confessions

tunckaya

- Yazar -

  1. toplam entry 11
  2. takipçi 1
  3. puan 3217

karbondioksidi taşa dönüştürme

tunckaya
bilim adamları, iklim değişikliğinin en etkili faktörlerinden olan karbon salımını azaltmak amacıyla yaptıkları deneyde, karbondioksidi (co2) taşa dönüştürmeyi başardı.
bbc'nin haberine göre, izlanda'da volkanik kayaların bulunduğu alanda yapılan deneyde, araştırmacılar yerin derin tabakalarında bulunan bazalt taşlarına co2 ve su pompaladılar. deney sonucunda bazalt taşlarıyla girdiği tepkime sonucu, karbondioksidin katı ve tebeşirimsi bir yapıya büründüğünü belirten araştırmacılar, tepkime hızının da etkileyici olduğunu açıkladı.
araştırmayı yürüten southampton üniversitesi'nden dr. juerg matter, "yer altına enjekte edilen 220 tonluk co2'nin yüzde 95'inin iki yıl gibi kısa bir sürede kireç taşına dönüştüğünü." ifade etti.
sonucun projeye katılan tüm bilim adamları için hayret verici olduğunu anlatan dr. matter, bazalt taşı tabakasının tüm kıtalarda bulunmasının yöntemi cazip hale getirdiğini belirtti.
izlanda'da yapılan "karbondioksidi taşa dönüştürme" projesinde, önceki deneylerin aksine co2'nin atmosfere geri dönmediğini vurgulayan araştırmacılar, yöntemin oldukça maliyetli olduğuna işaret etti.
araştırmacılar, karbondioksidi toplayarak yer altına pompalama işlemi için gereken güç istasyonlarının yanında, yer altındaki dönüşümün olabilmesi için önemli miktarda suya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol