dil bilgisi öğretmeni olarak bilgi sözlük

angelus
sozlugun yazara sundugu sayisiz hizmetlerden sadece bir tanesidir, henuz yazim kurallari konusunda eksigi bulunan yazar kisilere yonelik, sozlugun ustune dusen gorevi yerine getirmesi hadisesidir.
carpediem
girdigim sinavlarda ve denemelerde cikan dilbilgisi sorularinda "hee ben sozlukte boyle yaziyordum. dogrudur o zaman!" tepkisini verdigimde farkettigim hede. sozlugun muhtesem faydalarindan sadece bir tanesi.
esrakesh
cumlelerin sonuna nokta koymami ve her entryimi aman uyari almayim diye tekrar tekrar gozden gecirmemi dusunursek bana cok seyler kazandiran yuce sahsiyet.
angelus
bazı dil bilgisi kurallarını çözemeyen arkadaşlar için; özel isimlerin sonuna gelen ekler her ne olursa olsun ayrı yazılır, özel isimler ek almaz, ek aldıkları vakit bunlar ayrı yazılmazlarsa anlam karmaşası olur. şöyle ki;

(bkz: babil de olum istanbul da ask) doğru bir yazım örneğidir özel isim babil ve özel isim istanbul sonlarına gelen eklerden ayrı yazılmıştır.

(bkz: babilde olum istanbulda ask) görüldüğü üzere yanlış bir yazımdır zira başlık bu şekilde olduğunda "babilde" ve "istanbulda" isimlerinde şehirler olduğunu düşünebiliriz ama bunun öyle olmadığını, o şehirlerin gerçek isimlerinin babil ve istanbul olduğunu gayet iyi bilmekteyiz. bu nedenle herhangi bir anlam karmaşası olmaması için özel isimlerin sonuna gelen ekler kesme işareti ile ayrılır lakin başlık açarken kesme işareti kullanılmadığı için onun yerine boşluk bırakıyoruz. gayet basit, anlaşılır ve ilkokul 3 seviyesinde anlaşılırlığı olan bir kuraldır bu kuraldan haberi olan %95 seviyesindeki yazarların bu entryi dikkate almamasını rica ederim.
belkibirgunbiryerde
bulunma durum ekleri ile "dahi" anlamındaki -de -da ekinin farkını anlatması açısından birkaç örnek vermek gerekirse "kalemin nerede?-arzuda..."bu eki bitişik yazıyoruz..özel isim olduğundan da "arzu’da" şeklinde yazmamız daha doğru ve nezaket kurallarına uygun olur..
"kimler gidiyor?-ayşe,fatma,abdürrezzak..haa bir de arzu da gidiyor!!!" bu ekte ise dikkat edersek bir "ilave,dahi" anlamı vardır..bunu ayırıyoruz..apostrof kullanmıyoruz..budur..

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol