yoğurt mayalamak

eflatun
küçük bir kasede bir çay kaşığı yoğurdu ılık süt ile iyice ezerek hazırlamış olduğunuz bir litre ılık süte katın ve karıştırın. etrafını sıcaklığını muhafaza etmesini sağlayacak kalın bir örtü ile sarın, bir sofra bezine sarıp üzerine bir mont gibi bir şeylerde örtebilirsiniz. beş altı saat sonra açın ve buzdolabına koyun. açtıktan sonra yoğurdu fazla sarsmadan yine buzdolabına koyun ve bir süre buzdolabında tutun. yoğurt hazırdır efenim.

------ kişisel yazı--------

bütün uğraşlarıma rağmen ayran oldu lan bu bildiğin vıcık vıcık ayran.şu an çöpte yüzmekte.


-------kişisel yazı--------
bulutdm
Annem yıllardır yoğurt mayalar ama ben kıymetini bilememişim. Bağırsak florasının ne kadar değerli olduğu alerjilerin ardından kafama dank edince hem mayalamayı öğrendim hem de afiyetle yiyorum.

Tarif her yerde var ama yazmamak olmaz. Buyurun;

Geçende satışının yasaklanmasıyla ilgili konuşmaların sonucu ne oldu bilemiyorum ama işte o sütü temin edin, temiz bir tülbentle süzün ve kaynatın. Serçe parmağınızı ısıracak sıcaklığa gelene kadar da soğutun. Ardından maya için ayırdığınız yoğurdun içine sütten biraz koyup mayanın ısınmasını sağlayın. Ilıyan mayayı yavaş yavaş süte ekleyerek birkaç kez karıştırın. Güzelce ağzını kapatıp sarıp sarmalayın. Yoğurdu bıraktığınız oda bir yaz günü sıcağı diyebileceğimiz ısıda olursa çok daha iyi oluyor. 5-6 saat kadar sonra mucizeniz karşınızda olacak.

Ev yoğurdu yapmak zor değil hatta çok çok kolay bir şey. Bir şans verin.

Not: Hazır yoğurtların bakterisi eksik olduğu için onlardan güzel maya olmuyor. Elinizde maya yapılacak yoğurt yoksa nohuttan maya yapabilirsiniz. Anneannem Hıdırellez sabahı düşen çiyden de maya yaparmış. Bununla uğraşır mısınız bilemiyorum tabi.

Bir de sorum var. Bazen aynı tekniği kullanmama rağmen yoğurt uzuyor. Sebebini bilen varsa duymak isterim.
dilaramgg
ay annecigim daha bugun yapti. cidden tadi efsane bir sey market yogurtlarina gore<3
ama ev yogurdundan yapilan ayranin tadini begenmiyorum biraz garip geliyo
azzurro beatrice
Mayalandırma işlemini fırındada yapabilirsiniz. Sütü küçük parmağınızı içinde 8e kadar sayabilecek kadar tutabildiğiniz sıcaklığa kadar ısıtın sonra 1kilo süte 1 tatlı kaşığı yoğurt olacak şekilde tahta kaşıkla karıştırarak koyun. Cam kavanoz ya da cam tencerede mayalanırsa daha az ekşi bir tat olur. Sarıp sarmalamak yerine fırını 50 santigrat dereceye ayarlayıp biraz çalıştırdıktan sonra kapağı açık şekildeki karışımı fırına koyun fırını kapatın 4-5 saat bekleyin sonra çıkarıp kapağını kapattığınız gibi buzdolabına 5-6 saat sonra yoğurdunuz yemeğe hazır olmuş olacak.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol