sigara yasağının kapsamının genişletilmesi

0 /
enharista
sigara içmeyen insanlar için çok sevindirici olaydır, sigara yasağından vazgeçilip son anda sağlık bakanlığınca kabul edilmiştir.
sepulturk
bütün mekanlarda direk yasaklanması halinde saçmalıktan öteye gitmeyecek yasadır bu. işin en mantıklı çözümü ise mekanların ruhsat alırken sigara durumunu belirlemesidir ki öyle olacak gibi de görünmektedir an itibariyle. yani şöyle ki; ben bir cafe açmaya niyetlendim ve gittim belediyeye ruhsat için. belediye bana soracak "kardeşim sigara içirecek misin içirmeyecek misin" ben de ona göre ruhsat alacam. ha kaç kişi sigara içilmeyen yer ruhsatı alır orası muamma. kısacası yalan olur o iş.
janisbaby
akp hükümetine tebriklerimi iletip, ’’ilk kez doğru bir iş yaptınız’’ mesajı vermek istiyorum. hatta mümkün olan her yerde yasaklansın, ciddi cezalar verilsin içenlere.
igor
sigara yasaginin ilk olarak adam akilli uygulandigi yerler olarak buyuk alis veris merkezlerinin sinema salonlarini gordum. isin acikcasi o kucucuk hava almayan igrenc bir odada sigara ictigim ve tamamen igrenc bir ortamda ben o rezil nikotini alirken zevk aldigimi dusunurken biraz ilerimde ben yastaki arkadaslarin nese icerisinde meyve sulari ve misir alma yarisina girdigini ve sigarayla zerre ilgilenmediklerini gordum de iste o gun dedim birakacagim bu igrenc seyi... efendim memleketimizde sigara icenlerin sayisi bir hayli fazla biz bunla mucadele etmedikce daha cok basimiza bela olacak kusuratli rakam vereyim de salladigim anlasilmasin ama bir saglik programinda soylenenlere gore onumuzdeki son 5 yada 10 yil icerisinde sigara yuzunden kanser olacak kisilerin sayisi milyonlarla telafuz edilecekmis bu durum bu kadar ciddi.
enharista
restorant, cafe, birahane ve kahvehanelerde yasak 18 ay sonra devreye girecek. diğer alanlarda ise 4 ay sonra yasaklar başlayacaktır. okul bahçesi ve stadlar da buna dahil olacak ağır para cezaları verilecek.
van ness
kesinle desteklediğim hadise. geçenlerde bağdat caddesinde lüks bir restorana girdim. sigara içilmeyen bölüm yoktu malesef ve derhal terkettim mekanı. sigara içilmeyen bölümü olmayan mekanlara gitmemeye çalışıyorum ve hükümet adamakıllı bir şekilde uygularsa sonuna kadar desteklerim.

california eyaletinde sigara kapalı alanlarda tamamen yasak ve ister inanın ister inanmayın her yer ferah oluyor. girdiğiniz tüm mekanlar nefes alınır oluyor. barda clubta sigara yasak. çok az bir guruh olan sigara içenler kapı önüne çıkıp içiyorlar. içerisi ferah eğlence harika. dans ederken ibnenin birinin külü üstüme başıma değecek diye bir dert yok. bir uygulansın adamakıllı görün o zaman. ne yani sigara içenler restorana yemek yemeye gitmeyecekler mi sigarasız olursa?

(bkz: ipimle kuşağım sikimle taşağım)
nickmickyock
yolda yürürken aynı anda pofur pofur sigarasını içip büyük bir özensizlik ve de dikkatsizlikle de dumanını önden sağdan soldan arkadan burnunuzun içine sokan, bunun ötesinde şaka gibi "burada sigara içmenin cezası şu kadar liradır" yazılı tabelanın önünde izmaritini sömüren yurdum insanının uzun seneler direnç göstereceği kısıtlamadır.
salome
begenmedigimiz araplarin ulkelerinde (uae, qatar, bahrain,emin olmamakla beraber saudi) bile kapali mekanlarda sigara icmek yasak, ve o begenmedigimiz "kaba", "pis", "gorgusuz" olarak nitelendirdigimiz araplar bu kati kurala kesinlikle uymaktadirlar. tek bir alisveris merkezinde elinde sigara ile gezene veyahut (sigara icilmesi muessesenin inisiyatifine kalmamis ise) herhangi cafe ve restaurantta sigara icene rastlamaniz biraz zordur, gorursunuz mutlaka bir kac "kural-tanimaz", aaa bir de bakarsiniz ki ne hikmetse turkce konusmaktalar. o keyiflerine duskun italyanlar bile kendi memleketlerinde, gece eglendikleri bardan, soguk-kis demeden, pasa pasa disari cikip yakiyorlar sigaralarini. singapurda ise "sokakta"da olmak uzere her yerde icmek yasak sigarayi;. belirli alanlar hazirlanmis, birkac bank yan yana bir de kocaman kultablasi iste orada oturup iciyorsunuz sonra yolunuza devam edebilirsiniz. tabii ki orada da bir "kural-tanimaz"a rastlaniyor, bu turkleri her yerde gormek mumkun, singapur’un tertemiz kaldirimlarindan birine, izmariti umarsizca firlatan yurdum insani. sadete gelmek gerekirse; kesinlikle gec kalinmis bir yasak ve gec kalinmis yasagin, gec kalinmis "kapsam genisletmesi"dir. peki biz uyacak miyiz? soru mu bu simdi. anca portekiz oluruz biz avrupanin en geri kalmis, en itilmis, en sesi solugu cikmayan ulkesi, haa bu arada her yerde sigara icmek "serbest"! onlar da bizden.
igor
10 soruda sigara yasagi;

1 - sigara yasağı nerelerde uygulanacak?
kamu hizmet binalarının kapalı alanları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri yerler. fabrika ve şirketler gibi birden çok sayıda kişinin çalıştığı binaların kapalı alanları.
taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları. anaokulu, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve ortaöğretim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları. lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmeler.

kahvehanede serbest
2 - lokanta, kahvehane ve barların bahçelerinde sigara içilebilecek mi?
evet. lokanta, bar ve kahvehanelerin açık alanlarında sigara içilebilecek.

3 - nargile yasak kapsamında mı? evde, cami ve hastanelerin açık alanlarında sigara içilebilecek mi?
tütün mamulü olarak değerlendirilen nargile de yasak kapsamında. yasak, evlerde uygulanmayacak. hastaneler ile camilerin avlu gibi açık alanlarında sigara içilebilecek.

4 - özel mekân oluşturarak nerelerde sigara içilebilecek?
yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, cezaevleri ile şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde özel alan oluşturularak sigara içilebilecek. buralara 18 yaşından küçükler giremeyecek.


karar sağlık bakanlığı’nın
5 - elektronik sigara, yasak kapsamında mı?
sağlık bakanlığı’nın satışını yasakladığı elektronik sigaraya ilişkin olarak yasada herhangi bir hüküm bulunmuyor.

ancak nikotin içermesi ve tütün ürünlerine benzeyen oyuncak kapsamında olması nedeniyle yasa kapsamında değerlendirilebilecek. konu, sağlık bakanlığı’nın koordinasyonunda bilim kurulları tarafından verilecek son karar sonrasında netleşecek.

6 - tütün mamullerinin ilan ve reklamı yapılabilecek mi?
tütün üretici firmaları, isim, marka ve amblemler ile reklam ve tanıtım yapamayacak. kampanya düzenleyemeyecek. yardımlar dahil hiçbir etkinliğe isimlerini kullanarak destek olamayacak. firmalar ve ürünlerine ilişkin markalar, tişört gibi kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak. sigara, puro gibi ürünler, hediye, eşantiyon ve promosyon olarak dağıtılamayacak.


izmarit atana 20 ytl ceza
7 - yasağa uymayanlara verilecek cezalar nedir?
yasaklanan yerlerde sigara içenlere 50 ytl, izmarit, paket, ağızlık ve benzeri atıkları çevreye atanlara 20 ytl ceza verilecek. yasaklara ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere 500 ytl’den 5 bin ytl’ye kadar para cezası uygulanacak. yasaya aykırı ilan, reklam, pazarlama yapan ve satan tütün üretici firmalarına 50 bin ytl ile 250 bin ytl arasında ceza verilecek. dizi, film, klip gibi yayınlarında sigara yasağına uymayan tv’ler 50 bin ytl ile 250 ytl arasında ceza ödeyecek.


çocuğa sigara satana hapis
hastane, okul gibi sağlık, eğitim ve kültür alanlarında sigara satanlara 1000 ytl ceza uygulanacak. 18 yaşından küçük çocuklara sigara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. sigarayı tane ile satanlara 250 ytl; sakız, şeker, oyuncak gibi ürünleri sigarayı anımsatacak şekilde üretenlere 20 bin ytl ile 100 bin ytl arasında ceza uygulanacak.
sigara paketlerinde uyarıcı yazılara yer vermeyen veya yanlış yer verenlere, piyasaya sürdükleri mal kadar ceza verilecek ancak bu ceza 250 bin ytl’den az olmayacak. bu cezaları vermeyen görevliler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak.

8 - sigara yasağının tekrarında ceza artacak mı?
hayır. yasada, yasakların çiğnenmesinin tekrarlanması halinde cezada artırım öngörülmüyor.

9 - denetimi kim yapacak, cezaları kim uygulayacak?
sigara yasağına ilişkin denetim ve cezaların uygulanmasından, sağlık bakanlığı, valilik başta olmak üzere mülki ve mahalli amirler, belediye encümeni, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasası düzenleme kurulu, rtük, genel kolluk (polis, jandarma) ve zabıtalar sorumlu olacak. denetim elemanlarını bu kurumlar belirleyecek.


sigarada resimli uyarı
10 - sigara yasağına veya zararlarına ilişkin uyarılar nasıl olacak?
sigara içilmesinin yasaklandığı yerlerde uyarılar, salonlarda en az 10 cm’lik puntolarla, toplu taşıma araçlarında ise en az 3 cm’lik puntolarla herkesin göreceği yerlere asılacak. sigara paketlerinin üzerine en geniş iki yüzünden birinin yüzde 30, diğerinin yüzde 40’ından az olmamak üzere tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin uyarılar türkçe yazılacak. uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek.

kaynak:http://www.milliyet.com.tr
benduruyorumsebagitti
sabah haberlerinde kahvaltı eşliğinde haberi izlerken müthiş bir kızgınlık... kahvaltıdan sonra balkona çıkıp sigaradan bir nefes aldıktan sonra: "aslında iyi olur ya, bırakırız biz de"

uygulanması ortak dilek ancak resmi dairelerde "cezası bilmem ne kadar" yazısının karşısında sigarasını içen memur arkadaşları, minibüs-otobüslerde tüttüren şoför amcaları, okul çevrelerinde hala tek satılan sigaraları, 18 yaşından küçüklere sigara satanları görünce hani diyorum önce mevcut kanunu uygulasak?
aysenas
yasağın tüm alanlarda uygulanabilmesi için daha bir sene ihtiyacı olan ve sigarayı bırakmak isteyipte bırakamayanlar için bir umut ışığı olan yasadır.
kurabiye
hiç bir anlam taşımayan saçma sapan bir yasadır. hangi standartlara ne ölçüde uyulmaya çalışılmaktadır orası zaten meçhuldür. bunun dışında bu uygulamayla amaçlanan halkın sağlığı falan değil, tamamen avrupanın tektipleştirmesi hadisesine yalakalıktan ibarettir. şu an bu yasanın gündeme gelmesi ve bu kadar konuşulmasının sebebi de gelen ve ardı ardına gelecek zamları saçma sapan bir yöne çevirerek unutturmanın başka bir yoludur. yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleşebilecek olan tekel ürünlerine gelecek olan zamlar da yine bu yasaya bağlanıp meşrulaştırılacaktır. komiktir. bunun dışında sanki değişmesi gereken bir o kalmış gibi davranılması hakikaten halkı salak yerine koymaktan başka bir şey de değildir.
deltanous
sigara içmek çok övünülesi bir iş olduğundan değil ancak bu uygulamaların anlamsız olduğundan bahsedebiliriz. evinde ya da parklarda ailesinden gizli henüz özentiden sigara içmeye başlamış bir çocuk yasakları zaten düşünmez. bir tiryakiyi ise bıraktırabilecek kadar güçlü bir uygulama olmayacak zannımca. eğer gerçekten insanların sigara içmelerine engel olmaya çok önem veriliyorsa , işin kendilerine yarar sağlayacak maddi kısmından çıkıp farklı yollara başvurabilirler. bir sigara paketini en az 15 ytl den satmak gibi yöntemlerde en azından küçük çocukların ona ulaşmasını engelleyebilir. ama her zaman yaptırımlardan bahsetmek sorundayızdır değil mi?
greyfurt
küçük bir cocukken, şehirler arası otobüs yolculukları sırasında sigara dumanından gözlerim yaşarır,midem bulanır, başıma ağrılar girerdi. (2 saat molasız yolculuk ettiğinizi hayal edin) o kadar feci, o kadar iğrenç bir durumdur ki, anlatırken bile içim sıkıldı. sonra neyse ki yasaklandı. şu anda bu yasaktan tiryakiler bile memnun.

kapalı mekanlarda sigara yasağı ilk uygulanmaya başlandığında üniversite öğrencisiydim. gene "kim takar yasağı. amaan yak bir cugara" şeklinde bakıyorduk ki; yasak uygulandı ve yararlı oldu. (istisnalar her zaman olur) artık elindeki dal kadar sigarayı yere atıp, son dumanlı nefesini sınıfa üfürerek giren öğrenciler pek görünmüyordur her halde?

şimdilerde yasağın genişletildiğini öğrendim ve bir yürüyen baca olarak çok sevindim. sadece sigara içmeyenleri değil, tüm toplumu korumak için çıkartılmış bir yasa bu. bize düşen desteklemek sanırım.

yasakları devlet koyar, uygulamayı başlatır, halk devam ettirir.
redcrow
almanya’nın bazı şehirlerinde, (berlin’i hatırlıyorum) bu yasak sigara içenlerin özgürlüklerine müdehale edildiği gerekçesi ile durdurulmuş, daha doğrusu beklemeye alınmıştır. adamların demokrasi muhabbetleri biz deki gibi "türbanlılar - türbansızlar" tartışması ekseninde dönmediği, daha geniş bir kitleyi kapsadığı için bu tarz bir uygulamaya yönelmeleri anlaşılır tabi. en azından imaj olarak üzerlerinde eğrelti durmuyor, koca alamanya orası.

kesinlikle biz de bu tarz bir uygulama yapıp bu yasağı kademe kademe uygulamaya başlamalıyız. nedeni çok basit. şimdi misal, bu yasağın hıncal uluç abimizin kodaman dostlarıyla birlikte paso akşam yemeği yediği bir boğaz restaurantı ile, benim mahallenin piçleriyle akşamları fayans döşemeye gittiğim bizim sokağın köşesindeki ortaklar77 kırahathanesine aynı anda gelmesi inanılır gibi değil. biz bu şoku kaldıramayız babacım. hani papermoon gibi mekanlarda takılsak ilk başta biraz yadırgar daha sonra çaktırmadan buna bir kılıf uydururuz ama şu anki sosyal statümüz bu darbeyi kaldıramaz, yıkılırız valla.

o yüzden önce kafa ve statü olarak bu yasağa daha elverişli olan yerlerden başlansın, onlar iyice bi içlerine sindirsin, biz daha sonra kademeli olarak yavaş yavaş müdahil oluruz olaya. oralara zabıta sokmak yiyo mu ha sorarım size?..

hadi bugün yasak uygulanmaya başladı diyelim, ben şahsen izmarit gibi kokmayan, duvarları sigara dumanından sapsarı olmamış bir kahveye gidip hayatta king mink oynamam arkadaş. askıcı çocuğa, " küllükleri boşalt oğlum, hafriyat alanına döndü burası" diye fırça atmadan içim rahat etmez. ben kahveden eve döndüğümde annem üzerimdeki kazağı çernobil çalışanı gibi özel kıyafetlerle üzerimden çıkarıp imha etmezse rahat edemem. saçımı yıkarken kafamdan küvete süzülen suyun rengi koyu tonda olmazsa evlendiğimde karıma sorun çıkarırım. o yasak bize sökmez aga, ceza kesmeye gelen zabıtanın kafasını okey ıstakasıyla eğriltirler valla. 56 ytl cezası varmış. yok ya.. neyse.. var mı lan 10 luk kılıç atan?
enharista
tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun’un bazı hükümlerinin 19 mayısta yürürlüğe girmesiyle artık kamu hizmet binaları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.


http://www.haberler.com/dumansiz-hayata-15-gun-kaldi-3-haberi/
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol