confessions
  1. toplam entry 1469
  2. takipçi 1
  3. puan 62791

dil bilgisi öğretmeni olarak bilgi sözlük

belkibirgunbiryerde
bulunma durum ekleri ile "dahi" anlamındaki -de -da ekinin farkını anlatması açısından birkaç örnek vermek gerekirse "kalemin nerede?-arzuda..."bu eki bitişik yazıyoruz..özel isim olduğundan da "arzu’da" şeklinde yazmamız daha doğru ve nezaket kurallarına uygun olur..
"kimler gidiyor?-ayşe,fatma,abdürrezzak..haa bir de arzu da gidiyor!!!" bu ekte ise dikkat edersek bir "ilave,dahi" anlamı vardır..bunu ayırıyoruz..apostrof kullanmıyoruz..budur..

babil de ölüm istanbul da aşk

belkibirgunbiryerde
güzel dilimizde iki tip (aslında daha var ama şimdilik bu kadarı yeter..) -de,-da eki vardır...birinci tip ekler "nerede? kimde? nede? sorularına cevap veren,ismin -de hali ya da lokatif eki dediğimiz bulunma durum ekidir..bu ekleri alan kelimeler,cümle öğelerinden tümleçi karşılarlar..bu ekin özel isimlere gelmesi durumunda "dahi" ekler kelimeye bitişik yazılırlar...kelimenin özel isim olmasından mütevellit(dolayı) ise bu ekler "apostrof" yani ayraç işaretiyle ayrılır ama bir karakterlik tabir edebileceğim bir boşluk kelime ile ek arasında asla bırakılmaz...şu anda sanal bir sözlük ortamında olduğumuzdan,apostroflu başlıklar açamadığımızdan dolayı "istanbul da aşk babil de ölüm" yazılmıştır..bu yazım mecburiyetten kaynaklansa "dahi" yanlıştır..yazımın yanlış olduğu ilk entry de belirtilmeliydi..bu tip yanlışlıklar sözlük içerisinde hoşgörülebilir,ancak,üniversite sınavlarına hazırlanan pek çok sözlük yazarı varolduğu için doğrusunun anlatılması engellenmemelidir..
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol