confessions

kapidagelenchish

- Yazar -

  1. toplam entry 28
  2. takipçi 1
  3. puan 4481

la caridad del cobre

kapidagelenchish
birde ona adanmış bir ilahi de verelim tam olsun

¡virgen de la caridad del cobre.
patrona de cuba!
¡dios te salve, maría, llena de gracia!
tú eres la hija amada del padre,
la madre de cristo. nuestro dios,
el templo vivo del espíritu santo.
llevas en tu nombre, virgen de la caridad,
la memoria del dios que es amor
el recuerdo del mandamiento nuevo de jesús,
la evocación del espíritu santo:
amor derramado en nuestros corazones,
fuego de caridad enviado en pentecostés
sobre la iglesia,
don de la plena libertad de los hijos de dios.

aslında bildiğimiz ave maria ilahisinin biraz değiştirilmiş halinde başka birşey değil

la caridad del cobre

kapidagelenchish
kübanın iyi niyet azizesi olur kendisi,aslında küba komünizminden dolayı artaya çıkmış bir inanıştır.zamanında sömürgeci ispanyalılar afrikalı siyahi köleleri amerika kıtasına çalıştırmaya getirirlermiş,tabii bu sömürgelerden biride kübadır.
kübaya getirilen afrikalılar misyonerlik yoluyla hristiyanlaştırılmışlar ama eski inanışları olan voodoo ve tanrıça oshun kültünü gizlice devam ettirmişler,fidel castro devrim yapınca katolik kilisesini alayını adadan kovmuş ama halktaki pagan önderlere bir şey yapmamış,gel zaman git zaman dünyaya kapalı bir devlette yaşamanın verdiği özgürlükle(!) hristiyan anlayışını pagan anlayışla bir arada sentezlemişler.ortaya yeni bir inanış şekli çıkmış.bizim kübalılar bu güzellik ve bereket tanrıçası oshun’u alıp meryam anayla oyuncu değişikliğine gitmişler. maria the virgin gitmiş yerine oshun geçmiş ama tabi adını değiştirerek del cobre ismini vermişler.
küba mitolojisine göre(ee mitoloji olmuş artık ne diyim) oshun,beyazlar tarafından kaçırılıp köle edilen kullarını korumak ve gözetmek için teninin rengini açtırıp (michael jackson taktiği) saçlarını düzleştirip(bildiğin düzleştirici bu) kucağınada bir velet(isa)alarak düşmüş amerika yollarına ordanda kübaya gelmiş.
fidel yaşlanıp rejimini esnettiği yıllarda tanrıça del cobre atağa kalkıp gerekli tüm izinleri alıp santa clara’da komünist küba devletinin ilk kilisesini açtı,castro ailesi rejimi hepten bıraktıkları zamanda bizim papa benedict fırsat bilip soluğu küba sahillerinde buldu,hemen santa claraya gidip del cobre’yi katolik azizelerden biri olarak kutsadı ona iyi niyet azizesi ünvanı verdi.
böylece isim iyice uzadı ve la caridad del cobre oldu.
böylece pagan bir inanışın nasıl semavi bir din ile kaynaştığını gördük.

yerdeniz

kapidagelenchish
ursula k. le guin teyzemizin muhteşem fantazi dünyası,bu teyzemiz bir antifaşist, feminist,anarşist ve muhtemelen ateist olup yeryüzündeki tek politik fantazi kitabı yazarıdır.allah onu bize bağışlasın.

neyse bahsi geçen bu kadın bir kitap serisi yazıyor ve bu seri bizim dünyamıza benzeyen alegorik bir dünyada geçiyor yani yerdenizde.

yerdeniz büyük bir anakara olmayıp bir adalar dünyasıdır ve milyon adası olup insanları bakır tenli(acem ,hintli,kızılderili) veya siyahidir.beyaz ırkın insanları hiçbir hikayede yer almaz alsalar bile kötü karakterlidirler örneğin (bkz: kargadlılar) yine bu dünyada ejderhalar ve büyücüler vardır.elfler yoktur
(şükürler olsun)

ursula teyze dünyayı 7 parçaya ayırır;batı uçyöreler,doğu uçyüreler,havnor,osskill diyarı,kargad diyarı,kuzey uç yöreler,güney uçyöreler

dünyanın kalbinde en büyük ada havnor bulunur bu ada yerdenizin yönetim merkezidir.

büyücülerin eğitim aldığı ve dünyadaki tek büyü okuluna sahip ada roke adasıdır.
dünyadaki her varlığın gizli bir ismi vardır ve büyücüler bu isimcilik sanatını burda öğrenip uygularlar.

dünyanın ünlü adalarından biride gont adasıdır.büyücüleri ile ünlü bir adadır. hikayelerde tan burada başlar, zaten gontun büyücüleriyle ünlü olmasının bir nedeni olmalı...

utopia

kapidagelenchish
thomas more isimli bir ingiliz yazarın yazdığı ve ütopia hayali halkının yaşam tarzının anlatıldığı roman.litaretüre geçen ilk toplum bilimi kitabı olup, komünizmim temelini atmıştır.aynı zamanda çağımızdan önce yazılmasına rağmen çağımızdan ileri bir kitaptır gerisini siz düşünün.

radagast

kapidagelenchish
maia ırkından bir istari,saruman ve gandalfın ardından 3.seviyede bulunur.saruman onu yavannanın ricası üzerine yanına almıştır.ferah nehrinin hemen kuzeyinde rhosgobel olarak anılan bir yede yaşar.kuşlarla ve diğer hayvanlarla konuşabilir.zaten yavanna onu bu nedenden göndermiştir.istari arasında sauronu pek iplemesede gandalfa yüzük savaşında yardım etmiştir.
saruman onu hep hakir görürdü ama gandalf onu önemserdi.kaldı ki sauronun dol guldur kalesine yerleştiğini gandalfa söyleyen odur.
işin ilginç tarafı kitap serisinde lotrda görüyoruz ama hobbitte ismi geçmez.film serilerine bakıyoruz,lotrda yok hobitte var.

hindistan

kapidagelenchish
hindistan ile ilgili gariplikler
1.kanalizayon sistemi açık
2.kahuraho tapınağının duvarlarındaki heykeller
3.düğünde damadın duvak takması
4.başlık parasını kız tarafının vermesi.
5.kutsadıkları ganj nehrinin içine sıçmaları
6.brezilya-hint ortak yapımı dizileri
7.inek bokunun ve idrarının kutsal sayılması
8.tanrı shivanın sempolunun erekte olmuş penis olması.
9.her yıl muhteşem şekilde gerçekleşen ganesha festivali
10.giden herkesin yemeklerden dolayı bağırsağının bozulması

hekimlik andı

kapidagelenchish
namı değer hipograt(es) yeminidir.tıbbın kurucusu bu babanız zamanında bir doktorun insanlara zarar verme olasılığını görüp bunun önüne geçmek istemiştir ve comezlerine(antik yunanda öğrenci kavramı yoktu comez vardı) bir insanı kasten öldürmeyi yasaklamıştı.o zamandan bu zamana bir gelenek halini aldı.her ne kadarda bu yemini amelyata sarhoş giren ve içeride makas unutan doktorlar da etsede insana bir sorumluluk yüklüyor.
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol