hacı isimli kebapcilar

annakuki nurmummedov
en iğrendiğim kesinlikle tercih etmediğim kebapçılardır bunlar.iğrenmeme sebep hacı hoca gibi kavramlarla kavgalı olmam değil o kavramların ticari bir faaliyet adına yüzsüzce kullanılmasıdır.

şimdi adam bir kebapçı açmış adını "urfalı hacı murat kebapçısı" koymuş.buraya kadar normal ama normal olmayan yanındaki insanları asgari ücretin altında sigortasız çalıştırmasıdır.istisnalar olsa da bu tarz yerlerde çalışanların çoğunluğu sigortasız ve çok düşük maaşa çalışırlar ve ortalama günde on iki saat çalıştırılırlar.

sen firmanın ismine hacı hoca gibi ön adlar ekle sonra da yanındaki insanların emeğinin karşılığını verme tabiri caizse sömür insanları.sonra çık sağda solda allah ın adını ağzından düşürme herkes senin ne kadar dindar iyi olduğunu düşünsün.sonra başını yastığa koyduğunda mışıl mışıl uyu.emeklerinin karşılığını vermediğin o insanlar hiç gelmesin aklına.

(bkz: tiksiniyorum)
nick ola tesla
hacı ismini ticari nedenlerle kullanmadıklarını düşündüğüm kebapçılardır. hacı kelimesinin genel olarak ticarete alet edilip edilmediğini anlamak için kelimenin halk arasındaki kullanımına odaklanmak gerekir kanımca.

bilindiği gibi genel olarak muhafazakar bir halka sahibiz. gözlemlerime göre bu muhafazakarlık yaşla doğru orantılı olarak arttığı gibi, hacca gidip geldikten sonra da ivme kazanmakta. toplumumuzda hacı sıfatı hac görevini yerine getirmiş birine doğrudan takılan bir önad zaten, yani hacı emmimizin bunu seçme gibi bir tercih hakkı yok. mustafa emmi, hacdan gelir olur hacı musto. yani mustafa emmi bana bundan böyle hacı musto diyeceksiniz gibi bir söylemle ortaya çıkmaz, aksine toplum bu sıfatı mustafa emmi ye kanıksatır. birbirine hacı, hacım diye hitap eden hactan gelmiş karı-koca çiftler de sıklıkla karşımıza çıkar toplumumuzda.

velhasıl-ı kelam, kebapçıların toplumumuz tarafından hacı sıfatı nenediyle kayrılması gibi bir durum söz konusu değildir. belirttiğim gibi hacı bizden bir sıfattır zaten. yani kebapçı hacı musto günlük hayatını, hoşlandığı bir sıfatı tabelaya taşımaktan başka birşey yapmamaktadır.

bu tip tepkilerinin bizi laikliği, toplumu dinden soyutlamak gibi yanlış bir algılaya götürecek bir yaklaşım olacağını düşünsem de fazla açılmak istemiyorum.

tek kebapçı olsun da, isterse çamurdan olsun diye sözlerime son veriyorum. kendinize iyi bakın hacım.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol