orhan pamuk a bok atan zihniyet

0 /
kizilisikli
orhan pamuk’un edebiyatciligina bok atmayan ancak uzmanlik alani olmady?y halde tarihi olaylara yorum yapan zihniyete karsi tepki veren zihniyet.
maliyeci
turk milletine bok atan bir insana bok atmak elbette haktir,revadir ama sozluk bunun yeri midir onu bilemem.onun yerine kisilik haklarina saldiri icermeden alabildigince dusunduklerimizi yazabiliriz diye dusunuyorum ben.
independence
insanlarin fikirlerini soyledikleri icin yakildiklari donem 1789 fransasinda kaldi.birakin orada kalmaya devam etsin.ki$i kendi bildigini soyleyecek ki soyledigiin dogru ya da yanli$ oldugu ba$kalari tarafindan tarti$abilinsin.bu cesareti gosterip bildiklerini her ne pahasina olursa olsun soyleyen insanlar olmami$ olsaydi $u anda dunyanin hala bir kaplumbaganin kabugunun uzerinde bulundugunu ya da bir inegin boynuzlari uzerinde dondugunu sanmaya devam etmemiz muhtemeldi.bu demek degildir ki her istedigini soyleyenin her soyledigi dogru kbul edilmelidir.elbette degil.fakat her isteyen her istedigini soyleyebilmeli ki soylenilenler arasindan dogrulari cekip alip yolumuza i$ik olarak tutabilelim.
seyhmerat
bok atma hakki olan zihniyettir.zira orhan pamuk en son cnn turk’te bir programa katilmis ve sacmaladikca sacmalamistir.oncelikle soyledigi "1 milyon ermeni ve 30 bin kurt olduruldu" lafini "lafin gelisi" soyledigi soyleyerek beni yarmistir,valla ne buyuk bir edebiyatciymis bu adam daha ne soyledigini bilmiyormus.ayrica salladikca sallamistir,30 bin kurt olduruldu derken ben oldurulen teroristlere de saygi duyuyorum mahiyetinde bir laf etmistir ki icimden:"senin ailenden biri insallah terore kurban gider de saygini o zaman gorurum" demisimdir.ah orhan pamuk balondan bir haberle nobel alacagin soylendi inandin bunlara sacmaladikca sacmaladin.kendini anlatma yetisi olmayan bir adam nasil buyuk bir edebiyatciymis gibi kabul ediliyor anlamamaktayim dogrusu.
31subat
orhan pamuk’un nobel alamamasi ile bir kez daha dehsetle farkina vardim ki bu ulkede orhan pamuk dusmanligi sadece tv agziyla sokaktaki adam diye tabir edilen kitlede degil, aydin gecinen herkeste mevcuttur. odul aciklanmadan once konuyla ilgili tek kelam etmeyen kalem ve kose sahipleri bir haftadir aslinda orhan pamuk’un zaten bunu hic de haketmedigini yazmaktadirlar. evet, belki haketmemistir ama bazi zavallilar gibi guc odaklarindan yusuf yusuf korkup kalemini resmi politikanin emrine vermemistir.
bir kez daha sunu hatirlamakta fayda var; edebiyat salt gercegin dile getirilmesi degildir, edebiyatci da salt gercegin avukati hic olmamistir. bugun severek okudugumuz bir cok sahsiyetin sahsi fikirleri ve yasayis tarzlari asla tasvip etmeyecegimiz kadar karanlik olabilmektedir.
fikirleri ne olursa olsun; orhan pamuk turkiye cumhuriyetinin yetistirdigi en buyuk kalemdir. ama an itibariyle nobel odulu alamamasi da beni ziyadesiyle sevindirmistir. bir kez daha hatirladim ki turkun turkten baska dusmani yoktur.
ayegulnazcan
orhan pamuk yazarligiyla elbette takdir edilesi,elbette sevilesi,sayilasi,desteklenesi bir insandir.
buna ek olaraksiyasi veyahut tarihi bazi dusuncelere sahip olabilir,bunu onayliyor ya da onaylamiyor olabiliriz.bunu gundeme gelmek icin yapmasi ya da yapmamasi zaten ayri bir konudur.
ancak aydin dedigimiz kesim-ki orhan pamuk da aydin sayilan kesimden olmalidir-toplumu yonlendiren,topluma ters dusse bile eger bir dusuncesi varsa bunu savunan insandir.orhan pamuk eger boku yiyorsa turk halkindan,bunu tamamen tepkilerden korkup ettigi laflardan dondugu ve boylece bu laflari gundeme gelmek icin ettigini kanitladigi icin hak etmektedir.
orhan pamuk amcamizin edebi tarzini da sevmem,dusuncelerini de onaylamam,dusuncelerini onaylamadigim icin bok atma hakkini da kendimde gormem.ama olayin bambaska boyutlara ulasmasi orhan pamuk’a saygimi da yitirmeme neden olmustur.bok atan da atsindir.hakkidir.
xerxes
kesinlikle dogru bir zihniyettir. turk milletine hakaret eden, kulturune, tarihine hakaret eden bir yaratiga bok atmak yanlis bir zihniyet olmasa gerek...
ithilquessir
edebiyat’tan nasibini almamis zihniyettir. roman kurgusu, kitapta karakter analizi, sistematik anlatim konusunda hicbir sey bilmeyen, kendi hicbir sey yapmamis, yine de yapilmis her seyi elestiren bunyedir.

zamaninda ayni dusunce yapisi ruhi su’yu olume mahkum etmis, sivas katliyami’na imza atmistir. cok degil yirmi yil sonra tipki aziz nesin’e kursun sikan bunye gibi lanetlenecektir.
akbays
yazarlığı boğazda rakı içerek yeni yetme kızları tavlama lafazanlığı sanan edebiyat şeyhleri ile kitap okumayı boş zamanlarda yapılan hülyalı etkinlik gören mürit takımının zihniyetine verilen isimdir.
westkhan
ya insanlar niye edebiyatı siyasete karıştırır anlamam adam gibi kitabı okusan edebi haz duysan olmazmı anlamadğım diğer bir olayda başka sağçı yazarlar yokmu vatan haini şeriatçı ve faşist emeller uğruna insanları katledecek niye hem modern insanlar vatan haini olrak suçlanır bilmem.
bgat
işin tuhafı, orhan pamuk’un edebi yeteneğini doyurucu ya da türk edebiyatı için kazanç olarak gören akademik kariyere sahip bir edebiyatçıya şu ana kadar rastlanamamış olunmasıdır.

orhan pamuk türk tarihi hakkında ipe sapa gelmez, uydurma bir takım açıklama yapınca, türkiye’deki bazı siyasi gruplar için büyük bir dayanak oluvermiştir. o gruplar için kaçırılmaz bir fırsat olarak görülmüştür. zira orhan pamuk o malum açıklamalarını yapmadan önce, şimdilerde onu savunan çoğunluğun, bu kişinin kitaplarını okudukları bile meçhuldür.

şahsen ben, orhan pamuk’a öncelerden iyi niyetle yaklaşırdım, kitaplarını okurken beğeni ölüçümün daima ağır basması için elimden geleni yapardım. ancak gördüm ki, orhan pamuk yaptığı edebiyatı ülkesi ve vatandaşları için değil, sadece kendi reklamı ve refahı için kullanıyor.

orhan pamuk’un yaptığı açıklamalardan sonra onu savunan kişilerin "aydın" kavramını düşünmelerini rica ediyorum.

aydın kimdir, ne yapar, toplumu nasıl etkiler...

işgalci ve hükmeden ülkelere karşı nasıl bir tavır takınır? hakkı yenen ve yıllardır mağdur olan ülkeleri nasıl kaleme alır?

ülkemizde bunu yapan edebiyatçılarımız var. ama tabii ki onlar, orhan pamuk gibi ön plana çıkamazlar, çıkarılmazlar. her zaman abd’nin işgalci ve emparyalist tutumuna lanet okuyan insanların orhan pamuk’a büyük bir sevgiyle yaklaşmaları da ilginç. zira orhan pamuk abd denen ülke ne isterse onu yapan, gerek abd gerekse avrupa’ya hoş görünerek kitaplarını daha fazla sattırmak için elinden geleni yapan bir yazar.

peki orhan pamuk ülkesi için ne yaptı? bence hiçbir şey yapmadı...

burada düşünce özgürlüğü kavramını bir kenara koyarak yorum yapmak istiyorum. orhan pamuk açıklamalarıyla düşünce özgürlüğü hakkını kullanmadı, sadece kendisi ve sempatizanı olduğu ülkeler için bir oyun oynadı. bu oyunun adı da bana göre düşünce özgürlüğü değildir. bir edebiyatçının en büyük hakkı düşündüklerini özgürce ifade edebilmektir tabii, hepimiz bunun sonuna kadar arkasındayız. ancak düşünce özgürlüğü, vur-kaç taktiğiyle ortaya çıkıp, sonrasında açıklama bile yapamadan dış güçlere sığınmak değildir.

orhan pamuk, türk edebiyatının burjuva kanadının şişirmesi olan bir yazardır benim için.

ikinci bir salman rüşdü olma hevesinde.

ama yanlış yaptığının farkında değil ne yazık ki... türkiye’deki diğer kısım yazarlar gibi, mazlum edebiyatıyla batıya yanaşmanın derdinde.

bu yaptığı türk edebiyatı’nı yüceltmez, sadece ön yargılara sebebiyet verir.
schumi
ülkeye orhan pamuk’un yüzde biri kadar bile faydası dokunmayan zihniyettir.

dünyanın en en en yüksek direğinin ucuna kocaman bir türk bayrağını assak da, memleketi dünyanın gözüne orhan pamuk’un sağladığı kadar sokamayız.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol