confessions

tekin79

- Yazar -

  1. toplam entry 42
  2. takipçi 1
  3. puan 45814

liman gençlik merkezi

tekin79
agustos basında bayrampasa da acılacak olan merkezdir. cogunlukla lise öğrencilerine yönelik calısmaların olacağı herkese acık ücretsiz yer. geniş kütüphanesi, edebiyat, gezi, sinema, fotoğraf vs. kulüpleriyle gençlere sosyal imkanlar sağlamayı amaçlıyor. her türlü faaliyetinden bu başlık altından haber alabilirsiniz. ilgilenenler benden de (tekin79) detaylı bilgi alabilir.

emperyalizm

tekin79
bir devletin, sınırlarını genişletme politikası. sınırları genişletmekteki gaye, başka memleketlerin zenginlik kaynaklarını ele geçirme ve insanlarını kendi hesaplarına çalıştırmaktır. bu maksat için çok defa silâhlı harp, hem masraflı, hem de hürriyet fikriyle bağdaşmadığından zamanımızda daha sinsi ve maskeli bir emperyalizm şekline başvurulmaktadır. modern emperyalizm denilen bu şekil iktisadi ve kültür hayatı bakımından bir ülkeyi kendine bağlamak suretiyle menfaat sağlamaktadır. gelişmiş ülkeler, az gelişmiş ülkeleri bu yolla kendilerine bağımlı hâle getirmektedir. insanlarını kendi kültür ve ideolojileriyle yetiştirdikleri için felsefe, siyasi görüş ve yaşayış bakımından kendilerinden ayrılamaz hâle getirmek isterler.

kalvenizm

tekin79
hıristiyanlıkta , jean calvinin ve izleyicilerinin geliştirdiği protestan ilahiyat akımına kalvenizm denir. calvin bir fransızdı, luter’e benzeyen görüşlerini, fransa ve isviçre’de yaymaya başladı. fransa’ da protestanlık resmen yasaklanmış olduğu için etkili olamamış, isviçre’ye geçmek zorunda kalmıştır.

mağrıb

tekin79
ülkemizde fas olarak bilin ülkedir mağrib, aslında fas mağrib’in bir şehridir. resmi ismi mağrib krallığı’dır. klasik islâmi dönemde mağrib terimi, endülüs de dâhil olmak üzere kuzey afrika ülkelerini kapsıyordu.

boyanmak

tekin79
tanrı kainatı yaratırken önce
dünyayı yaratır şöyle bir bakar ve
-güzel oldu. der
bitkileri yaratır bakar
-güzel yarattım. der
hayvanları yaratır ve yine
-güzel yarattım. der
sıra insana gelir önce erkeği yaratır ve bakar
- çok güzel oldu der
en son kadını yaratır ve bakar
- bu da boyanır.
der....

sözlüğün civiginin çıkması

tekin79
sokakta yürürken malesef son zamanlarda daha da fazla rastladığım henüz daha okul çağına bile gelmemiş ufacık çocukların birbirlerine ettikleri en ağza alınmıyacak küfürler rahatsız ediyor ve üzüyor beni. burda da hiçbir bilgi değeri taşımayan yazılar görmek aynı derecede üzüyor beni. isteyen samimiyetime inanır isteyen inanmaz herhangi birini veya sözlüğü kötülemek niyetinde değilim. sadece daha düzgün işler çıkabileceğine inanıyorum bu sözlükten...

sözlüğün civiginin çıkması

tekin79
düzgün şeyler okumak istiyorum, insanlar ne düşünüyor, neler hissediyor öğrenmek istiyorum. ama malesef bir iki yazar dışında kendini düzgün ifade eden yok, sadece yazı yazmak adına yazılmış yığının arasında onları bulmakta çok zor. sadece yazmak için yazılınca, ahlak anlayışları yerlerde sürününce sözlüğün cıvığı çıkmış oluyor.

mustafa kemal atatürk

tekin79
efendiler
bir şeyin zararıyla, bir şeyin imhasıyla yükselen şeyler, bittabi o şeyden zarara uğrayanı alçaltır. hakikaten avrupa’nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve medenileşmesine karşılık türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlana durmuştur. artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri avrupa’nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri avrupa’dan almak gibi bir takım zihniyetler belirdi.
halbuki;
hangi istiklal vardir ki ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlariyla yükselebilsin?...
tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!..
(6 mart 1922, tbmm)
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol