(bkz: balkan türkleri edebiyatı).
edebiyat
türkçedeki karşılığı "yazın"dır. aynı zamanda en sevmediğim 2. derstir.
yeni türkçedeki (!) karşılığı yazındır bu kelimenin. anlamıyorum ben bu işi, muhteşem bir kelime olan edebiyata nasıl yazın denilebilir? "edebi eser", oluyor; "yazınsal yapıt"... kusura bakmayın ama bu ne... yau.
en göreceli ifade biçimidir. anlatan ile anlayan her zaman aynı noktada buluşmaz, ama çok etkileyici bir sanattır, o ayrı. üstelik yazarın elinden çıkmış eser üzerine, "aa burada ne demek istediniz?" diye sormak da yanlıştır çünkü o artık okuyucunundur; okur ne anlarsa odur, bu yüzden görecelidir.
insanın kendisini ifade etmesinde büyük rolü vardır. edebiyatla haşır neşir insan çok güzel cümle kurma yetisine sahip olur, kelime haznesi genişler, dönüp dolaşıp aynı cümleleri kullanarak kısır döngü yaşamaz. edebiyat candır.
insanların duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde ifade edebildiği kavramdır
lise 1in en sıkıcı en zor en berbat dersi
kök itibariyle arapça edep kelimesinden geliyor. yani hem söz hem de hareketlerle güzel muamele etmek, ahlaklı ve terbiyeli olmak.
bu kelime yine arapça nisbet eki alarak edebî, yani edeple ilgili anlamını kazanmıştır. edebiyyat ise bunun cem edilmiş yani çoğul halidir.
sonuç olarak: "edeple ilgili olanlar" şeklinde bir sözlük anlamı oluşmuştur. bu kelimeyi bugünkü anlamıyla kullanan ilk şahıssa şinasi dir.
bu kelime yine arapça nisbet eki alarak edebî, yani edeple ilgili anlamını kazanmıştır. edebiyyat ise bunun cem edilmiş yani çoğul halidir.
sonuç olarak: "edeple ilgili olanlar" şeklinde bir sözlük anlamı oluşmuştur. bu kelimeyi bugünkü anlamıyla kullanan ilk şahıssa şinasi dir.
kelime ile anlatım/ifade sanatı.leonardo da vinci tarafından herzaman resim sanatına karsı boynu bukuk kalacak sanat olarak anılmıstır.
bakmakla gormek arasindaki farktan dogan bir sanattir. herkes bakar ama herkes goremez. edebiyatin guzelligi bu ayrimi farketmekte gizlidir...
(bkz: literatür)
(bkz: karsilastirmali edebiyat)
insanın insanı analtma yollarından sadece birisi ve en güzel yollardan birisi.
bir bilim kolunun türlü konuları üzerine yazılmış yazı ve eserlerin hepsi, literatür.
olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatı, yazın.
her türlü duygu ve düşünceyi,etkileyicilik ve ikna unsurları içerisinde yazıya dökme hali.
ne halk içindir ne de sanat içindir. gerçekte kendini beğendirmek,egonu tatmin etmek içindir. harfler acı çeker, beğenilmeye susuz kalmış ruhunun çekiciyle kağıt örsün arasında. vah!
(bkz: turk dili ve edebiyati)
olay,dusunce,duygu ve imajlarin dil araciligiyla bicimlendirilmesi isi.
biraz once sinavindan ciktigim ders adi.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?