yağmur duası

independence
kirsal kesimlerde daha siklikla uygulanan bir dua ce$idi.koylu ahalisi ba$larinda bir hoca, kurak zamanlarda o cevrenin en yuksek yerine gidip hep beraber yagmur yagmasi icin dua ederler.dua etmek esasen psikolojik bir rahatlik getirir tamam kabul ama bu psikolojik rahatligin yaninda bir de yagmur getirmesini beklemek fazla bir saflik olmuyor mu diye du$unuyor insan cok zaman.
armes
köy yerlerinde,kırsal kesimlerde ekinleri için beklenen yağmurun gecikmesiyle köy halkının toplanıp dağa bayıra gidip dua etmesiyle olur.küresel ısınma bu hızla devam ederse yakında büyük şehirdeki insanların da şehir merkezlerinde toplanıp dua etmeleri kaçınılmazdır.ama bunun yerine allahın kullanalım diye kafamızın içine koyduğu aklımızı çalıştırıp ağaç katliyamı yapmasak gözümüzün içine baka baka yok edilen ormanlıklara göz yummayı bırakırsak böyle şeylerede gerek kalmaz.
purkinje
bu haftaki penguen’e de bir karikatürle konu olmuştur:

küresel iklim değişikliğinin yarattığı kuraklıktan etkilenen mersinli köylüler yağmur duasına çıktı.

-allaam sen gözü dönmüş vahşi kapitalizme bi dur de, kyoto protokolü’ne zeval verme yarabbim! allaam sen atmosferdeki sera gazı miktarını kritik düzeyin altına çek, bizi fosil yakıtın karbondioksit zulmünden koru yarabbim...

-amiin!
independence
2007 yazinda bol bol susuzluk cekileceginin anla$ilmasi uzerine mayis ayindan bu tur dualara ba$landi.allah’im bize yagmur yolla diyorsunuz allah da bu sipari$ uzerine el degmeden hazirlanmi$ yagmur bulutlarini adrese teslim ediyor.

denize du$en yilana sarilir misali i$imizi dualara birakmadan once ke$ke her sokak gordugumuzde icimizdeki hali yikama canavarini bogabilseydik, her hortum gordugumuzde daha bir saat once yikanmi$ olan arabamizi yeniden yikamak icin kollarimizi sivamasaydik, ke$ke dualara cikarak ke$ke demek zorunda kalmasaydik.
independence
bugun istanbul muftulugu tarafindan hayata gecirilen dua."i$imiz allah’a kaldi" deyiminin hayata gecirilmi$ hali.istanbul’un su sorununu ortadan kaldirmak icin once dualara ba$vuruyoruz, ardindan belki somut cozumleri de gundeme getiririz.

ama once dua.
pipisik
balıkesir’den:

genelde cuma günleri bir türbe yanına gidilerek yağmur duası yapılır. duadan önce yemek veya lokma dağıtılır.dua yapıldığı sırada eller yere çevrildiği gibi ceketlerde ters giyilir.ayrıca bütün çocukların dua edilen yerde olmasına özen gösterilir.duadan sonra herkes elindeki su kaplarıyla birbirlerine su atar.böylece duaların kabul olacağına inanılır.

ayrıca:

(bkz: kepçecik)
meekma
duanın ardından iblis düzenine giriş aşısının propagandasını yapacakları için kabul edilmez diye tahmin ediyorum ama hüküm benim değil elbette. o yüzden etsinler. dua etmekle diller aşınmaz.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol