orhan pamuk a bok atan zihniyet

bgat
işin tuhafı, orhan pamuk’un edebi yeteneğini doyurucu ya da türk edebiyatı için kazanç olarak gören akademik kariyere sahip bir edebiyatçıya şu ana kadar rastlanamamış olunmasıdır.

orhan pamuk türk tarihi hakkında ipe sapa gelmez, uydurma bir takım açıklama yapınca, türkiye’deki bazı siyasi gruplar için büyük bir dayanak oluvermiştir. o gruplar için kaçırılmaz bir fırsat olarak görülmüştür. zira orhan pamuk o malum açıklamalarını yapmadan önce, şimdilerde onu savunan çoğunluğun, bu kişinin kitaplarını okudukları bile meçhuldür.

şahsen ben, orhan pamuk’a öncelerden iyi niyetle yaklaşırdım, kitaplarını okurken beğeni ölüçümün daima ağır basması için elimden geleni yapardım. ancak gördüm ki, orhan pamuk yaptığı edebiyatı ülkesi ve vatandaşları için değil, sadece kendi reklamı ve refahı için kullanıyor.

orhan pamuk’un yaptığı açıklamalardan sonra onu savunan kişilerin "aydın" kavramını düşünmelerini rica ediyorum.

aydın kimdir, ne yapar, toplumu nasıl etkiler...

işgalci ve hükmeden ülkelere karşı nasıl bir tavır takınır? hakkı yenen ve yıllardır mağdur olan ülkeleri nasıl kaleme alır?

ülkemizde bunu yapan edebiyatçılarımız var. ama tabii ki onlar, orhan pamuk gibi ön plana çıkamazlar, çıkarılmazlar. her zaman abd’nin işgalci ve emparyalist tutumuna lanet okuyan insanların orhan pamuk’a büyük bir sevgiyle yaklaşmaları da ilginç. zira orhan pamuk abd denen ülke ne isterse onu yapan, gerek abd gerekse avrupa’ya hoş görünerek kitaplarını daha fazla sattırmak için elinden geleni yapan bir yazar.

peki orhan pamuk ülkesi için ne yaptı? bence hiçbir şey yapmadı...

burada düşünce özgürlüğü kavramını bir kenara koyarak yorum yapmak istiyorum. orhan pamuk açıklamalarıyla düşünce özgürlüğü hakkını kullanmadı, sadece kendisi ve sempatizanı olduğu ülkeler için bir oyun oynadı. bu oyunun adı da bana göre düşünce özgürlüğü değildir. bir edebiyatçının en büyük hakkı düşündüklerini özgürce ifade edebilmektir tabii, hepimiz bunun sonuna kadar arkasındayız. ancak düşünce özgürlüğü, vur-kaç taktiğiyle ortaya çıkıp, sonrasında açıklama bile yapamadan dış güçlere sığınmak değildir.

orhan pamuk, türk edebiyatının burjuva kanadının şişirmesi olan bir yazardır benim için.

ikinci bir salman rüşdü olma hevesinde.

ama yanlış yaptığının farkında değil ne yazık ki... türkiye’deki diğer kısım yazarlar gibi, mazlum edebiyatıyla batıya yanaşmanın derdinde.

bu yaptığı türk edebiyatı’nı yüceltmez, sadece ön yargılara sebebiyet verir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol