ernesto che guevara

0 /
goretomb
bilgi sozluk dahilinde ba$ligi acmaktan ve entrysini girmekten onur duydugum insandir..
tam ismi ernesto che guvara de la serna olan,hayatini ideallerine adami$,halkinin ve dunyada da pek cok ki$inin ozgurlugu icin lider vasfi ta$iyabilmi$ devrimcidir.
bugun mecmualarda ,gazetelerde,tekstik sektorunde adini ve resimlerini kullanmak onun adini kotulemeleri icin neden olarak gosterilse de okuyan,ara$tiran kimseler her zaman degerini bilmek ve ozlemek durumunda kalacaktir kendisini.
goretomb
kuba halkinin $u andaki ve senelerdir tepelerinde duran liderleri fidel castro’dan daha cok saygi duyduklari, ba$ka turlu sevdikleri insandir ayni zamanda.
diger yandan,ozgur kalmalari ve arka bahcedeki kole olmalari hadisesinden kurtarmak icin canini verdigi guney amerika ulke vatanda$larinin bugun nasil sam amcalarina yalaklandigini gorseydi coktan bu i$leri birakmi$ti kanimca.
angelus
ismindeki "che" sesi lakabidir ki isanyolcada "hey sen" anlamina gelmektedir sebebi ise guevara’nin konustugu herkeze "hey sen" diye hitap etmesindendir.
ups
arjantinli doktor ve siyaset adami ernesto "che" guevera, 1928’de valle grande’de dunyaya geldi.

bir mimarin oglu olan guevera, 1953’te buenos aires’te tip doktoru oldu. bolivya’daki tarim reformu konusunda incelemelerde bulunan guevera, 1954’te guetemala’da arbenz hukumetinin yaninda yer aldi. arbenz’in devrilmesinin ardindan meksika’ya giden "che", burada fidel ve raul castro ile tanisti.

kasim 1956’da kuba’daki direnme teskilatina katilan guevera, kasim 1959’da zaferi kazanan birliklerin basinda havana’ya girdi, kuba vatandasligina gecti. kuba milli bankasi’nin yoneticisi, sonra da sanayi bakani olarak planlamanin teskilatlanmasinda en buyuk rolu oynadi.

afrika ve asya’da 3 ay suren geziden sonra siyasi hayattan ayrilmis gorunen guevera’nin, cok gecmeden ihtilal hareketleri gelisen ulkelerde dolastigi haberi geldi. nisan 1967’de afrika, asya ve latin amerika halklari dayanisma teskilati, guevera’nin bir bildirisini yayimladi. bu bildiride, abd’nin askeri kuvvetlerini dagitmak icin vietnam’daki gibi yeni savas ocaklarinin duzenlenmesi gerektigi belirtildi.

bolivyali gerillalarla askeri birlikler arasindaki carpismada yarali olarak esir dusen "che", olduruldu.

olumunun ardindan bir efsaneye donusen guevera, bugun yalnizca 1 saati bile bulmayan siyah-beyaz goruntuleri ve az sayidaki fotografiyla taniniyor.

adina cok sayida sarki ve siirler adanan guevera’nin fotograflari, dunyanin en cok yayimlanan fotograflari arasinda yer aliyor.
darklord
enternasyonel devrimci olarak nitelendirilen, kendini dunya halklarinin ozgurlugune adami$ ve bunu kuba`li olmamasina ragmen kuba`da oligarsi ve emperyalizm`e inen bir tokat gibi beyinlere kazinircasina ispatlami$. yaptiklarini ve ismini tarihe altin harflerle yazdiran halk kahramani. kuba devriminden sonra kuba’da ba$arisiz bir sanayi bakanligi yaptiktan sonra bolivya’da bir cati$mada olduruldu.
oz
Che guevara, yaptiklari ve yapabilecekleriyle yari aziz konumunda. olumunden bu yana gecen surede che figuru, çin yapimi fincanlardan blue jean’lere, bitkisel çaylardan kutu biralara kadar her seyin uzerinde kullanildi. hatta "che daha beyaz yikar" sloganli bir sabun tozu bile varmis. bugun che yasiyor! ama kendisinin ve devrimcilerinin kabuslarinda bile goremeyecegi sekilde: che evrensel bir marka oldu.

made in heaven
8 ekim 1967de bolivya askeri gucleriyle girdigi catismada yaralanarak ele gecirildi.9 ekim 1967 de saat 13:10 sularinda yaklasik 18 saat boyunca yarali halde bekletildigi okul binasinda olduruldu.olumunden hemen once che sirtini duvara dayamis bir bankta oturuyormus.mario teran(che’nin gonullu celladi) bir an tereddut etmis ve bir seyler soylemis.che de ona soyle demis:niye canini sikiyorsun beni oldurmeye geldin..teran gidecekmis gibi arkasini donmus ve ancak otuz yil sonra che’ye atfedilen su sozlere karsilik ates etmis:ates et korkak alt tarafi bir adam oldureceksin..

evrendeki en mutevazi insanim
fidelin ekonomi bakani kim olacak sorusuna ben olurum diye atlayan ve devrimci heyecani ve azmiyle cok kisa bir surede ciltlerce ekonomi kitabini okuyan hirsli ve karizmatik insan. kanimca da kuba devriminin halkla iliskiler sorumlusu. keske hala yasasaydi da calismaya devam etseydi dedigim insanlardan biri.
myysteriouss
ailesinin,kizil yildizli bereli ve uzun sacli,pek cok kopyasi olan fotografinin icki sisesinden ic camasirina kadar binlerce urunde kulanilmasina karsi ciktigi ve kapitalist toplumlarda tuketim nesnesi haline getirmesine engel olmak istediklerini acikladiklari devrimci.
phoebus
saygı gösterip sevgi göstermediğim insan.ayrica yüzünü kapitalist malzemeleriler üzerinde en fazla gördüğümüz kişilik.
otuzbirsubat
che guevara katıldığı bir toplantıda,fidel castronun ’aranızda ekonomist var mı?’ sorusuna karşılık hemen el kaldırıp ’benim’ demesi üzerine sen doktor değilmiydin yanıtına,che ’ben kominist var mı? diye sordunuz zannettim’ demiş, devrimcidir.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol