şimdi hepimiz v'nin gazıyla bu 5 kasımı kutlamaya başladık ya. şu olaya biraz açıklık getirelim. guy fawkes ve 12 arkadaşının parlementoyu patlatmak isteme sebepleri tamamen dini motivlere dayanır. yani pek demokrasiylen alakası yok. o zaman başta olan kral 1. james koyu bir protestandır. guy fawkes ise uzan yıllar ispanya'da savaşmış, koyu bir katoliktir. fawkes ve arkadaşları parlemento'nun açılacağı gün olan 5 kasım 1605'te kral james'i tahtan indirip yerine bir katolik olan çokopirenses elizabeth'i geçirmeye karar verirler. o yüzden parlemento'nun hemen altında bi mahzen kiralayıp içine 36 fıçı barutu yığarlar. lakin 2 kişinin bildiği sır,sır değildirden yola çıkarsak, bir şekilde 5 kasım'da böyle bir aksiyon yapılacağı duyuluverir ve o sırada fıçıların başında nöbetçilik yapan fawkes suçüstü yakalanır. 12 kişinin arasında en çok onun isminin öne çıkmasının nedeni direk mahsende fıçılarla beraber yakalanmış olmasıdır. velhasılı kelam o günden sonra 1. james'in bu olaydan sıyrıksız kurtulması havai fişeklerle kutlanmaya başlar ona da bonfire night denir. o gece guy fawkes'in bir kuklası yapılr ve yakılır. lakin bu gecede guy fawkes'in başarısız olması mı yoksa parlemento'ya baş kaldırması mı kutlanır orası biraz muallakta diyolla.
kaynak:ekşi
teşekkürler venus
guy fawkes
ingilizce guy kelimesinin kökeni bu sahsiyetten gelir
(bkz: barut komplosu)
resmi için:
http://tinyurl.com/2o5gm5
not: resimde guyın arkasında bulunan yapı rahatça anlaşılabileceği üzere patlatma girşiminde bulunmuş olduğu parlamento binasıdır.
http://tinyurl.com/2o5gm5
not: resimde guyın arkasında bulunan yapı rahatça anlaşılabileceği üzere patlatma girşiminde bulunmuş olduğu parlamento binasıdır.
#579246
5 kasım 1605in nam-ı diğer barut komplosunun baş kahramanı olan katolik eylemci. amacı katoliklere yapılan baskılardan dolayı parlamento binasını havaya uçarmaktı. ispiyonlandığı için başaramamış üstüne bir de william wallace la aynı türden işkencelerden geçirilerek idam edilmiştir. yaklaşık 400 yıl sonra alan moore tarafından (bkz: v for vendetta )isimli grafik romanda ana karakter vnin kendini özdeşleştirdiği kişi olmuştur. ingilterede nefret edilmesine karşın hakkında yapılan en ilginç tanımlama bence parlamento binasına samimi duygularla giren tek kişi tanımıdır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?