confessions

nefeslik

- Yazar -

  1. toplam entry 58
  2. takipçi 1
  3. puan 46285

bugday birasi

nefeslik
- weizen bier - eskiden sadece almayanadan yada avusturyadan getirdiğim ama artık türk bazarınada yeni giren ilk içişte sevilmeyen . bence kesinlikle bardaktan içilmeli ve içilmeden birkaç dakka bekletilmesi gereken bira

matematik dünyasi

nefeslik
md, soyut matematigi duru bir dille genclere aktarmayi hedefleyen bir dergidir. daha cok lise ve universite genclerine yoneliktir. ama matematigin evrenselligi sayesinde herkesin yararlandigi bir dergi ortaya cikiyor.

sahibi turk matematik dernegi dir (tmd) ve profesyonel matematikciler tarafindan hazirlanir. ama ruhumuz amatordur. heyecanimizin ve matematik sevgimizin dergiye yansidigina ve oradan da okurlara bulastigina inaniyoruz.

amacimiz, gunumuzun matematigini, yani profesyonel matematikcilerin matematigini genclere aktarmaktir. cogunlugun anlayabilecegi dile aktarilabilen matematikten sozediyoruz elbet. bu da, genel kaninin tersine, az buz bir matematik degildir.

mufredati, lgs yi, oss yi ve bilumum sinavlari yoksaymakla ovunuruz. alisageldigimiz egitim sisteminin tersine, yanit vermeyi degil anlamayi ve soru sormayi on plana cikaran bir dergiyiz. ornegin derginin her sayisinda yaniti hic kimse tarafindan bilinmeyen (bazen de sadece bizim bilmedigimiz) bircok soru vardir. yani arastirmaya yonelik bir dergiyiz.

tahmin edilecegi gibi, dergide zerre kadar yalan yoktur. varsa yoksa matematiksel gercek pembe yalanlara bile yer vermeyiz dergide matematik sulandirilmaz, nasilsa ve neyse oyle sunulur. gencler anlamaz , ulkenin egitim seviyesi dusuk gibi bahanelerin arkasina kesinlikle siginilmaz. bir baska deyisle, gene alisageldigimiz egitim sisteminin tersine, genclere saygi duyan, onlari kucumsemeyen, horlamayan bir dergiyiz.

ellerine gecen bir md sayesinde bugun matematik egitimi goren bircok genc vardir.

her sayisinin yayimlanir yayimlanmaz 10 bin satmasi, derginin hedefine biraz olsun ulasmis oldugunun kanitidir. dergi evrensel bir ugras alanini konu aldigindan, zaman asimina ugramamakta ve yayimlandiktan cok sonra da satmaya devam etmektedir. abd de md ye esdeger bir derginin 13 bin sattigi goz onune alinirsa bu satisin onemi daha iyi anlasilir. ulkemizde magazin dergileri bile bu satisin yarisina ulasmakta zorluk cekerler.

dergi kar amacli degildir kesinlikle (tmd kamu yararina bir kurulustur.) ama bu yuksek satisimiz yuzunden para kazaniyoruz. kazandigimizi burslar vererek, konferanslara ve yaz okullarina destek olarak topluma geri veriyoruz.

dergiyi hazirlayanlar dergiden bes kurus para kazanmazlar ve kazanmak da istemezler. matematigi paylasmanin verdigi zevk onlarin tek oduludur.

md, turkiye de cikan tek soyut matematik dergisidir, bir ikincisi yoktur. her matematikseverin, hatta her okuryazarin abone olmasi ve cevresini abone ettirmesi gereken bir dergidir.

derginin icerigini biraz daha ayrintili aciklayayim.

her sayinin bir kapak konusu vardir, toplam 30-40 sayfa kadar. bu bolumde belli bir konuya yogunlasir ve konuyuu derinlemesine sunariz. kitap niyetiyle cikmadigimizdan, dergi olmanin avantajlarindan yararlanarak konuya tarihsel bakis acisiyla yaklasma luksune sahibiz, ya da daha fazla ornek verebiliriz, konuyu kitaplarda pek bulunmayan yonuyle sunabiliriz, konunun pek dikkat cekmemis bir yonunu ortaya koyabiliriz, verdigimiz teoremlerin sinirlarini belirleyebiliriz vs.

matematik tarihi de her sayida onemli bir yer tutar. bu bolum, matematige genel kultur olarak bakmak isteyenler icin birebirdir ve herkesin okuyabilecegi yazilar icerir.

geometrisiz olmaz, illa ki olacak. geometriye bayagi bir yer ayiriyoruz. elbette oklid usulu duzlem geometrisi favorimiz. ama bunun disinda ilginc geometrik konulara da deginiriz. ornegin bir kure ustundeki iki nokta arasindaki en kisa yolu biliyor musunuz? ya duzlemde? duzlemde iki nokta arasindaki en kisa yolun dogru parcasi oldugunu nerden biliyorsunuz? bir acinin olcumu nedir, nasil tanimlanir ve nasil hesaplanir? oklid geometrisi disinda geometriler var mi (var tabii!) ve nedir bu geometriler?

sayilar kurami, topoloji, analiz, cebir, bilgisayar bolumu gibi konulara da her sayida el atiyoruz.

ulkemizde yapilan matematik yarismalarinin sorularini ve yanitlarini dergide bulabilirsiniz. bunun disinda refail alizade nin hazirladigi problemler kosesinin keyfine doyum olmaz.

matematiksel oyunlar, sihirbazlik, zekâ kosesi, cocuklara ve daha genclere yonelik eglenceli sorular, egitim kosesi, satranc kosesi haberler, yayin kosesi, basinda matematik, duyurular� butun bunlara da yer var. cunku dergi 112 sayfa ve ebati buyuk.

md, 14 yildir cikan ve uc aylik bir dergidir. ilk olarak odtu tarafindan hazirlanmis, daha sonra akdeniz üniversitesi ne ve oradan da izmir yüksek teknoloji enstitusu ne gecmistir. bugun, istanbul bilgi universitesi nin azimsanmayacak katkisiyla yayimlanmaktadir.

r2d2

nefeslik
starwars serilerinde çöpkutusunu andırıp didudii diye sesler çıkartıp, sesizce etrafta dolaşıp, kahramaların nezaman başı sıkışsa bir şekilde yardım eden, kendisinden beklenenin çok üstünde performans sergileyen droid
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol