confessions

rebelde

- Yazar -

  1. toplam entry 31
  2. takipçi 1
  3. puan 45736

rebetika

rebelde
yunan blues’u olarak anilir. aciyla ritmi en iyi bulusturan muziklerden biridir. 1923 lozan anlasmasiyla bir milyona yakin rum anadoludan yunanistana goctuler ve yanlarinda tasiyabildikleri tek sey huzunleri,acilari ve daha fazla aci veren eski guzel gunlerin hatiralariydi. gittikleri yerde turk dolu diye asagilandilar ve eski zengin yasamlari yerine varosalara yerlestirildiler. onlar da acilarini hashas tekkelerinde esrarin sarhoslugunda muzige, yani rebetikaya donusturduler.

kazım koyuncu

rebelde
ha kanser ha konser, aradaki fark bir harf diyerek kansere meydan okumayi bilmis, muzigi de kendisi kadar saglam guzel insan. malesef cernobilin pis nefesi ona da degmis, ayni kusaktaki pek cok kisi gibi o da kansere yakalanmistir. yenecektir elbet onu da, yolu acik olsun.

beatrix

rebelde
hollanda kralicesinin adi, bilgic yazar ayni zamanda, ikisi de ayni kisi midir,bilmiyoruz. fakat beatrix bana hep dante’nin ilahi komedyasindaki beatrice’i hatirlatiyor.

bulutları beklerken

rebelde
bir yesim ustaoglu filmi.goruntu teknigi cok iyi, fakat diger alanlarda bu iyiligi pek yakalyamayan bir film. filmde bircok aksayan yon var, en onemlisi demogojiden kurtulamayisi. insanlarin cektikleri acilar malum fakat, bunlar demogojiye dusulmeden anlatildigi surece anlasir olacaktir, aksi halde yasanan acilarin kucuk gorulmesi durumu kuvvetle muhtemel.

ayrica filmde pek cok mantik ve olgu hatasi var,amator oyuncularin kamera onunde konustuklarinin bilincinde oldugu farkediliyor,ilkokul musameresi gibi.

1975’te televizyonda battalgazinin ne isi var, ayrica 1975 nufus sayiminda etnik ozellikler sorulmamisti. film yunan tribunlerine oynamaktan,olusturulan steryotiplerin guclendirilmesine yardim etmekten ileri gidememis. uzun suredir turk_yunan iliskileri uzerine aktif calismalarda bulundugumdan bunu soylemekle ileri gitmis olmam umarim.

mar adentro

rebelde
yonetmeninin mukemmel bir is cikartigi film. kurgu mukemmel, javier bardem’in oyunculugu takdiri hak ediyor. bunun yaninda kesinlikle sinemada seyredilmesi gerekli, kucuk ayrintilar buyuk anlamlar tasiyor cunku.

şehir

rebelde
siire doldu kocaman bir sehir,
sehirle birlikte,
sikisik bir otobuste cama dayadi yanagini...
gectikten sonra kocaman bir denizi,
ellerine dusurdu sair,
kucuk siirini.
rebelde azul aliento

bu siiri yazdiran tema. istanbulla es anlamli oldugunu dusunurum.

cipura

rebelde
bir cesit yunan rakisi. uzum damla damla damitilarak yapilir, en iyi mezesi balik ve yesil zeytindir. kucuk bardaklarda ikram edildigiden genelde cipuraki de denir.

selanik

rebelde
istanbul’u roma’ya baglayan yol olan via egnatia uzerine kurulmus olan ticaret sehridir. bizans doneminde oldukca onemli bir merkezdir, osmanli doneminde de degerini korumustur.osmanlinin ticaret politikasiyla orantili olarak sehrin etnik yapisi osmanli’nin sehri tamamen biraktigi 1917’lere kadar %5o yahudi, %30 musluman ve %20 rumdu. mubadele ile muslumanlar, hitler’in yunanistani isgaliyle de yahudiler sehirden cikarildi. hitler yaklasik 200.000 yahudiyi trenlerle kamplara tasidi.
bugun sehir avrupa kultur kenti secilmesi sebebiyle inanilmaz derecede duzenlidir, guzeldir. eglence hayatina denecek laf yoktur ki, hayat 12’den sonra baslar ve sabaha kadar devam eder.

21

rebelde
viginti unus(latin)

en sevdigim sayi, dogum tarihimin gun kisminda da gorulur kendisi. matematikci olsam, sayilari 21 tabanina alirdim dedirtecek kadar siki fikiyiz bu sayiyla.

yanki

rebelde
yunan mitolojisine gore,yanki, olumlulerin en guzeli olan narkissos’a asiktir, ama onunla konusmasina izin yoktur ve bir yanki ancak karsisindakinin son sozlerini tekrarlayabilir. narkissos’un nehir kenarina gidip, kendini nehirde gormesine ve kendine asik olmasina sebep olur. narkissos nehire dusup kaybolduktan sonra issiz bir magaraya cekilmistir. o andan itibaren de her sesin sonunda narkissos’u arar durur, onu tekrarlar...

diana krall

rebelde
the girl in the other room albumuyle kalbimi kazanmis olan piyanist, jazz vokali. ozellikle narrow daylight sarkisi cok etkileyici. ne diyordu orada...

narrow daylight entered my room
shining hours were brief
winter is over,
summer is near.
are we stronger than we believe?

zamana ve icinde bulundugum duruma cok uydugu icin, tum gun dinlemekteyim kendisini...

muammer ketencoğlu

rebelde
mukemmel bir muzisyen. gorme ozurlu olmasina ragmen, kalbiyle mukemmel calismalara imza atmistir. iyi bir akordiyon ustasidir, cok iyi duzenlemeleri vardir. ozellikle balkan muzigine biraz ilgisi olanlar mutlaka ismini duyacaklardir.

rebelde

rebelde
rebelde azul aliento’nun ilk kelimesi yani asi mavi nefes’in ispanyolcasinin asi’si ve benim degerli nick’im. yazilarima attigim ucurtma sekilli imzasi da var, sembollerle dolu bi siiri de. sansli bi nick tabi...
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol