valentina vladimirovna tereskova

hmmmmmtmmcnm
valentina vladimirovna tereşkova (d. 6 mart 1937), emekli sovyet kozmonotu ve uzaya çıkan ilk kadındır.

valentina vladimirovna tereşkova, rusya sovyet federatif sosyalist cumhuriyeti'ne bağlı yaroslavl'da küçük bir köy olan bolşoye maslennikovo'da doğdu. okulu bitirince bir lastik fabrikasında çalıştı, daha sonra mühendislik tahsili yaptı. bu sırada hobi olarak paraşütçülüğe başladı. 1961'de yerel komsomol'un (komünist gençlik kolu) sekreteri oldu ve ardından sovyetler birliği komünist partisi'ne katıldı.

uzay yarışı'nın başlangıç yıllarında, sovyetler uzayda mümkün olduğunca çok "ilk"e imza atmaya çalışıyordu. 1961'de gagarin'in uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından, sovyet uzay programını yöneten başmühendis korolyov, bu kez bir kadını uzaya gönderme fikrini öne sürdü. böylece sovyetler yeni bir teknoloji geliştirmeye gerek kalmadan dünya çapında prestij kazanmış olacaktı. ayrıca kadınların erkeklerle eş başarılar göstermesi, sovyet ideolojisine son derece uygundu.

ilk uzaykadınını belirlemek için geniş çaplı bir tarama başlatıldı. kıstaslar, adayların paraşütçü, 30 yaşın altında, 170 cm'den kısa ve 70 kg'dan hafif olmasıydı. tereşkova, seçilen dört kişiden biri olmayı başardı ve seçilen diğer arkadaşlarıyla birlikte yoğun bir eğitim programına tabi tutuldu. programda ağırlıksız uçuşlar, paraşüt atlamaları, izolasyon sınamaları, merkezkaç sınamaları, roket kuramı, uzay mühendisliği ve pilotluk eğitimi bulunuyordu.

tereşkova, "proleter" geçmişi sayesinde diğer adaylardan daha şanslı görülüyordu. programın sonunda tereşkova'yı bizzat nikita kruşçev ilk uzaykadını olarak seçti.

16 haziran 1963'de tereşkova vostok 6 ile uçarak uzaya çıkan ilk kadın ve ilk sivil oldu. dünya yörüngesinde 48 tur attı ve neredeyse üç gün uzayda kaldı (o zamana kadar uzaya giden abd'li uzayadamlarının toplam süresinden fazla).

buna karşın, başmühendis korolyov, tereşkova'nın gösterdiği performanstan memnun değildi. tereşkova, dünya'dan gelen telsiz çağrılarına cevap vermemiş ve uzun süre suskun kalmıştı. korku yüzünden paralize olduğu iddia edilmekteydi. bunun üzerine uzay aracının kontrolü ilk uzaykadınına bırakılmadı ve otomatik sistemle dünyaya dönmesi sağlandı. tereşkova, uçuştaki başarısızlığıyla ilgili iddiaları reddetmektedir.

belki de tereşkova'nın başarısız olduğuna ilişkin kamuoyundan gizli tutulan bu iddialar yüzünden, sovyetler daha sonra uzun süre uzaya kadın personel göndermedi.

alın teri değil copy paste.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol