yörük

insomnia jim
yorukler hayvancilikla gecinen konargocer oguz turkleridir yari gocebelerle karistirlmasin diye bole isim verilmistir heralde ama yoruk sadece anadolu ve rumeli tarafindaki tukler icin soylenir.divanu lugat-it turk’te gocebelere turkmen deniyor.osmanli genelde iskan politakisiyla yorukleri yerlestirmeye calisti.
yorukler yasadiklari yerler oba derler ayni soydan gelen oba haklarina oymak denir oymaklarin basinda da oymakbeyi bulunur.
yorukler her yil belli bir yoldan yaylaga kislaga gidis gelise dayanan bir duzen icinde yasarlar ama simdi neredeyse yok denecek kadar azlar.
dinleri ise genelde sunni muslumanlardir ama alevi olanlarda az degilmis zamaninda hepsi saf turktur akici turkce konusurlar.anadoluda bir tane yoruk obasi gordum gercekten cok sevimli insanlar.
ludingirra
toroslarda yazın yaylalarda keçi güden, at, katır ve deve yetiştiren, kışın da bütün hayvanları toplayıp daha yaşanabilir yerlere inen göçebe insanlara verilen isimdir. bu insanlar sürekli göçtükleri için "yürük" adını almışlardır. saf bir türkçe ile konuştukları halde şive farkı yüzünden söylediklerini anlamak oldukça zordur.

yörük, hızlı yürüyen anlamına gelir. aslı yürüktür.

eskiden, tüm göçebelere bu isim verilirdi. bugün ise toros yöresindeki göçmenler; özellikle adana’nın tüm yerlileri birer yörük olmakla birlikte, antalya yerlilerine de yörük denir. kimi yörüklerde hala eski inançlardan, özellikle şamanizmden izler görülmektedir. toros bölgesinde yörük kültürünün her alanda yaşadığını görmek mümkündür.

yörükler, göçebe hayat sürdükleri dönemde çadırlarında dinlenirlermiş. bu çadırlar kıl çadırlar olup, yörük kültürünün en önemli parçalarından biridir. bu kıl çadırlarda hala ayran ve gözleme yaparak, kültürlerini tanıtır ve yaşatır yörükler.

ayranlarıyla da meşhurdurlar.

kendilerinin türkmen soyundan olduğu kabul edilir.
lipsoz
son örneği "kara keçililer" dir. tüm yıl boyunca toroslar ve antalya arasında mekik dokurlar. zor bir hayat tarzı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol