sigara yasağının kapsamının genişletilmesi

igor
10 soruda sigara yasagi;

1 - sigara yasağı nerelerde uygulanacak?
kamu hizmet binalarının kapalı alanları, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri yerler. fabrika ve şirketler gibi birden çok sayıda kişinin çalıştığı binaların kapalı alanları.
taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları. anaokulu, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve ortaöğretim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları. lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti veren işletmeler.

kahvehanede serbest
2 - lokanta, kahvehane ve barların bahçelerinde sigara içilebilecek mi?
evet. lokanta, bar ve kahvehanelerin açık alanlarında sigara içilebilecek.

3 - nargile yasak kapsamında mı? evde, cami ve hastanelerin açık alanlarında sigara içilebilecek mi?
tütün mamulü olarak değerlendirilen nargile de yasak kapsamında. yasak, evlerde uygulanmayacak. hastaneler ile camilerin avlu gibi açık alanlarında sigara içilebilecek.

4 - özel mekân oluşturarak nerelerde sigara içilebilecek?
yaşlı bakım evleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, cezaevleri ile şehirlerarası veya uluslararası güzergâhlarda yolcu taşıyan denizyolu araçlarının güvertelerinde özel alan oluşturularak sigara içilebilecek. buralara 18 yaşından küçükler giremeyecek.


karar sağlık bakanlığı’nın
5 - elektronik sigara, yasak kapsamında mı?
sağlık bakanlığı’nın satışını yasakladığı elektronik sigaraya ilişkin olarak yasada herhangi bir hüküm bulunmuyor.

ancak nikotin içermesi ve tütün ürünlerine benzeyen oyuncak kapsamında olması nedeniyle yasa kapsamında değerlendirilebilecek. konu, sağlık bakanlığı’nın koordinasyonunda bilim kurulları tarafından verilecek son karar sonrasında netleşecek.

6 - tütün mamullerinin ilan ve reklamı yapılabilecek mi?
tütün üretici firmaları, isim, marka ve amblemler ile reklam ve tanıtım yapamayacak. kampanya düzenleyemeyecek. yardımlar dahil hiçbir etkinliğe isimlerini kullanarak destek olamayacak. firmalar ve ürünlerine ilişkin markalar, tişört gibi kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak. sigara, puro gibi ürünler, hediye, eşantiyon ve promosyon olarak dağıtılamayacak.


izmarit atana 20 ytl ceza
7 - yasağa uymayanlara verilecek cezalar nedir?
yasaklanan yerlerde sigara içenlere 50 ytl, izmarit, paket, ağızlık ve benzeri atıkları çevreye atanlara 20 ytl ceza verilecek. yasaklara ilişkin yükümlülükleri yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak. verilen sürede yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere 500 ytl’den 5 bin ytl’ye kadar para cezası uygulanacak. yasaya aykırı ilan, reklam, pazarlama yapan ve satan tütün üretici firmalarına 50 bin ytl ile 250 bin ytl arasında ceza verilecek. dizi, film, klip gibi yayınlarında sigara yasağına uymayan tv’ler 50 bin ytl ile 250 ytl arasında ceza ödeyecek.


çocuğa sigara satana hapis
hastane, okul gibi sağlık, eğitim ve kültür alanlarında sigara satanlara 1000 ytl ceza uygulanacak. 18 yaşından küçük çocuklara sigara satanlara 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. sigarayı tane ile satanlara 250 ytl; sakız, şeker, oyuncak gibi ürünleri sigarayı anımsatacak şekilde üretenlere 20 bin ytl ile 100 bin ytl arasında ceza uygulanacak.
sigara paketlerinde uyarıcı yazılara yer vermeyen veya yanlış yer verenlere, piyasaya sürdükleri mal kadar ceza verilecek ancak bu ceza 250 bin ytl’den az olmayacak. bu cezaları vermeyen görevliler hakkında disiplin hükümleri uygulanacak.

8 - sigara yasağının tekrarında ceza artacak mı?
hayır. yasada, yasakların çiğnenmesinin tekrarlanması halinde cezada artırım öngörülmüyor.

9 - denetimi kim yapacak, cezaları kim uygulayacak?
sigara yasağına ilişkin denetim ve cezaların uygulanmasından, sağlık bakanlığı, valilik başta olmak üzere mülki ve mahalli amirler, belediye encümeni, tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkiler piyasası düzenleme kurulu, rtük, genel kolluk (polis, jandarma) ve zabıtalar sorumlu olacak. denetim elemanlarını bu kurumlar belirleyecek.


sigarada resimli uyarı
10 - sigara yasağına veya zararlarına ilişkin uyarılar nasıl olacak?
sigara içilmesinin yasaklandığı yerlerde uyarılar, salonlarda en az 10 cm’lik puntolarla, toplu taşıma araçlarında ise en az 3 cm’lik puntolarla herkesin göreceği yerlere asılacak. sigara paketlerinin üzerine en geniş iki yüzünden birinin yüzde 30, diğerinin yüzde 40’ından az olmamak üzere tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin uyarılar türkçe yazılacak. uyarı mesajları resim, şekil veya grafik biçimlerinde de olabilecek.

kaynak:http://www.milliyet.com.tr
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol