agnostisizm

stella
insan düşüncesinin düştüğü büyük yanılgılara bir tepki olarak doğan, duyumcu sofistlerin temelini attığı öğreti.
freak
dinde bilinemezcilik. bu insanlar tanrının varlığını sorgulamazlar cünkü kesin bir yanıt bulamayacaklarını düşünürler.
broken
insanın, kendi deneyimleriyle elde ettiği olguların ötesinde hiçbir şeyin varlığını bilemeyeceğini ileri süren öğreti. agnostisizm hem bir terim , hem de felsefi kavram olarak thomas huxley tarafından ortaya atıldı. huxley agnostik sözcüğünü hem geleneksel yahudi-hıristiyan tanrıcılığını, hem de tanrıtanımazlık öğretisini reddederek tanrının varlığı sorununu ortada bırakan düşünürler için kullandı. terim daha sonra geriye götürülerek bütün bilinemezci öğretileri kapsamıştır. agnostisizm, tarihsel olarak bilimin denetiminden yoksun insan düşüncesinin düştüğü büyük yanılgılara bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. ilk tepkiyi yunan antikçağ bilgicilerinden duyumcu sofistler vermiştir. onlara göre bilgi duyuların sonucudur ve duyular dışında bilgi edinemez ve herkes için geçerli bilgi olamaz.
ithilquessir
tanrinin varligi yada yoklugu hakkinda kesin bir ifadede bulunmak icin yeterli somut kanitin olmadigini savunan dunya ve yaradilis gorusudur.
teist agnostisizm ve ateist agnostisizm olarak ikiye alt dali mevcuttur.

teist agnostisizm, ki toplulumun teist kitlesinden daha buyuk bir cogunlugunu olusturdugu dusuncesindeyim, tanrinin olup olmadigi konusunda yeterli kanitin olmadigini kabul edip, tanriya inanmaktir. bir nevi essegi saglam kaziga baglamak gibidir. lan olm sonra olunce yan basmiyalim dusuncesini tasir sanirsam.

ateist agnostisizm ise tanrinin var olup olmadigi konusunda yeterli kanitin olmadigini dusunup, bir sey kanitlanana kadar yanlistir yaklasimi ile tanri kavramini reddetmektir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol