çilingir sofrası

seyhmerat
eskiden kapida kalan insanlarin cilingir gelipte kapiyi acana kadar olan surecte kurduklari ve rakilandiklari mezeli masaya verilen isim oldugu soylenir..dogrumudur bilmem ama gayet saglam bir masa oldugu kesin..kavun,peynir,ezme,ekmek ve raki olan bir sofra her zaman saglamdir..
pelagehatun
bu sofra da sabaha kadar konuşulmayan konu kalmaz. neşelenilir, ağlanılır ruh haline göre gözlerin göreceliği değişir. ortam da rakıdan daha çok sohbeti önem kazanır.rakı sohbetin mezesidir sanki. ah bi de bu çilingir sofrasının yanında mangal tütüyosa
(bkz: allahtan başka ne istenir ki)
permatik
bakın arkadasların bu sozun asıl kaynagı su:
oncelerı osamnlı zamanında ısyerı sahıplerı yada sanatkarlar kendılerıne cırak alacakları kısıyı once bır ıckı sofrasında agırlayıp buna ıyıce ıcırırlermıs tabı bızım cırak da sarhos olunca ustalar bunun hakkında herseyı ogrenırlermıs yanı o zamanlar ıckı bu cırakların agzını bır cılıngır gıbı acarmıs o zamanın cılıngırde ıckı ne yaparsın o gun bu gun ıckı sofrasının adı cılıngır sofrası dıye kalmıs...saygılarım la
sempatiksinirsistemi
osmanlı döneminde bu sofra kurulur yeni tanışan insanlar bu sofrada birbirlerini daha iyi tanırlarmış ve çenelerin kilidini açtığı için bu sofraya çilingir sofrası denirmiş.
topal penguen
rakının yanındaki mezelerin bol olması sebebiyle görenin iştahını kabartıp başına oturmasını sağlayan; içtikçe de en suskun adamı bülbüle çevirmesiyle ünlü, kumkapı patentli, önce gözü doyuran sofra.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol