halk arasinda anlatilan ogut vermek, kisilerin zihinlerini acmak veya gundemde olan herhangi bir konuyu orneklemek amaciyla anlatilan, guldurme fonksiyonundan ziyade dusunduren, daha once yasanmis olaylar misal verilerek anlatilan hikayelerdir.
ornek icin;
vakti zamaninda, atasina babasina hic hayri, sevgisi ve saygisi olmayan bir evlat varmis. babasi ne ettiyse bu evladini, insan olma yolunda egitememisve evlat da ailesine cephe alarak, onlari terketmis.
gunun birinde baba agir bir kaza gecirmis, yogun bakimdan cikinca yanina doktor gelmis.
-hey babalik! beni tanimadin mi... ben senin yillar evvel, adam olmazsin deyip, gozden cikarttigin oglunum, gordun mu doktor oldum. senin hayatini kurtardim, simdi tanidin mi beni?
baba cok sakin bir sekilde cevap vermis.
-ben sana doktor olamazsin dememistim, adam olamazsin demistim hakliymisim, onu anladim... demis.
halk hikayeleri
tahminimizden daha eski zamanlara ait hikayeler olduklarından pek çoğunun orijinalinde yoğun bakım ünitesi ve doktorluk gibi meslekler yerine,köylüler,paşa olan ama adam olamayan oğullar falan bulunur..hepimiz bir anne,bir baba,bir babaanneye sahip olduğumuzdan,pek çoğumuzun repertuarında bu tip ibret nüshası hikâye mevcuttur...
amac ayar vermekolduğunda içinde yoğun bakım ünitesi de doktorluk da geçen, geçirtilen hikayelerdir.
(bkz: annelik)
(bkz: annelik)
halk hikayelerindeki saf amaç zaten ayar vermektir..ancak halk hikayeleri,yüzlerce yılın birikimiyle halkın arasında kalıplaşmış hikayeler olduğundan kimse kendi kültür kapasitesine göre yontup budup,işine gelen mesleklerle süsleyemez..insanlar halk edebiyatı araştırmalarında yıllarını harcarlarken bunu sırf kişisel dokundurmalar için yapmak ayıptır günahtır...demek ki neymiş,hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın,yanlış yanlışmış..
eğer ki hikayeci sadece belirli bir kişiyi hedefliyorsa hikayeyi anlatan kişinin istediği yerleri değiştirip sonra da alın size halk hikayesi demesine neden olabilecek hikayelerdir.
(bkz: taklitlerinden sakınınız)
(bkz: taklitlerinden sakınınız)
trt için hazırlanan ’halk hikayeleri’ 90 dakikalık televizyon filmi serisi, gerçeküstü aşkları ve kahramanlık hikayeleri, ’kerem ile aslı’yla başlıyor. yapımcılığını mustafa şahin ile hakan ayaz’ın, yönetmenliğini aydın sayman’ın üstlendiği ’halk hikayeleri’nin ilk yapımı ’kerem ile aslı’da aslı’yı pelin batu, kerem’i ise keremcem canlandırıyor. seri daha sonra leyla ile mecnun’, karacaoğlan’, ’dadaloğlu’ ile devam edecek.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?