düşünüyorum öyleyse varım

0 /
my son is father
descartes, supheciydi. masanin uzerinde vazo oldugunu goruyordu ancak gozlerini kapatiginda da vazo orada olacak miydi? etrafinda insanlar vardi ama onlar gercek miydi? yoksa butun bunlari kendi zihni mi yaratiyordu? bir sey haric; hicbirseyden emin olamiyordu, hicbirseyin gercek olduguna inanmiyordu. tek gercek ise kendisiydi, (bkz: dusunuyorum oyleyse varim).
karpuzz
tum bilgilerden ve en cok guvendigi matematikten de kuskulanan rasyonalist descartes’in kendinden de kuskulanarak supheciligi doruk duzeyine cikarttiktan sonra ’kesin’ bilgiye ulastigi akil yurutmesi ’cogitto ergo sum.’
dogrudan kavranan, kesin bilgi.kisinin bilincini dusunuyor olmasini fark etmesi.
darkofdirt
descartesin kanımca yanlış olan yargısı.zira düşüncenin cogu zaman tekrardan ibaret olduğunu kabul edersek hayatımızda ürettiğimiz yada hiç üretemediğimiz yargılarımızla varlığımızı ya kabul etmiş ya da etmemiş oluruz.halbuki varlık bazen iyi bir taklit ve kabul ediştir.bazen ise hiç bir normu kabul etmeden pineklemek.o anda bile onları dolduran ve bir varlığı işaret eden sadece hacimleri değildir
ankakusu
bana kalirsa yanlis soylenmis olan soz. dusunmekle var oldugunuzu sedece kendinize inandirabilirsiniz. ama bir seyler ortaya koyar, uretirseniz baskalarida sizin varliginzdan haberdar olacakatir. (tipki sozluk ortamlarinda oldugu gibi)
o halde uretiyorum oyleyse varim.
tiryaki
her akrep burcu kişisinde artık olağan karşılanan ’’zalim şüphenin’’ yine akrep burcu bir şahsiyette bünye bulmuş,, özü itibariyle pek de felsefi bir yaklaşımı barındırmayan bir sözdür bu kanımca.

söz konusu veciz kelam her bir ademoğlunun aklında bir yerlerde içi doldurulmamaış bir şekilde mevcuttur.descartes’in burada yapmış olduğu şey olsa olsa fikirlerini,düşüncelerini ustalıkla ifade edebilmesi,net bir şekilde düşüncenin tarifini çizmesidir.
brahma
düsünmüyorum ama hala varim tezinin çıkış noktası.düşündükçe kafayı yiyen insanın düşünmemeye karar vermesinden sonra aklına gelen bu fikir belki de ilerde yeni bir felsefi akımı da başlatabilir.tabi düşünmemeyi de düşündüğümüzü bilerek çelişkili bir entry de olsa bu yine de düşünenlere inat düşünmeden yaşamak en iyisi.

(bkz: hayati yasa)
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol