ernesto che guevara

ups
arjantinli doktor ve siyaset adami ernesto "che" guevera, 1928’de valle grande’de dunyaya geldi.

bir mimarin oglu olan guevera, 1953’te buenos aires’te tip doktoru oldu. bolivya’daki tarim reformu konusunda incelemelerde bulunan guevera, 1954’te guetemala’da arbenz hukumetinin yaninda yer aldi. arbenz’in devrilmesinin ardindan meksika’ya giden "che", burada fidel ve raul castro ile tanisti.

kasim 1956’da kuba’daki direnme teskilatina katilan guevera, kasim 1959’da zaferi kazanan birliklerin basinda havana’ya girdi, kuba vatandasligina gecti. kuba milli bankasi’nin yoneticisi, sonra da sanayi bakani olarak planlamanin teskilatlanmasinda en buyuk rolu oynadi.

afrika ve asya’da 3 ay suren geziden sonra siyasi hayattan ayrilmis gorunen guevera’nin, cok gecmeden ihtilal hareketleri gelisen ulkelerde dolastigi haberi geldi. nisan 1967’de afrika, asya ve latin amerika halklari dayanisma teskilati, guevera’nin bir bildirisini yayimladi. bu bildiride, abd’nin askeri kuvvetlerini dagitmak icin vietnam’daki gibi yeni savas ocaklarinin duzenlenmesi gerektigi belirtildi.

bolivyali gerillalarla askeri birlikler arasindaki carpismada yarali olarak esir dusen "che", olduruldu.

olumunun ardindan bir efsaneye donusen guevera, bugun yalnizca 1 saati bile bulmayan siyah-beyaz goruntuleri ve az sayidaki fotografiyla taniniyor.

adina cok sayida sarki ve siirler adanan guevera’nin fotograflari, dunyanin en cok yayimlanan fotograflari arasinda yer aliyor.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol