Kaliforniya İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerinden alıntı yapayım aşağıya. Bunların Türkçe muadilleri de vardır ama internet üzerinde bulamadım. Siz bulursanız paylaşın mutlaka.
Temel bir bilgi vereyim; hatırlayanınız olacaktır zaten, standart atmosferdeki oksijen oranı %21'dir.
"Oxygen deficient atmosphere means an atmosphere with an oxygen content below 19.5% by volume."
"oxygen-deficient atmospheres shall be considered IDLH."
"IDLH : Immediately dangerous to life or health."
Özetle; oksijen yüzdesi 19.5'in altında olan çalışma ortamlarını yetersiz oksijen içeren atmosfer olarak sınıflandırıyor, yani Oksijen yüzdesi 1.5 puan düştüğü anda tehlike başlıyor diyor.
https://www.dir.ca.gov/title8/5144.htmlTehlike dediği nedir peki
Dikkat edin Yukarıdaki tablodaki veriler oturur/dinlenir durumdaki insanlar için derlenmiş, Aktif çalışan insanlar için değil.
Oksijen yüzdesi 15-19 aralığında olduğunda
düşünce ve dikkat bozulmaya başlar.
Soluk alış verişi ve nabız artar,
hafif koordinasyon kaybı,
eforlu çalışmada çabuk yorulma
Zihinsel ve fiziksel güçte fark edilmeyen bir azalma
Oksijen yüzdesi 12-15 aralığında olduğunda
Muhakeme kaybı
koordinasyon kaybı
Eforlu çalışmada anormal bitkinlik
Duygusal durumda bozulma
Oksijen yüzdesi 10-12 aralığında olduğunda
koordinasyon ve muhakeme becelerinin büyük ölçüde yitirilmesi
solunum bozulması ve buna bağlı potansiyel kalp hasarı tehlikesi
birkaç dakika içinde bayılma riski
mide bulantısı kusma
Oksijen yüzdesi 10'un altında olduğunda
Olduğu yere yığılma. Baygınlık
Tam bilinç kaybı
Kasılma
Ölüm
https://www.airproducts.com/~/media/Files/PDF/company/safetygram-17.pdfBir de genel kural söyleyeyim, geçici rahatsızlıklara neden olan etkilere uzun süreli maruz kaldığınızda kalıcı hasarlar oluşur. Yani geçici etki denen şeylerin çoğu uzun vadede kalıcı hasara dönüşür. Örnek vermek gerekirse; çalıştığı zaman kulağınızı çınlatacak kadar gürültülü bir makineyi uzun süre çalıştırırsanız kulak çınlamasıyla kalmaz sağır olursunuz. iş sağlığı eğitimleri filan almışsanız zaten benzer ifadeleri duymuşsunuzdur. Dolayısıyla yukarıda açıklanan zihinsel fonksiyonlar ve kalp üzerindeki etkiler zamanla kalıcı hasarlara dönüşecektir.
Durum buyken insanlara sağlık adı altında zorla maske taktırmak gibi bir zalimlik nasıl yapılıyor, Televizyona çıkan onca bilimadamından bir tanesi bile bu saçmalığa nasıl itiraz etmiyor anlayamıyorum.
Hepsi mi sözde bilim insanı bunların. Aralarında bir tanesi yok mu papağan gibi ezbere maske takın demeden önce uzun süreli maske kullanımıyla ilgili yapılmış onlarca çalışmaya yüzlerce belgeye baksın. Bu nasıl iştir? Bu nasıl bir şarlatanlıktır? bu nasıl bir ahlaksızlıktır?
yukarıdakilerin ötesinde kendi ağzınızdaki bir diş çürüğünden kendi akciğerinize gönderebileceğiniz bir streptokok enfeksiyonu riski var, bağışıklık sisteminin tamamen iflas etme riski var.. Kalıcı psikolojik bozukluklara yol açma riski var.
kendi ağızlarıyla demedi mi bu insanlar maskeler bir işe yaramaz diye..
(bkz:
#1163555)
Daha önce de yazdım, yine yazayım, yazılmamış olmasın, insanlara hele de aktif çalışan insanlara zorla maske taktırmak insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.
dilerim bu saçmalık insanlar ciddi zararlar görmeye başlamadan önce biter.