motosiklet almak isteyenlere tavsiyeler

herkonudaitinaileahkamkesebilenadam
motosikleti ilk kullandığım yıldan bu yana 39 yıl geçti,sahip olduğum motosikletlerin sayısını hatırlamıyorum ,motosiklet kazasında ölen arkadaşlarımın da.
ciddi ciddi eğitim alın,motosiklet kullanmanın eğitimi asla bitmez,benim gibi mahalledeki abilerden motor kullanmayı öğrenip de bu bilgilerinizle yetinirseniz gazetelerin 3.sayfasına haber olursunuz.
bu ülkede motosiklet kullanmak icin önce görünmez olduğunuzu farzedin,kimsenin sizi görmediğinizi,umursamadığını,hayatınızın diğerlerinin gözünde önemsiz olduğunu farzedin,ve trafikte avcıdan kaçan tavşan psikolojisi ile motor kullanacaksanız motor edinin,elinize ayağınıza ,ruh halinize,motor kullanmak icin konsantrasyonunuza güvenmiyorsanız asla almayın,çünkü en ufak konsantrasyon bozuklugunu kabul etmez,bir tek biranın getireceği rehaveti bile kabul etmeyen vasıtanın gerçekten ciddiye alınması gerekir.
vitesli motor kullanacaksanız gidin arazide her türlü bozuk yolda kullanın,mümkünse ve boyunuz yeterliyse 125-150 cc bandında kros motor alın,arazide motora hakimiyeti olan yolda her türlü kullanacaktır zaten
yaranty
koyu renk kıyafetler ve motorlar şık ve agresif görünse de kendinizi gösteren renklere ağırlık vermenizi tavsiye ederim
erdnusse
bütün parayı motora yatırıp kask ve diğer ekipmanlarda ucuzuna kaçmasınlar

bütçelerini orantılı olarak pay edip, kask dizlik kevler kot gibi güzel ciciler alsınlar.

600-1000lik gibi çılgınlarla başlamasınlar.

2. el 250 cc ile başlasınlar.

1-2 kere düşünce akılları başlarına gelecektir.

(bkz: ben düştüm başkalarıda düşmesin)
uptofate
önce eğitim alın.

gis akademi olabilir, honda olabilr, bmw olabilir. yetkili birinden, uygun ortamda, uygun motor ve ekipmanlarla profesyonel bir eğitim alın. iyi motor süren bir arkadaşınız olabilir. size bir iki püf nokta gösterebilir ama bahsettiğim eğitim noktları tecrübe,ekipiman,olanak bakımından arkadaşınızdan daha iyi olduğu için size katacağı şeyler emin olun verdiğiniz paraya değecektir.

bütçenizi belirleyin.

bütçenizi zaten belirlemiş olabileceğiniz tahmin ediyorum. ancak bütçenizi sadece motora harcamak yapabileceğiniz en aptalca şeyler listesinde - emin olun- ilk üçe oynar. güvenlik ekipmanlarınıza da hatrı sayılır bir miktarda bütçe ayırmanız gerekecek. belki bu düzenleme sonunda bütçeniz istediğiniz motora yetmeyecektir. bekleyin veya o motordan vaz geçin.

güvenlik ekipmanlarınızı edinin.

kask konusunu artık değinmeye değer görmüyorum. ama şunu eklemeden geçmeyeyim; polis durdurmasın,ceza yemeyeyim mantığıyla ucuz bir kask almayın. güvenlik ekipmanlarının tümünde geçerli olan bir durum -umarım kaza yapmazsınız ancak yapmanız durumunda- o kask sizi koruyacak. kaska bakıp, bu para verilir mi demeyin. hayatınız o kaska ve dolayısıyla veridiğiniz paraya bağlı olacak. buna ek olarak, dirsek korumasına ne gerek var, diz korumasına ne gerek var, botu ne yapayım demeyin. inanın eldivene kadar, evet eldiven, hepsinin istenmeyen durumlarda üstlendiği ve sonrasında şükredeceğiniz görevler var. yazın kim giyecek bu montu derseniz alternatif ürün olarak fileli versiyonlarını arayın.

devamlı olun.

güvenlik ekipmanlarınız olmadan yola çıkmayın. motor kazalarının yüzde 60-70i 3km'den kısa sürüşlerde oluyor. her şeye hazır olun. her ne kadar motor sürme beceresi bisiklet sürme becerisi gibi genel manada unutulmasa da, düzenli olarak pratik yapın. motorunuzun bakımını aksatmayın.

tetikte kalın. fark edilmek için uğraşın.

güvenlik ekipmanlarınızın rengini olabildiğince açık seçin, mümkünse fosforlu olsun. ama bu yeterli olmayacak. trafiği devamlı izlemeniz gerekecek. insanların sizi görmediğini varsayın çünkü muhtemelen görmeyecekler,fark etmeyecekler. farlarınız gündüz vakti dahi açık olsun. sinyal vermeyi unutmayın. kornanızı bir aracı sollamaya yeltendiğinizde onu uyarmak için kullanın. -burda bahsettiğim şeyleri alacağınız profesyonel eğitimde çok daha detaylı göreceksiniz.-

koşulları değerlendirin.

yağmurlu bir havada motor yerine aracınızı, yoksa toplu taşımayı tercih edin. biliyorum çok istiyorsunuz ama bir sürü güneşli gün olacak. güneşli günlerde motora binebilmek için yağmurlu günlerde binmeyin. sizin yeteneklerinizi sorgulamıyorum. karşıdan gelen ve direksiyon hakimiyetini kaybetmiş bir sedan size kaçma alanı bırakmayabilir. *

ikarus sendromu diye bir şey var.

ikarus balmumundan kanatlarıyla mitoloik bir kahraman. güneşe yakın uçmaması babası tarafından tembih edilmesine rağmen, ben süperim ne güzel de uçuyorum diyerek, güneşe yakın uçar ve kanatlarının erimesiyle düşer. yanılmıyorsam ege denizinde boğularak ölür. bu sendrom motorcularda fazlasıyla görülen bir sendrom. kendinize güvenip aptalca hamleler denemeyin. size bağlı olmayan koşulları göz önünde bulundurun.

motor tercihi konusu.

bu konu başlı başına bir konu. cross, supersport, naked gibi farklı kategorilerde fazlaca seçeneğiniz var. araştırın ve daha önemlisi. deneyebilidiğiniz motorları deneyin. boyunuz ve kilonuzu göz önünde bulundurun.


çok uzun bir girdi oldu yine,yeniden. peki neden böyle oldu ? motor süren insan - istisnalar kaideyi bozmaz- güzel insandır gözümde. ve güzel insanların hayatta kalmasına çok ihtiyacımız var.

tekeriniz düz bassın.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol