darphânenin tarihi eskilere dayanmaktadır. ilk darphânenin, basit usulde, m.ö. 640-630’larda lidyalılar tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. abbasîler devrinde, tacir ve sarraflar, değerli madenleri halktan râyice göre satın alarak, darphânede para olarak bastırabiliyorlardı.
osmanlı devletinde ilk para baskısı, osman gazi zamanında yapıldı. selçuklular döneminde olduğu gibi, osmanlı türklerinin de birçok yerlerde, özellikle altın, gümüş ve bakır madenlerinin bulunduğu civarlarda darphâneleri bulunmaktaydı. 1453 yılında, istanbul’un fethiyle birlikte fatih sultan mehmed han, para ve pul için ayrı ayrı darphâneler kurdurmuştu. pul basılan yere “pul darphânesi” denirdi.
osmanlı devletinde, 1843 yılına kadar birçok şehirlerde para bastırılırken, darbedilen (basılan) paraların ve meskûkâtın (sikkelerin) darp ve imali, bu tarihten sonra istanbul darphânesinde yapılmaya başlanmıştır. ilk darphânenin yeri, beyazıt civarında, bugün de mevcut olan simkeşhâne handa bulunmaktaydı. darphâneyi sevk ve idarede işin başında bulunanlara, “darphâne emini” denilmiştir. daha sonraları darphâne ismi, “darphâne-i âmire” olarak değiştirilmiş, müdürlerine de, “meskûkât-ı şâhâne müdürü” denmeye başlanmıştır. birinci mahmud han zamanında darphâne emininin ismi “darphâne nâzırı” olarak değiştirilmiş; tanzimata kadar bu adla devam etmiştir. 1922’den sonra, “âmire” unvânı “darphâne-i millî” olarak değiştirilmiş, müdürleri de darphâne-i millî müdürü olmuştur.
1789’da, darphâne tamir edilerek makineleri yenilendi. tanzimattan sonra darphâne, müdürlük olarak maliye nâzırlığına bağlandı. 1842 tarihine kadar, çekiçle dövme suretiyle yapılan para basım işlemi, çıkartılan bir kararnameyle sarkaç usulüne, 1853’te pres, 1911’den sonra ise makine presi usulüne geçildi. sultan abdülaziz han devrinde yapılan darphâne binası, cumhuriyet döneminde de kullanılmaya devam edildi.
darphane
istanbul/dikilitas semtinde bulunur ve muhtesem bir binaya sahiptir.
(bkz: darphane i amire)
(bkz: darphane i amire)
para basilan yer.
insanlarin gule oynaya darp edildikleri yer de olabilir pekala.
insanlarin gule oynaya darp edildikleri yer de olabilir pekala.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?