kemal atatürk gericiydi

0 /
independence
gerek sonuclari gerekse ba$langici, kisacasi her yonu ile a dan z ye hem hatali hem de son derece provakatif bir onermedir.

istikbal goklerdedir diyen bir mustafa kemal’in gerici oldugunu du$unmek, "muassir medeniyetler seviyesine gelmek" temali konu$malari du$man ulkeler de dahil olmak uzere tum dunya ulkeleri tarafindan ornek alinan ve takdir edilen, tum dunya devlet ba$kanlari tarafindan her firsatta ovulen bir mustafa kemal’in gerici oldugunu du$unmek ya tarihi bilmemekten ya da tarihi reddetmekten kaynaklanabilir.

mustafa kemal’in gerici oldugunu du$unmek mumkun degildir, ancak mustafa kemal’in gerici oldugunu az geli$mi$ beyinlere ve egitim seviyesi du$uk insanlara empoze etmek mumkundur ki bu sayede kendi ideolojileri icin bir miktar taban elde edilebilsin, beyni yikanmi$ bir guruh saglanabilsin.
pelagehatun
makalesinin içinde "türkler, bize hiçbir hak tanımamışlar ve hep bize haksızlık etmişler" diyen adamın sözleridir.sen nasıl kemal atatürke gerici dersin be adam, ancak kemalizme yani bir ideolojiye gerici diyebilirsin açıklamanı da yaparsın. atam gericiyse ilerici kim?
kendisine sormak isterim, nasıl bir haksızlık etmiş türkler bu insana, devlet kurmaları için alın bu topraklar sizin olsun demediği için mi haksızlık etmişler?meclise giriyosunuz daha ne olsun, toplayın oyunuzu geçin başa, kendiniz bir birlik olun o zaman hı? sizi kürtsünüz diye bir yere mi almıyolar, türkiyedeki okullara mı giremiyosunuz, dininizi mi yaşatmıyolar kürt olduğunuz için? kendi dilinizde besteler yapıyorsunuz, başka ne yapmak istiyosunuz

ayrıca böyle türk-kürt şeklinde kıyaslama yapılmasının karşısındayım, aynı ülkede beraber yaşayan beraber savaşmış, birbirimize kız vermiş, birbirimizden kız almış kardeşleriz.ben böyle düşünürken bu adam böyle densiz laflar etmiş böyle bir ayrıma girmiş ben de onun tarzıyla konuştum, düşündüm.biz sizi ayırmıyoruz siz niye kendinizi ayırıyorsunuz?



myysteriouss
sözün sahibi kişinin ab düşünceleri olumluymuş, bir de atatürk’ün ağzından dinleyelim:

efendiler!
avrupa’nın bütün ilerlemesine,yükselmesine ve medenileşmesine karşılık türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisinde yuvarlana durmuştur.artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka avrupa’dan nasihat almak,bütün işleri avrupa’nın emellerine göre yapmak,bütün dersleri avrupa’dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi.halbuki,hangi istiklal vardır ki ecnebilerin nasihatleriyle,ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? ...tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!
yoshiesque
böyle bişeyi düşünmek bile aptallıktır ülkemizin bu günlere gelmesindeki tek liderdir bunuda herkes biliyodur herhalde öğretmeye gerek yok.bazı insanlar öğrenmemekte ısrar ediyo o ayrı bi konu ama mutlaka birgün istemeselerde kafalarına sokacaz bunu...
ya basta viva zapatista
bugün kemalizm geliştirici bir fonksiyon gösteremeyecek bir ideoloji olsa da mustafa kemal’in yaşadığı döenmdeki dünya ve türkiye koşulları ele alındığında yanlış olacak olan önerme.sorunun kendisi ümmetçi ve cemaatçi toplumun kendisinde aranmalı da denilebilir.
maliyeci
reformcu birine edilebilecek en ağır küfür,hakaret. bir şekilde 80 yıl önce söylediklerinin şimdi yetersiz kaldığını iddia edebilirsin, ama gerici diyemezsin. kadınlara avrupa’da bile seçme hakkı verilmemişken örneğin atatürk’ün bu hakkın verilmesini sağlamasını nasıl bir gericilikle açıklayabilirsin?

bok atmanın bile bir üslubu vardır.buna riayet etmek lazım.atatürk kesinlikle gerici değildi,ama bugün atatürkçüyüm,kemalistim diyenlere ve içinde bulundukları hale,davranışlara bakılıp ne oldukları tartışılır...
isimsiz kahraman
---"derwe$e sedo eski bir kürttür. derwê$ê sedo barzanici bir kürt tür; onun yanında yüz tane mustafa kemal, mele mustafa barzani’nin bir tırnağı etmez." ---
gibi müthi$ tespitleri bulunan, açıklamalar mevcuttur...

mustafa barzani ne yapmı$tır: mesut barzani tarafından kaleme alınan “barzani ve kürt ulusal hareketi” isimli iki ciltlik kitapta yer alan bilgilere göre, ermenilerle birlikte osmanlı askerine kur$un sıkan “barzani kuvvetleri” içinde mesut barzani nin babası molla mustafa barzani bizatihi rol almı$.

mart 1969’da yapılan bir operasyonda da barzani-mossad i$birliğiyle kerkük rafinerileri bombalanmı$ ve çalı$amaz hale getirilmi$.

14 temmuz 1959da ihtilal kutlaması adı altında kerkük te 200 den fazla türkmenin öldürülmesi, 1961 de kuzey ıraktaki genel kürt isyanı gibi vukuatların ardındaki kişi olma özelliğini ta$ıyor...

ayrıca bu i$birlikleri barzani lerin yahudi kökenli oldugu iddaaları da hayli inanılır kılıyor...

atatürk ne yapmı$: çok basitçe dört bir yanı sarılmı$ ülkesini vatanını terk etmek varken kaçmayı hainliği değil sava$mayı secmi$...


$imdi $öyle bi dü$ündüm de hakkaten yüz tane mustafa kemal bir barzani tırnağı etmezmi$.. hatta hainlikte barzani nin yanından bile geçemezmi$...

edit: bu entrynin 6. paragrafı kötü niyetli cahil ve problemliler için sonradan eklenmi$tir...
wish you were beer
ben bunu söylemeye cüret eden o şahısa hiçbir şey söylemek istemiyorum,zira buna gerek dahi duymuyorum. ama atatürkün kurduğu devletin çatısı altında yaşayan, gazi ünvanıyla şereflendirilmiş bi üniversitenin hocasının çıkıp da nasıl buna benzer bir açıklama yapabildiğini benim aklım almıyor. bu memleket kürdüyle, türküyle, lazıyla, ermenisiyle oluşturulmuştur. kimse de çıkıp bu devletin milliyetçilik anlayışını fransadan ithal her millete bir devlet düşüncesiyle ilişkilendirmesin bizahmet. arkadaşım burası türkiye cumhuriyeti, kendini bu devletin vatandaşı olarak hisseden herkes bu devletin bir parçasıdır. atatürke gericiydi diyen bir insanın ilericilik diye adlandırdığı sistem osmanlıdan bozma bir dini devlet modeli midir acaba diye düşünmekten kendimi alamıyorum.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol