confessions

raiden

- Yazar -

  1. toplam entry 134
  2. takipçi 1
  3. puan 46845

manik depresyon

raiden
bipolar kişilik bozukluğu olarak da bilinir.manik dönemlerde, hastalarda tehlike ve risk anlayışı iyice zayıflar, adrenalin arayışı doruk noktalara çıkar.depresif dönemlerde mutsuzluk duygusu hastayı esir alır, hasta iletişime ve aktiviteye kendini kapatır.psikoterapiden bir miktar fayda görülse de ilaç tedavisi ile hastalık daha rahat kontrol altına alınabilir.

histrionik kişilik bozukluğu

raiden
genç erişkinlik döneminde başlayan, değişik koşullar altında ortaya çıkan, aşırı duygusallık ve ilgilenilme arayışı gösteren durumdur. halk arasında genellikle kadınlarda olduğu sanılmakla beraber, erkeklerde de görülür. kişi sürekli herkesi kendisini övmesini, güzel/yakışıklı bulmasını, beğenmesini ve yaptıklarını onaylamasını ister. bunu sağlamak için, her şeyi abartılı yapar. dışarıdan sanki oyun oynuyor, rol yapıyor izlenimi alınır. mimikleri, hareketleri dramatik, konuşması aşırı yüksek sesle, herkesin duyabileceği şekildedir.
devamlı kendi başına gelenleri anlatarak, ilgiyi üstünde tutmaya çalışır. ilgi onun üstünde olmadığı zamanlarda, aşırı rahatsız olur. bu nedenle, olayları büyütmeye, dramatize etmeye eğilimlidirler. hatta, bunu başarmak için yalan öyküler uydururlar. ortamla, yaşlarıyla uyumsuz giyim ve davranış tarzları vardır. duygusal tepkileri aşırıdır. herkesin ortasında ağlamaya başlayabilir, ya da dikkat çekecek şekilde gülebilirler. az tanıdıklara, insanlara aşırı samimiyet gösterirler. duyguları çok hızlı değişim gösterir. ağlarken gülmeye, gülerken ağlamaya başlayabilirler. en küçük bir zorlanmada kriz geçirmeleri mümkündür. her istediklerinin hemen olmasını isterler. bencilce davranırlar. olmadığında ise tepkileri aşırıdır. olgun ilişkiler kurmakta zorlanırlar. her zaman sosyallik, yenilik ve heyecen ararlar. bu nedenle, doyumsuz ve fırtınalı ilişkileri olur. sevgi ve şefkat açlığı gösterirler. abartılı davranışları, tarzları nedeniyle farklı algılanabilirler. bu nedenle ilişkileri de yüzeysel olur. insanlara kolayca inanırlar. saf, telkine yatkın ve bağımlıdırlar. aldatılmaları kolaydır. ayrıca insanlara kolay inanmaları nedeniyle, anlamsız inançların ve kişilerin peşlerinde dolanırlar. bedensel yakınmalar, baş ağrısı, bayılma histirionik kişilik bozukluğu olanlarda sık görülür. bunların hepsi ilgi çeken durumlardır. kolayca hayal kırıklığına uğradıkları için, intihar girişimleri olabilir. bu girişimler, genellikle göz önünde yapılan girişimlerdir. ama bu girişimlerin sahte olduğunu düşünmek yanlıştır. hassas olduklarından kolay depresyona girerler. depresyon nedeniyle intihar girişimi ağır olabilir. ayrıca kendisine inanılmadığını düşünürse, daha ciddi bir girişimde bulunabilir. bu kişilik bozukluğunu diğerlerinden ayırt etmek gerekir. özellikle narsisistik kişilik bozukluğu ve borderline kişilik bozukluğu ile karışabilir. histrionik kişilik bozukluğunun tedavisi psikoterapidir. psikoterapiden çok yarar görürler.

children of dune

raiden
frank herbert’ın yazdığı dune adlı bir bilimkurgu serisinin üçüncü kitabıdır. roman 1977 yılında hugo ödülüne aday gösterilmiştir.

serinin ikinci kitabı olan dune mesihi’nin sonunda paul atreides çöle giderek ortadan kaybolmuştu. kız kardeşi alia, imparatorluğu’n naib’i olarak tahtta oturmakta ve paul ile chani’nin çocukları leto ve ganima fremenlerin koruması altında yaşamaktadırlar. ikizlerin farklı yaratılışları kitap boyunca kendini yavaş yavaş ortaya koyarken alia’nın daveti üzerine arrakis’e geri dönen leydi jessica kızını değişmiş olarak bulacaktır.

serinin üçüncü kitabında mentat duncan idaho önemli bir rol oynamaktadır. kitabın en büyük sırrı arrakis - yani dune - sokaklarında gezinirken dine ve gezegen üzerindeki değişime küfreden vaiz’in gerçek kimliğidir.


dune desert planet

raiden
frank herbert’ın yazdığı dune adlı bir fantastik edebiyat serisinin ilk kitabıdır.

evrenin ileriki zamanlarında "bahar" (spice) ya da "melanj" denilen bir madde insan ömrünü uzatmakta ve zamanın uzay yolculuğu tekeli olan uzay loncası’nın (the spacing guild ya da kısaca the guild) uzayda yolunu bulmasını sağlamaktadır. bu madde evrende yerli halkın "dune" adını verdiği arrakis adındaki tek bir gezegenden çıkmaktadır. evrende büyük hanedanlardan olan atreides ve harkonnen’lerin arasındaki kan davasına bu sistem de katılmak üzeredir. atreides dükü i. leto buraya çağırılır ve bu gezegeni yönetmesi istenir. oğlu paul ise küçüklüğünden beri gizli bir rahibeler örgütü olan bene gesserit’in planları dahilinde eğitilmiştir. arrakis’te atreides evi’ne karşı düzenlenen komplodan sağ çıkan paul ve annesi jessica yaşam koşullarının çok zor olduğu arrakis çöllerine kaçarlar ve gezegenin yerli halkı olan fremenlerle yaşamaya başlarlar. fremen efsanelerinin başrahibesi ve dış dünyalı kurtarıcı olarak görülen paul bir fremen olur ve muad’dib adını alır. fremenleri örgütleyerek arrakis gezegenini ele geçirir babasının intikamını alır. evrendeki en geçer akçe olan baharı elinde tutmasıyla büyük bir imparatorluk kurar ve büyük bir cihat başlatır. ayrıca bene gesserit’lerin kuisatz haderah’ı (kwisatz haderach) olur. yani geleceği görebilen bir insan, "ilk erkek bene gesserit" haline dönüşür ama maceraları aslında daha yeni başlamaktadır...

herbert bu ilk romanla aslında "ideal lider nasıl olmalıdır" sorusuna da cevap arar. tasvir ettiği evren 20. yüzyılın ilk yarısının son zamalarındaki dünya tarihiyle büyük benzerlikler gösterir. melanj baharı ile petrol, arrakis (dune) ile orta doğu ve özellikle arap yarımadası arasındaki bariz benzerliğin yanı sıra, bahsettiği hanedanlar da 40lı ve 50li yıllardaki farklı kamplarla örtüşür. örneğin harkonnen hanedanı nazi almanyası’nı, corrino ise latin kökenli avrupayı çağırıştırır. atreides hanedanı ise, anglo-saksondur ve hem britanya hem de abd olarak okunabilir. bu noktada bir hanedandan ziyade tarikat olan bene gesserit’in ibranice bir terim olduğunu ve "köprünün çocukları" anlamına geldiğini, keza kuisatz haderah’ın da yine ibranice ve "yolun kısalması" anlamında bir terim olduğunu not düşmekte fayda var.

herbert’in önerdiği lider, paul atreides’tir. ailesinin soyu antik yunan uygarığına dayanan paul, bene gesserit rahibelerinin yüzyıllar süren genetik çifteştirme sürecinin de son halkasdır. rahibeler onun bir kız olmasını ve harkonnen soyunun son temsilcisi feyd rautha ile birleşmesini öngörürler. rahibelere göre kuisatz haderah bu birleşmeden doğacaktır. ancak kendisi de bir bene gesserit olan annesi jessica, dük leto atreides’e duyduğu aşk yüzünden kız yerine erkek evlat yani bir veliaht doğurmuştur. paul, corrinolar ile harkonnenlerin birleşip atreideslere karşı kurdukları bir komplo sonucu arrakis’in vahşi ve sert fremen halkına sığınır. fremen halkının gelecek bir mesihle ilgili efsaneleri vardır ve paul bu efsaneledeki mesihin mucizelerini gösterir. yani herbert’e gore ideal lider anglo saksondur, soyu hellen uygarlığına dayanır. genetik olarak belirlenmiş, yani asildir ve iktidarını dini metinlerle destekler.

kitabını mc charty döneminde kaleme alan herbert bu lider tipini önerse de, desteklemez. ona göre paul atreides’in fremenleri örgütleyip harkonnenleri yenmesi ve corrino hanedanından gelen evren imparatoru şaddam’ı devirmesi kaçınılmazdır. ama bu zafer 4 bin yıllık bir karanlık çağın da başlangıcı olacaktır.

frpnet

raiden
en büyük türkçe fantastikkurgu-bilim kurgu sitelerinden biridir.kayra küpçü tarafından yönetilmektedir.bilim kurgu ve fantastik kurgu alanında makaleler öyküler röportajlar vesaireler yayınlar, convention lardan haberdar eder büyükçe de bir foruma sahiptir...

kötü kedi şerafettin

raiden
kısa adıyla şero. şerafettin, esas olarak bülent üstün’ün gerçek hayatta beslediği ve 1996 yılında kaybettiği kedisinin adıdır. bundan ilham alan çizgi roman kahramanı şero ise 1996 yılında l-manyak dergisinde doğdu. 2001 yılında lombak dergisine geçen bülent üstün tarafından çizilen çizgi karakter bülent üstün’e göre karakterin bu kadar sevilmesinin nedeni günümüz modern insanının uygarlık adına duygularını dışa vuramaması.
şeroyu çizerken aslında bu kadar ünlü bir karakter olmayacağını düşünen üstün , karakterin türkiye’ye göre biraz daha sert ve punk bir karakter kaldığını belirtiyor.ancak 2006 yılı itibarı ile ülkemizde gelişen düzene göre ise naif kaldığını da belirtiyor.
şero istanbul ilinin cihangir semtinde belalı bir tekir kedi rolündedir. burada ana karakter olan kediler konuşma yetisine sahiptirler. yarı insan yarı hayvan bir karakter olan şero, tonguç`un mastürbasyon yaptıktan sonra ortaya saçılan menilere oturan dişi bir kediden dünyaya gelmiştir.

dune

raiden
aslı frank herbert tarafından yazılmış 6 kitaplık bir seri iken ölümünden sonra oğlu brian herbert ın çabaları ile bu kitaba 3 er kitaplık giriş ve sonuç serileri hazırlanmıştır.temel olarak fantastik-bilim kurgu bir evrende , günümüz dolaplarının kritiğini yapmaktadır.
orijinal seri aşağıdaki kitaplardan oluşmaktadır:
çöl gezegeni dune
dune mesihi
dune un çocukları
dune un imparator tanrısı
dune un kafirleri
dune rahibeler meclisi

liposuction

raiden
yağ hücrelerinin vücut dışına çekilmesi yöntemidir.vücut ağırlığının belirli bir kısmının üzerinde yağı çekemezsiniz.ayrıca bu operasyondan sonra yağ hücreleri teorik olarak sonsuza dek esneyebildikleri için yine boşboğazlık ederseniz yine duba gibi olursunuz...
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol