak da oldukça kolaydır.

0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol